Marea incercare – factura de noiembrie! Vin primele cheltuieli cu pretul nou al gigacaloriei in Timisoara

Dupa scumpirea caldurii si apei calde,  factura acestei luni va fi prima in care incalzirea va fi calculata la pretul de 252 de lei gigacaloria.  Majoritatea asociatiilor de locatari si-au luat din vreme masuri pentru ca efortul sa nu fie atat de mare. Ingroziti de facturile de iarna, cei mai multi timisoreni au platit in avans caldura. 90% din asociatiile de locatari din Timisoara au cerut sa plateasca cheltuielile  esalonat, si vara! Oamenii sunt speriati ca pe timp de iarna se vor trezi cu facturi uriase la intretinere. Asa ca, au fost prevazatori si au solicitat inca din primavara sa achite parte din sume si in lunile de vara. "Asta a fost alegerea cea mai buna pt ca unele familii nu au posibilitatea de a plati si fiind o suma mare nu-ti permiti sa platesti iarna atat de mult. Nu este totuna sa dai o suma mare dintr-o data sau sa fie fractionata", spune Corina Malcoci, administrator de bloc in Timisoara. Sumele platite in avans reprezinta 40 la suta din costul incalzirii pentru luna noiembrie, la estimarea asociatiei. "E foarte greu sa plateasca sume enorme in lunile de iarna, mai ales la pretul foarte mare al gigacaloriei. Asa ca foarte multe asociatii de locatari, aproximativ 90% dintre acestea, au ales sa plateasca vara- iarna", spune Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara. Consilierii locali au majorat pretul gigacaloriei de la 162 de lei la 252. Noiembrie este prima luna in care timisorenii vor plati incalzire in factura de intretinere, intrucat Colterm a inceput distributia agentului termic abia la jumatatea lunii octombrie.

Dupa scumpirea caldurii si apei calde,  factura acestei luni va fi prima in care incalzirea va fi calculata la pretul de 252 de lei gigacaloria.  Majoritatea asociatiilor de locatari si-au luat din vreme masuri pentru ca efortul sa nu fie atat de mare.
Ingroziti de facturile de iarna, cei mai multi timisoreni au platit in avans caldura.

90% din asociatiile de locatari din Timisoara au cerut sa plateasca cheltuielile  esalonat, si vara! Oamenii sunt speriati ca pe timp de iarna se vor trezi cu facturi uriase la intretinere. Asa ca, au fost prevazatori si au solicitat inca din primavara sa achite parte din sume si in lunile de vara.

„Asta a fost alegerea cea mai buna pt ca unele familii nu au posibilitatea de a plati si fiind o suma mare nu-ti permiti sa platesti iarna atat de mult. Nu este totuna sa dai o suma mare dintr-o data sau sa fie fractionata”, spune Corina Malcoci, administrator de bloc in Timisoara.

Sumele platite in avans reprezinta 40 la suta din costul incalzirii pentru luna noiembrie, la estimarea asociatiei.

„E foarte greu sa plateasca sume enorme in lunile de iarna, mai ales la pretul foarte mare al gigacaloriei. Asa ca foarte multe asociatii de locatari, aproximativ 90% dintre acestea, au ales sa plateasca vara- iarna”, spune Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara.

Consilierii locali au majorat pretul gigacaloriei de la 162 de lei la 252. Noiembrie este prima luna in care timisorenii vor plati incalzire in factura de intretinere, intrucat Colterm a inceput distributia agentului termic abia la jumatatea lunii octombrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Articol nesemnat, asa ca n-ai pe cine trage de urechi… Marea incercare? Masurile nu s-au luat din vreme: facturarea / plata in transe egale si diferentiat in sezonul rece si restul anului exista de cateva cincinale. Nicidecum timisorenii prevazatori n-au platit ingroziti in avans! Iar sumele platite in avans nu reprezinta 40% din costul incalzirii pe luna noiembrie la estimarea asociatiei! Estimarea locatarilor? Pt cine naiba scrieti asemenea articole? In fine hotarati-va: factura acestei luni (care anume?) „va fi prima in care incalzirea va fi calculata la pretul de 252 de lei gigacaloria” sau „noiembrie este prima luna in care timisorenii vor plati incalzire in factura de intretinere…”

  2. Modalitatea asta de a se plati caldura pe tot parcursul anului este totusi paguboasa,pentru ca ilustrii manageri economici de la Colterm ne-au lasat cu ochii in soare si radiatoarele pornite in prima saptamina din octombrie din cauza datoriei de la OMV…La mine in bloc se prefera plata incalzirii doar pe timpul iernii,este drept cheltuielile vor fi astronomice dar platesc pentru ce consum in perioada respectiva…Omul de la tara da 30 de milioane vechi pe 2 camioane de lemne un calcul simplu arata ca per 6 luni teoretice in care face focul rezulta 5 milioane vechi ca la blocatari…Singura diferenta este ca blocatarul intra in apartamentca un boier,pe cind omul de la tara mai pune pe foc,a platit si taiatul si spartul lemnelor,plus ca scoate cenusa din sobe sau cazan… P.S.Actualmente sint 18 grade Celsius,si caloriferele duduie,daca in februarie cei de la OMV vor taia iar gazul suferinta va fi a tuturor-si a celor care platesc tot anul caldura si a celor care platesc standard dupa serviciul oferit…

  3. In august se plateste 40% avans din consumul pe noiembrie,in septembrie se plateste 40% din factura pe decembrie, in octombrie e prima regularizare, in noiembrie restul de 60%, iar in decembrie restul de 60%. In ianuarie se plateste 60% – ramane restant 40% pt mai, in februarie se plateste 60% – ramane 40% pt iunie, iar in martie 60% – ramane 40% pt iulie. In aprilie avem a doua regularizare. E clar ca, daca 90 % din asociatii platesc esalonat, ajutoarele de incalzire oferite suplimentar sunt doar returnarea sumelor platite in avans de blocatari. Asa ca efortul administratiei locale nu este prea „mare”. Sa nu se mai laude ca TM este singurul oras din tara in care se dau ajutoare de incalzire…

    • Foarte discreta observatie pe care ai postat-o in acest comentariu,intr-adevar gindind la RECE se poate constata ca aceste fantomatice ajutoare de incalzire sint POATE mai benefice unor cei 10% din blocatarii care platesc aceste facturi DOAR in sezonul rece…De exemplu in februarie 2010(cind a fost cel mai frig) la o suprafata de 56 mp am platit 240 de lei pentru caldura,sora mea a platit 180 de lei pentru 42 mp,in PLUS in perioada mai-septembrie 2010 a platit cam 100-120 de lei pe caldura IN FIECARE LUNA!!!Nu pare cam mare diferenta asta matematica in sezonul de vara??!!Intr-adevar se poate spune ca aceste ajutoare de fapt NU exista…

  4. Pt ca link-urile la articolele vechiului site nu mai sunt valabile, imi permit sa postez aici o tema de actualitate: MAREA BRAMBUREALA a ajtoarelor de incalzire. Pe portalul Primarie TM au fost postate doua anunturi cu privire la acordarea acestora. In 20.10.2010 apare un comunicat ( http://www.primariatm.ro/epress.php?epress_id=6810 ) in care perioada de depunere a formularelor completate este 2.11.2010 – 12.11.2010, iar azi a aparut comunicatul ( http://www.primariatm.ro/epress.php?epress_id=6870 )in care pt acordarea ajutoarelor de incalzire in sistem centralizat COLTERM pt noiembrie se depun in perioada 22.11.2010 – 30.11.2010… Mai intelegeti ceva ?