Noutati :

Maraton artistic la Arad: prima editie a Festivalului International de Teatru Nou are loc intre 9 si 16 mai

3 mai, 2013 - 11:37 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad ii provoaca pe amatorii de spectacole la un adevarat maraton. Prima editie a Festivalului International de Teatru Nou (FITN) transforma Aradul, vreme de o saptamana (intre 9 si 16 mai), intr-un adevarat pol artistic al vestului.  Productiile  invitate  (independente sau ale unor institutii teatrale de stat) sunt  spectacole inspirate atat din dramaturgia contemporana, cat si din scrieri clasice, dar  intr-o  maniera  cu totul si cu totul moderna.

”De ce un festival cu un astfel de titlu? Simplu. Teatrul nu moare.Teatrul capata forme, aspecte, modalitati de expresie noi. Teatrul renaste mereu. Teatrul nu se preda. Teatrul va fi NOU mereu. Ramane ca voi, frumosii nostri sustinatori sa il primiti deschisi…”, spune Bogdan Alexandru Costea, directorul Teatrului Clasic “Ioan Slavici” din Arad.

Teatru nou in Romania, cred eu, e acel teatru adorabil de impertinent pe care pot sa-l faca si colegi de-ai mei mai maturi, si colegi de-ai mei mai tineri, si studenti, si liceeni, si toti cei care simt ca teatrul e forma lor de strigat social, ca o fi ideologic, politic, poetic, emotional, intim chiar. Teatrul nou e acel teatru in care te poti oglindi indiferent de varsta, conditie, context, e teatrul zilei tale. Si ziua ta e in fiecare spectacol in care gasesti ceva din lumea ta, din hainele tale, din sentimentele tale, din gesturile si obisnuintele tale. declara Claudiu Groza, selectioner FITN.

Lista festivalului cuprinde creatori de teatru consacrati, dar si tineri aflati la inceputul carierei, care atrag deja atentia criticii de specialitate. Regizori precum Victor Ioan Frunza, Radu Apostol, Florin Fieroiu, Lia Bugnar sau Radu Alexandru Nica sau actori precum Marius Manole, Mihai Gruia Sandu sau Catalina Mustata sunt doar cativa dintre oamenii de teatru care isi aduc creatiile in fata publicului de la festival.

 

Festivalul International de Teatru Nou cuprinde si manifestari conexe (un workshop de miscare scenica, o intalnire cu un reputat ritic roman de teatru), precum si concerte sustinute de Alexandrina Hristov, Transilvania Quartet, Kooperativa si Nightloosers.

Biletele pot fi achizitionate la pretul unic de 10 lei de la Agentia de bilete a Teatrului Clasic Arad.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...