Noutati :

MApN sustine ca doar 20% dintre pensiile militarilor mai mici de 3.000 de lei au scazut

19 ianuarie, 2011 - 03:16 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Pensiile recalculate ale rezervistilor militari au fost postate pe site-ul Ministerului Apararii. Potrivit ministrului Apararii Nationale Gabriel Oprea doar 20% din pensiile de pana la 3.000 de lei au scazut.

Toate pensiile militarilor cu stagiu complet si o valoare sub 3.000 de lei au crescut, iar 20% din pensiile militarilor in rezerva cu stagiu incomplet au scazut, potrivit ministrului Apararii.

„In acest moment situatia recalcularii se prezinta astfel. Un numar de 66.389 adica circa 82% din total beneficiarilor au depus formularul pentru obtinerea adeverintelor de venit . La directia financiar contabila au sosit 52.000 de dosare; dintre acestea au fost procesate 25.798; din dosarele procesate 3.272 se refera la militari cu cariera completa si 22.526 la cei cu stagiu incomplet. Toate pensiile militarilor care au stagiu complet si aveau sub 3.000 au crescut si acest lucru il poate verifica oricine. Acesta a fost angajamentul meu si al premierului. si din dosarele militarilor cu cariera incompleta si cu pensie de pana in 3.000 de lei aproximativ 80% au crescut si 20% scazut”, a declarat Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale.

„Cei care au fost trecuti in rezerva inainte de incheierea carierei militare acestia au beneficiat de masuri de protectie sociala si au primit plati compensatorii si ajutoare stabilite de lege, dupa caz. De exemplu, un maior care a iesit la pensie la 40 de ani a primit ajutoare de peste 1 miliard de lei vechi, au primit pensie anticipata si au putut practica alte profesii iesind din armata mai repede”, a mai adaugat ministrul Apararii

Militarii in rezerva care au primit pensii mai mici pentru ca dosarele lor nu au fost procesate isi vor recupera banii.

„Pensionarilor militari a caror dosare nu au fost inca procesate si care potrivit legii au primit o pensie recalculata la nivelul salariului minim pe economie le trasmit sa aiba incredere ca vor primi retroactiv pensiile care li se cuvin de la 1 ianuarie 2011”, a dat asigurari Gabriel Oprea.

MApN a publicat tabelele cu datele pentru cele 21.717 dosare ale pensionarilor militari procesate pana la 31 decembrie 2010, dar nu va face public si numele acestora. Tabelele contin gradul, functia si suma.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva critica Legea 119 din 2010, hotararea de Guvern 735 din 2010 si instructiunile de aplicare a acestor acte normative, apreciind ca aceste acte au un caracter „neconstitutional”, „antieuropean”, „antidemocratic” si contrar principiului neretroactivitatii legii, stipulat in Constitutie.

Sindicatul acuza, de asemenea, „batjocorirea si umilirea fara limite a militarilor si politistilor rezervisti care au singura vina ca au jurat pe viata sa fie 24 de ore din 24 in slujba natiunii si au respectat si respecta ad-literam contractul lor cu tara”. Totodata, asociatia considera ca Romania se manifesta, prin actualii sai conducatori, „ca tara bananiera cu deplin haos si viata de jungla”.

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezinta interesele sindicalistilor, a declarat ca a cerut procurorilor sa verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor si sa-i ancheteze pe cei care se fac vinovati pentru aceasta stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60 la suta dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o „dezonorare” a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Nu am nimic personal cu militarii in rexerva…DAR…Acestia precum si minerii pina la noua lege a pensiilor IESEAU la pensie la 45-48 de ani cu un grad in plus fata de gradul avut ca militar activ…Sint multi in romania care la 45-48 de ani au deja 30 de ani de munca dar nu pot iesi in pensionare anticipata din cauza fasptului ca NU au virsta….Atunci unde este dreptatea???La ora actuala militarii sint necombatanti-doar 2ooo sint activi in Afganistan sau alte teatre de razboi instrumentate de NATO…Si SA NU UITAM armata NU mai este obligatorie se pare de prin anii 1998-2001…Atunci cine ar avea partea leului???