Noutati :

Mii de datornici! Majorarea pretului la gigacalorie inmulteste numarul restantierilor la caldura in Timisoara!

10 martie, 2011 - 12:26 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: SOCIAL
0

Facturile la intretinere au devenit o adevarata piatra de incercare pentru foarte multi timisoreni, odata cu scumpirea gigacaloriei. Restantele consumatorilor pentru plata energiei termice insumeaza in Timisoara 3,3 milioane de lei, din care 2,7 milioane reprezinta doar restante pentru luna decembrie a anului trecut.

Anul acesta situatia este mult mai drastica. Potrivit estimarilor facute de specialistii de la FALT (Colterm nu are inca date pe primele doua luni ale anului), numarul restantierilor a crescut, comparativ cu anul trecut, cu zece procente. Numarul acestora va creste si mai mult in luna martie, cand la factura curenta de caldura Colterm va mai atasa o alta, cu cativa zeci de lei in plus, pentru a acoperi diferenta dintre pretul aprobat de consiliul local si pretul mai mic care a fost facturat mai multe luni pentru ca prefectul a atacat in contencios administrativ actul normativ care stabilea tarifele la energia termica.

Un exemplu clar in acest sens este un apartament din zona centrala, de pe pe bulevardul Republicii, unde o timisoreanca nu si-a mai platit intretinerea de cinci luni, si acum are ca restanta o suma impresionanta: 8.300 de lei. Este singura restantiera de pe scara. Vecinii spun ca aceasta nu si-a mai platit intretinerea pentru ca este singura si nu a mai avut bani. Coltermul nu a debransat-o, insa asteapta sa-si recupereze banii pentru serviciile oferite.

Solutia? Actionarea in instanta a rau platnicilor

Solutia ca cei de la Colterm sa recupereze aceste sume este ca Asociatiile de Locatari sa-i actioneze in instanta pe rau-platnici, sa recuperze banii si sa plateasca”, spune Petru Olariu, presedintele FALT.

Potrivit prevederilor legale in materie, asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar (privat sau de stat, persoana fizica sau juridica, roman sau strain) pentru sumele datorate cu titlu de contributie la cheltuielile comune ale cladirii daca suma reprezinta o restanta de cel putin 3 luni. Speriati de acest scenariu, dar si de faptul ca ar putea fi debransati de la reteaua de caldura, majoritatea restantierilor se grabesc sa plateasca facturile restante.

„Din experienta lunilor anterioare, pana la momentul debransarii pentru neplata, peste 80% dintre restantieri isi achita obligatiile ultimei luni, inclusiv penalizarile aferente”, spune Laura Bondrila, purtatorul de cuvant al regiei de termoficare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...