Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara. E nevoie doar de un bilet de trimitere

TIMISOARA. Mamografia reprezinta o tehnica importanta de screening pentru depistarea precoce a cancerului de san, oferind posibilitatea de interventie imediata si a unui tratament adecvat in stadiile incipiente ale bolii. Detectarea timpurie a cancerului de san cu ajutorul acestei investigatii imagistice poate face diferenta intre vindecare si evolutia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar si a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibila initierea tratamentului intr-un timp cat mai scurt. Tratamentul precoce face ca sansele de succes sa fie mult mai mari si poate elimina necesitatea unor interventii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

Desi cancerul de san se numara printre afectiunile oncologice ce pot fi depistate in stadii incipiente, prin investigatii imagistice, numarul femeilor care isi fac un control regulat este in continuare mic. Anul trecut, in urma unei campanii de screening, au fost investigate 1300 de femei. Peste 10 la suta dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. in cadrul Laboratorului de Radiologie, insa, putem aprofunda investigatiile, in cazul in care exista o suspiciune de boala oncologica, cu examen ecografic, IRM de san, iar apoi sa realizam o biopsie mamara”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Depistarea precoce, in stadii incipiente, a unei boli oncologice de san face ca sansele de vindecare sa fie de peste 95 la suta. in Romania, insa, cancerul de san este principala cauza de mortalitate la femei. Statisticile arata ca una din opt femei este diagnosticata cu cancer mamar.

Celulele canceroase pot migra, dezvoltand metastaze. De aceea, cu cat aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atat sansele de a supravietui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezinta, de fapt, primul pas in depistarea imagistica a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem in dotarea Laboratorului de Imagistica Medicala este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteza este cea mai moderna metoda pentru diagnosticarea imagistica a nodulilor. Practic, sanul este scanat in doua incidente, iar tomosinteza permite obtinerea unor imagini 3D de inalta rezolutie cu intregul san. Astfel, prin aceasta tehnica pot fi depistate microcalcificarile la nivelul sanului, mai ales ca acestea reprezinta un semnal de alarma care precede aparitia unui cancer mamar”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Mamografia se recomanda a fi facuta o data la doi ani, dupa varsta de 40 de ani, sau ori de cate ori se observa modificari la nivelul sanului, forma, culoare, textura.

Recomandari pentru realizarea unei mamografii:

1. Evaluarea ar trebui realizata intre a 7-a si a 14-a zi a ciclului menstrual (cand sanii nu sunt umflati sau durerosi). Pentru femeile cu menstra, aceasta este in prima saptamana dupa ce s-a incheiat menstruatia.
2. Se recomanda sa va prezentati cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul sa le poata compara cu situatia actuala.
3. Nu se recomanda utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor in regiunea axilara sau mamara inaintea examinarii. Pulberea metalica si talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
4. Se recomanda indepartarea tuturor obiectelor metalice din jurul gatului si a lenjeriei textile din partea superioara a corpului.
5. Uneori examenul mamografic initial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamara.

Mamografiile sunt gratuite in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes, in baza unei trimiteri de la medicul specialist si a biletului de decont CAS. Programarile pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 14.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.