Mariri de salarii in decembrie. Esti printre angajatii care vor primi mai multi bani?

Luna cadourilor incepe cum nu se poate mai bine pentru bugetari, care vor primi majorari de salarii din partea guvernului.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea care prevede cresterea salariilor bugetarilor cu 10%. Costul majorarii in cazul celor 200.000 de bugetari se ridica la cinci miliarde de lei, potrivit Realitatea TV.

Asadar, incepand cu 1 decembrie, personalul din invatamant va primi o majorare de 15%, in timp ce asistentii sociali, ca si angajatii din sanatate, vor beneficia de o crestere de 25%. Salariile celorlalti bugetari care nu au beneficiat anterior de alte majorari vor creste cu 10%.

Premierul Dacian Ciolos a declarat ca intentioneaza sa pastreze in buget masurile din Codul fiscal, dar si, in masura in care va fi posibil, cresterile salariale, aratand ca in privinta majorarii de 10% trebuie asteptata promulgarea astfel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%.

Totodata, premierul afirma ca deficitul bugetar poate fi impins pana la 3%, iar aceste cresteri salariale trebuie sa fie insotite si de un pachet de investitii.

Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este sa impingem deficitul pana la 3% sau sub 3%, sa nu depaseasca 3%. Si asa riscam pe termen lung sa avem probleme de credibilitate, care risca sa afecteze investitiile in economia romaneasca, dar, in momentul de fata, cred ca am avea argumentele sa putem justifica un deficit de pana la 3%. Pe de alta parte, e important ca, dincolo de aceste cresteri salariale, care, inca o data, sunt importante si sunt justificate, sa avem si un pachet de investitii, deci sa aratam si sa facem in asa fel incat cresterea economica sa nu se bazeze doar pe consum„, a spus premierul Dacian Ciolos.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, 11 noiembrie, proiectul de lege prin care salariile tuturor bugetarilor sunt majorate cu 10%, in timp ce personalul din sistemul de sanatate va avea salarii majorate cu 25%. In contextul in care PNL a votat legea, Alina Gorghiu anunta, abia dupa vot, ca liberalii asteapta un studiu privind impactul bugetar al cresterilor.

Pe de alta parte, ministerul de Finante, condus la acel moment de Eugen Teodorovici, preciza ca nu poate sustine o asemenea majorare, impactul bugetului depasind cinci miliarde de lei.

Majorari de 25% la salariu vor primi: personalul din sistemul public sanitar, personalul din sistemul public de asistenta sociala, personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

Majorari de 15% va primi de la 1 decembrie personalul din sistemul de invatamant, potrivit OUG nr. 54/2015 – personalul didactic, nedidactic, precum si cel auxiliar.

Majorari de 10% la salariu vor primi:personalul din administratie publica si locala, personalul din structurile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale- jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta, personalul din unitatile de cultura si teatru.
Salariul mediu net al romanilor va trece de 2.000 de lei peste doar un an si cateva luni, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Salariul mediu net estimat de CNP pentru anul 2017 va fi de 2.055 lei, in timp ce castigul salarial mediu net al anului in curs nu trece de 1.821 de lei.

Castigul salarial mediu net ar putea sa ajunga, in 2016, la valoarea de 1.950 de lei, in crestere de la 1.939 de lei, cat se estimase in datele preliminare din luna septembrie, reiese din Prognoza de toamna 2015, publicata vineri de CNP.

In ceea ce priveste rata somajului, proiectia de toamna a CNP arata ca, in 2015, aceasta se mentine la 6,8%, cum era estimat in prognoza publicata in septembrie, iar in 2016 va scadea la 6,7%.

Numarul mediu de salariati ar putea sa ajunga la 6,025 de milioane, la finele anului 2015, si la 6,170 de milioane, in 2016.

Potrivit INS, castigul salarial mediu nominal net, in luna septembrie a acestui an, a fost de 1.833 lei, in crestere cu 1,1%, respectiv 20 de lei, raportat la august.

Valorile cele mai mari s-au consemnat in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.895 lei), iar cele mai mici la hoteluri si restaurante (1.075 lei).

Sursa foto: vremeanoua.ro

Vezi mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.