Maghiarii vor sa mearga pe liste comune cu celelalte minoritati si la alegerile din 2012

Halasz Francisc, presedintele UDMR Timis

Halasz Francisc, presedintele UDMR Timis

Halasz Francisc, presedintele UDMR Timis

Filiala din Timis a UDMR se va afla, in acest an, intr-un proces de organizare, care va incepe dupa finalizarea alegerilor la nivel national. Acestea au loc la finele lunii februarie. Maghiarii din Timis si-au propus ca la alegerile din 2012 sa mearga pe liste comune cu celelalte minoritati, la fel ca la alegerile din 2008.

La sfarsitul saptamanii trecute, filiala UDMR din Timis a avut Adunarea Delegatilor, cel mai important for din organizatie, care a stabilit prioritatile pentru 2011 din punct de vedere organizational. O dorinta a maghiarilor este sa aiba mai multe filiale in judet si numarul sa creasca de la 24 la cat mai multe posibil. Cei 25.000 de maghiari din Timisoara nu sunt acum intruniti in nicio organizatie, lucru pe care presedintele Halasz Francisc doreste sa il schimbe. „In Timisoara sunt 25.000 de maghiari, care sunt pierduti printre cei 300.000 de timisoreni. Incercam sa facem organizatii locale. Va fi o munca migaloasa sa crestem si numarul de filiale de la 24 cate sunt acum la cat mai multe. Am stabilit in Adunarea Delegatilor sa continuam colaborarea cu celelalte minoritati din judet, asa cum am facut la alegerile din 2008. Pentru 2012 preconizam ca vom merge pe liste comune pentru Consiliul Judetean si Consiliul Local si in alte comunitati. Conducatorul listei va fi reprezentantul acelei comunitati„, a declarat presedintele filialei UDMR Timis. Reamintim ca in 2008, maghiarii au facut alianta cu comunitatile italienilor, ucrainienilor, cu sarbii si bulgarii din judet. Alianta nu a reusit sa obtina locuri in Consiliul Judetean, avand un procent mai mic de 5% dintre alegatori, dar s-a reusit sa se impuna in Consiliul Local, unde in fiecare an se schimba reprezentantul.

Adunarea Delegatilor de sambata trecuta a mai stabilit si persoanele care vor lua parte la congresul de alegeri de la sfarsitul lunii de la Oradea. Din Timis vor fi 12 delegati, dintre care un reprezentant al tinerilor, conducerea filialei, patru primari, un consilier local din Lugoj, un reprezentant al Bisericii Romano-Catolice si doi membri ai prezidiului judetean. Delegatii pot vota cu cine vor dori dintre cei trei candidati care s-au inscris pentru sefia UDMR, in locul lui Marko Bela. Cea mai mare sustinere pare sa o aiba ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care este sprijinit de zece filiale si are semnaturile a 10.000 de membri. Ceilalti doi candidati sunt Holosz Gergely, respectiv Kovacs Eckstein Peter, primul sprijinit de maramureseni, iar al doilea de maghiarii din Cluj.

Dupa acest congres de alegeri, cand apele se vor mai linisti, in toate cele 24 de organizatii din Timis vor avea loc alegeri, mandatul de trei ani al liderilor fiind la final.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...