Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se alatura campaniei de realizare gratuita a mamografiilor de san. Proiectul, din care mai fac parte Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca si Spitalul Municipal Timisoara, are ca scop depistarea precoce a cancerului de san.
Programul prevede realizarea, in mai multe centre, de mamografii femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani, din vestul tarii. Peste jumatate dintre pacientele investigate trebuie sa provina din mediul rural.

Mamografia este investigatia imagistica ce permite depistarea cancerului de san cu aproape 2 ani inainte ca acesta sa poata fi palpat. De altfel, este singura metoda pentru vizualizarea microcalcificarilor.


Inca de anul trecut, in Centrul de Imagistica al spitalului nostru functioneaza un Mamograf digital 3D cu tomosinteza. Sensibilitatea investigatiei facuta cu acest aparat, care dureaza cateva minute, este de aproape 80 la suta. Mamograful permite scanarea cu mare acuratete, obtinandu-se imagini cu o rezolutie foarte ridicata. Analiza imagistica presupune radiografia in doua planuri a sanului, cu doze reduse de raze X. in cadrul acestui proiect, ne dorim sa efectuam cateva mii de mamografii pacientelor incluse in program, din grupa de varsta 50-69 de ani”, spune S.L dr Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In Romania, in fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta maladie. Depistarea cancerului intr-o forma incipienta duce la o rata de supravietuire de peste 95 la suta.

Proiectul „Fii responsabila de sanatatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat din partea Spitalului Municipal Timisoara de dr. Olimpia Oprea.

Pentru a putea fi incluse in acest program, pacientele trebuie sa locuiasca in judetele Timis, Arad, Caras-Severin sau Hunedoara.

In Centrul de Imagistica de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se pot face atat investigatii mamografice, cat si ecografii si RMN de san.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oancea, câți bani ai sifonat cu iman din achitiIle de echipamente? Ti-ai făcut Combo la Urseni, cu firma de casa ?