Managerii de spitale si-au dat mana pentru sanatate si s-au felicitat pentru performantele de a incadra unitatile sanitare in clasificarile Ministerului Sanatatii

TIMISOARA. Colaborarea intre spitale, clasificarile facute de Ministerul Sanatatii, exodul sanitar, ghidurile medicale – acestea sunt subiectele dezbatute de managerii de spitale din Timisoara sau din Timis la o intalnire organizata de medicii social-democrati.

De ce se produce exodul medicilor tineri?

Potrivit fostului director al Spitalului Judetean din Timisoara, medicul Florin Barsasteanu, anual, aproape 300 de medici tineri parasesc tara si pleaca sa-si caute locuri de munca peste hotare. „Nu va fi departe clipa, cred eu, cand comunitatea locala se va implica mai mult in resursele umane din sistemul de sanatate”, a explicat Barsasteanu.

„Trebuie sa venim in sprijinul sistemului sanitar, pentru ca are dificultati destul de greu accesibile. Reteaua de baza este la nivelul comunitatii. Problema pentru noi, una foarte importanta, este resursa umana, pe care o pierdem. Pana nu demult, toata lumea a crezut ca partea financiara este cea care ii determina sa plece din tara. Nu este adevarat, partea care care ii determina sa plece o reprezinta conditiile de la locul de munca”, spune si managerul Spitalul Judetean, Gheorghe Noditi, cu referire la medicii rezidenti.

Si presedintele Colegiului Medicilor din Timis, Lazar Fulger, crede ca toate autoritatile trebuie sa puna umarul si sa „pastreze aceasta clasificare”, dar si sa opreasca exodul. „Colegiul Medicilor, de exemplu, este marginalizat. Ar trebui ca nicio discutie sa nu se faca fara Colegiul Medicilor”, a spus Lazar Fulger.

Ce servicii medicale in plus vor asigura spitalele din Timisoara?

Cat despre clasificarea spitalelor, performanta Spitalului Judetean din Timisoara si cea a Municipalului, de a se incadra in categoria I, respectiv II, este una demna de laudat, spun cei mai importanti oameni din sistemul sanitar timisean.

„Aceasta clasificare nu ne face viata mai usoara, ci dimpotriva, ne-o face mai grea. Avem conditii de indeplinit, este un model foarte bun, dar daca se tot schimba ministrii, niciunul nu duce pana la capat ceea ce a inceput”, spune Gheorghe Noditi.

Nivelul de clasificare al Judeteanului aduce mai multi bani in spital, cu 30% in plus fata de anul trecut. Asta inseamna insa ca institutia sanitara trebuie sa aiba mai multe specialitati, printre care sectie de pneumologie, de oncologie sau chiar atributii in chirurgia cardio-vasculara si boli infectioase, ceea ce inseamna ca va fi creat un ambulatoriu de specialitate in aceasta directie.

Si Spitalul Municipal va primi mai multi bani odata cu clasificarea in cea de-a doua categorie. Nu se stie inca despre ce suma este vorba, insa cert este ca unitatea va trebui sa asigure mai multe servicii medicale si sa aiba mai multe sectii: nefrologie, pneumologie, pediatrie, boli infectioase. De asemenea, va fi infiintat si un compartiment cu linie de garda in ginecologie, care va fi posibil cu ajutorul comasarii cu Spitalul Odobescu.

„Toti dintre noi stiau ca aceasta clasificare provizorie nu iti aduce nimic anul asta. Se pare ca va fi o finantare mai buna”, spune si Octavian Mazilu, managerul Spitalului Odobescu.

Intalnirea s-a terminat cu laudele liderului de sindicat al Sanitar, Livius Carstea, care este de parere ca reuniunile de acest gen sunt de mare tinuta in Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.