Noutati :

Mari regizori si actori romani, in Iulius Town, la prima editie din Timisoara a Festivalului Serile Filmului Romanesc

13 septembrie, 2019 - 12:05 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
0

În acest final de săptămână, timişorenii sunt invitaţi în parcul din ansamblul mixt Iulius Town, la seri cu cinema în aer liber.

Ediţia inaugurală din Timişoara a evenimentului Serile Filmului Românesc (SFR), organizat de 10 ediţii la Iași, aduce nume importante din cinematografia românească în inima oraşului, în perioada 13 – 15 septembrie 2019. În fiecare seară vor fi proiecții de film în aer liber, în Iulius Gardens, prilej pentru cinefili de a se bucura de peliculele românești și de a-i întâlni pe o parte dintre protagoniști. Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul începe vineri, cu o conferință de presă, la care vor participa: Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR), Vlad Ivanov, Nicolae Pepene, echipa festivalului și reprezentanții Iulius Town. Conferința va avea loc în clădirea de birouri UBC 1 din Iulius Town, de la ora 13:00.

Festivalul continuă cu vernisajul expoziției „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, care va avea loc de la ora 14:30, în Iulius Gardens.

„Balanța culturii în România” este titlul dezbaterii care va începe la ora 17:00în librăria Cărtureşti și se va desfășura cu intervențiile invitaților: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), Maria-Adriana Hausvater (Managerul Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara) şi Simona Neumann (Director executiv Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021).

Invitatul special al primei ediții de SFR la Timișoara este actorul Vlad Ivanov, care joacă în filmul „La Gomera”. Pelicula va fi proiectată în premieră naţională, în gala de deschidere a evenimentului, care va avea loc vineri, la ora 21:00în Iulius Gardens. La gala vor fi prezenţi şi Rodica Lazăr (actriță), Julieta Szönyi (actriță), Corneliu Porumboiu (regizor) şi Irina-Margareta Nistor.

Sâmbăta, de la ora 19:30, va avea loc proiecţia „Păpușa de sunete: France Gall”, un spectacol lectură cu muzică live și proiecții multimedia. În cadrul acestuia, îi vom vedea pe: Laura Vasiliu – actriță/ France Gall, Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor/ Prezentatoarea TV, Maria Petrescu – oboi, Radu Rădescu – scenariu, concept, visuals. În 1965, France Gall câștiga concursul Eurovision cu prima piesă pop din istoria competiției, „Poupée de cire, poupée de son”, scrisă de Serge Gainsbourg, pentru a cărei melodie compozitorul s-a inspirat din tema părții a patra a Sonatei pentru pian op. 2 nr. 1 de Beethoven.

De la ora 21:30, publicul din parc va urmări proiecția filmului „Maria, inima României” (regia Trevor Poots), prezentat de Irina-Margareta Nistor, invitat Dan Drăghicescu (producător).

Duminică, la ora 20:00, Festivalul SFR se încheie cu un spectacol din drag de film, alături de Adrian PăduraruO oră mai târziu, timişorenii sunt invitaţi să vizioneze „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, prezentat de Irina-Margareta Nistor.

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS. Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...