Marin Popescu, fost sef al ISJ Timis, vrea clase cu profil agricol la liceele din Timis. Ce propune mai exact?

TIMISOARA. Desfiintarea Liceului Agricol din Timisoara isca idei noi in randul autoritatilor judetene. Un ales CJT, fost inspector scolar general in Timis, Marin Popescu, propune infiintarea de clase agricole la liceele teoretice din orasele timisene.

„Reteaua scolara va suferi modificari din toamna. Liceul Agricol se desfiinteaza, iar clasele se vor muta la Liceul Silvic. Ponderea acestor clase oricum va scadea in timp. Daca nu putem in orase, macar sa ne ducem spre zona urbana mica”, a explicat Marin Popescu, consilier judetean din partea PNL.

Potrivit lui Popescu, in urma cu 13 ani aveam opt licee cu profil agricol in Timis, acum avem doar doua, iar din toamna vom ramane cu unul singur: in Sannicolau Mare. Acesta a lucrat deja la un proiect de hotarare pe care il va depune la Consiliul Judetean, urmand ca alesii sa il aiba pe mese la plenul urmator.

In Timis exista in prezent 30 de licee cu profil teoretic si 23 cu profil tehnologic. In viziunea alesului judetean, fiecare liceu teoretic ar putea avea cate o clasa cu profil agricol.

„Eu propun sa infiintam clase cu profil agricol la liceele teoretice din zona urbana mica. Sunt prea multe licee teoretice in zona urbana, cred ca perspectiva invatamantului tehnic este importanta. Aceasta este solutia, daca nu reusim asa, ne vom intoarce catre o structura specializata a CJT: ADETIM. Prin ADETIM, printr-un proiect care cu siguranta va fixa strategia judetului, vom dezvolta aceste clase. Nu este un lucru usor, avem nevoie de resurse, inclusiv de resurse umane. Vom incepe cu cateva clase in orase mici in care exista licee. Vom incerca mai apoi sa sprijin autorizarea si acreditarea acestor clase. Ne-am focusa foarte mult si la nivel de Timisoara, ne-am dori foarte mult ca aici sa sprijinim clasele de medicina veterinara. Cred ca la Sannicolau Mare exista”, explica Marin Popescu.

Alesul PNL sustine ca exista resurse… agricole, nu financiare. Consiliul Judetean Timis ar trebui sa intre intr-un parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si cu primarii din orasele timisene cu licee teoretice.

„In parteneriat cu ISJ, Consiliul Judetean poate sa sustina infiintarea lor prin alocari bugetare pentru laborator, baza de practica, chiar plata autorizarii catre ARACIP. Important este ca, impreuna cu primarii din acele localitati urbane mici, sa gasim zona de parteneriat astfel incat sa-i sprijinim. Nu am discutat inca cu Inspectoratul Scolar, eu stiu ca am putea sa facem acest lucru, dar cu siguranta va fi deschidere. Cand vorbim de educatie, nu trebuie sa existe politica”, a completat Popescu.

Primul liceu pe care il are in vedere alesul PNL pentru clase agricole este cel din Recas, acesta fiind urmat de cel din Jimbolia.

„Prima pe care as propune-o ar fi la Recas, zona urbana mica are foarte multe licee teoretice. Apoi ar fi Jimbolia, suprafetele agricole sunt foarte mari acolo, o sa discutam si cu Dudestii Vechi. Avem licee la Gataia, Ciacova, Giroc, Recas, Periam, Lovrin. Aceste zone au o perspectiva preponderent agricola”, a mai spus Marin Popescu, care isi mai pune o intrebare: toate liceele agricole au primit zeci de hectare de teren de la Bucuresti – „Ce se intampla cu aceste hectare daca liceele se desfiinteaza?” Potrivit acestuia, Liceul Agricol din Timisoara a primit 10 hectare de teren.

Liceul Agricol din Timisoara ar urma sa fie desfiintat din toamna acestui an. Cum propunerea pentru noua retea de scolarizare a fost deja intocmita, consilierul judetean sustine ca abia in anul scolar urmator ar putea fi infiintate aceste clase.

„Propunerea pentru reteaua de scolarizare deja e facuta, vom face demersurile sa le introducem abia in celalalt an aceste clase. Am putea cumva prin parlamentarii de Timis sa influentam Guvernul din perspectiva de a nu da hotararea de guvern, poate ramane Liceul Agricol din Timisoara”, a conchis Marin Popescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.