Mamele prostesteaza fata de reducerea concediului maternal. Guvernul ia azi decizia finala

Zeci de mamici si-au aliniat carucioarele cu cei mici in Piata Victoria si protesteaza astfel fata de intentia executivului de a reduce concediul maternal si indemnizatia pentru cresterea copilului. Guvernul vrea sa scurteze concediul maternal la un an. O decizie finala va fi luata astazi.

Mamele apreciaza ca masurile propuse de guvern vor avea un impact negativ asupra dezvoltarii si integrarii copiilor in comunitate, mai ales in lipsa unui sistem de servicii sociale de ingrijire si crestere a copilului pentru primii trei ani de viata (crese, gradinite).

Astfel, mamele solicita Executivului mentinerea duratei de acordare a concediului de crestere a copilului pe o perioada de doi ani pentru copiii sanatosi, respectiv trei ani pentru copiii cu probleme si nevoi speciale, precum si revenirea, incepând cu 1 ianuarie 2011, la valoarea indemnizatiei de crestere a copilului din mai 2010, respectiv 85% din venituri.

„Speram sa se decida. Vrem sa se revina la 85%, plafonat la 4000 de lei pentru doi ani. Astea au fost cererile noastre, petitiile noastre asta spun. Eu nu am sprijin, bona nu imi permit sa angajez, sotul e bugetar, avem credite”, a spus o mamica.

„Mesajele transmise sunt incoerente. Mamele sunt supuse unui stres, e vorba de impact si felul in care ele urmeaza sa isi traiasca experienta nasterii si primii ani ai copilului. Ar trebui sa ramâna legislatia in vigoare dintr-un motiv clar, pentru ca nu exista nicio economie. Bugetul nu face nicio economie. Putem discuta de perspectiva ni se promit crese vrem sa le vedem”, a declarat Alina Predescu, mama.

Guvernul vrea ca durata concediului maternal sa fie redusa la 12 luni. Decizia finala va fi luata astazi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astia din pdl vorbesc de bone pentru copii pentru ca ei ISI PERMIT sa platesca salar unei bone. Ei nu stiu ca cei care muncesc in tara guvernata de ei nu au venituri banesti care sa le permita sa angajeze pe cineva. Pdl-istii au soferi, menajere, bone, dame de companie, servitori si slugi. Noi romani de mana a doua nu ne permitem. Nici crese nu avem, asa ca va trebui sa lasam copiii pe strazi de la varsta de 1 an. Pdl-istii si-au pierdut si bruma de ratiune pe care au avut-o. Copii lor merg la studii in Elvetia si Austria, copii lor conduc masini de zeci de mii de euro. Halal solutie de iesire din criza. Rusine. Au compromis notiunea de politician. Mizerabilii.