Noutati :

Manzat versus carne de vita: care sunt asemanarile si deosebirile

2 mai, 2022 - 05:01 PM
Autor: Redactie      
Categorie: UTILE
0

Atât carnea de vițel, cât și cea de vită sunt tipuri de carne roșie care sunt derivate de la vaci. Ca atare, mulți oameni cred adesea că carnea de vită și mânzatul sunt la fel, când în realitate au mai multe diferențe. Acestea fiind spuse, mai jos vom explora diferențele cheie dintre carne de vițel și carne de vită.

Mânzat vs carne de vită: ce sunt acestea?

Înainte de a înțelege cum diferă ele, este important să înțelegem ce sunt carnea de vițel și carnea de vită. După cum am menționat anterior, ambele sunt tipuri de carne roșie derivată de la vaci. Cu toate acestea, diferența dintre mânzat și carne vită se reduce fundamental la vârsta vacii când a fost sacrificată.

Carnea de vițel (mânzat) provine de la vite tinere. Vârsta lor este de obicei în jur de 6 până la 7 luni. Un vițel rămâne vițel până la vârsta de un an și atunci carnea sa se numește mânzat. După această vârstă se numește bovină, iar carnea sa este denumită carne de vită. Până la 8 luni, carnea de mânzat este de culoare roz deschis. Compoziția hranei pe care o mănâncă vițeii depinde de vârsta animalelor și poate afecta culoarea mânzatului. Dezvoltarea culorii cărnii este determinată genetic.

După 8 luni, carnea devine mai închisă la culoare și se folosește termenul „vițel rozé”. După vârsta de 12 luni, carnea se numește carne vită. Carnea este atunci roșie. Carnea de vită provine de la diferite rase de bovine de lapte și de carne. Tocana și friptura din carne de vită au timpi de gătire mai lungi decât dacă prepari aceleași feluri din carne de mânzat. Carnea de vita are un gust mai puternic decât cea de vițel și o textură puțin mai grosieră.

Dacă atât carnea de vițel, cât și carnea de vită provin de la vaci, atunci sunt diferite?

Deoarece atât mânzatul, cât și carnea de vită provin de la vaci, doar că de la vaci de vârste diferite, s-ar putea să te întrebi dacă sunt de fapt diferite. Deși este adevărat că există unele asemănări fundamentale între mânzat și carne de vită, în același timp, există inevitabil unele diferențe majore.

O diferență majoră între mânzat și carne de vită este că, deși ambele pot fi derivate din tauri, acestea provin de obicei de la tipuri separate de vacă. De exemplu, carnea de vițel este recoltată de la viței de lapte sacrificați, în timp ce carnea de vită este recoltată de la vaci adulce.

Diferența este că vacile de lapte sunt crescute pentru producția de lapte, ceea ce le face mai slabe. Cu toate acestea, masculii nu sunt utili pentru producția de lapte, așa că vor fi sacrificați la o vârstă mai fragedă pentru a recolta mânzat.

Între timp, vitele sunt crescute special pentru a fi recoltate pentru carne de vită. Ca atare, ele vor fi adesea mai îndesate și mai late decât vitele de lapte. În plus, carnea de la aceste vaci va fi recoltată de la bovine mai în vârstă care, spre deosebire de vacile folosite pentru carne de vițel, vor fi ajuns la maturitate.

Mânzatul este cunoscut pentru calitatea înaltă, tandrețea și intensitatea aromei. Textura cu granulație fină a vițelului îl face fraged și versatil la preparare. Carnea de vițel în general este ușor de digerat și săracă în colesterol. Vițelul este o carne slabă, săracă în sodiu și face parte din piramida alimentară.

Dar prin ce gust diferă carnea? Ei bine, carnea de mânzat este puțin mai fragedă decât carnea de vită, datorită faptului că mușchii nu sunt lucrați atât de mult ca mușchii de vită, drept urmare are o aromă mult mai delicată. Carnea de vițel este de fapt mai ușor de digerat de corpul nostru decât carnea de vită, datorită frăgezimii cărnii. Conținutul nutrițional al cărnii de vită și al celei de mânzat nu este de fapt prea diferit.

În puțin sub 100 g de vițel se găsesc 179 de calorii și într-o bucată de carne vită de aceeași dimensiune se găsesc 170 de calorii. Carnea roșie este o sursă bună de vitamina B, care este esențială pentru nivelul de energie și pentru funcționarea corectă a metabolismului.

S-a constatat că carnea de vită are puțin mai multe minerale, iar carnea de vițel este mai mare în vitamine. Cu toate acestea, conținutul de proteine, grăsimi și calorii al ambelor cărni a fost foarte asemănător și ambele cărni sunt o parte sănătoasă a unei diete echilibrate. Sfatul nostru? Alege-o pe cea pe care o găsești mai gustoasă!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...