O luna de la dezastrul din Japonia. Pagubele depasesc 235 de miliarde de dolari. Vezi cum a fost afectata economia

YAMAMOTO, JAPAN - APRIL 08: Relatives walk past a burial ground for earthquake victims on April 8, 2011 in Yamamoto, Miyagi Prefecture, Japan. The 9.0 magnitude strong earthquake struck offshore on March 11 at 2:46pm local time, triggering a tsunami wave of up to ten metres which engulfed large parts of north-eastern Japan, and also damaging the Fukushima nuclear plant and threatening a nuclear catastrophe. The death toll continues to rise with numbers of dead and missing exceeding 20,000 in a tragedy not seen since World War II in Japan. (Photo by Athit Perawongmetha/Getty Images)

Japonezii au tinut astazi un moment de reculegere pentru victimele care au pierit in cutremurul de 9 grade pe scara Richter din 11 martie. S-a implinit o luna de la seismul urmat de valurile tsunami, care au marcat Tara Soarelui Rasare.

Economia Japoniei a fost grav afectata, pentru prima oara dupa 11 ani, fiind nevoie ca liderii G7 sa intervina in deprecierea yenului fata de dolarul american, dupa ce moneda japoneza a atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 17 ani (78,74 yeni/dolar). Exporturile au „inghetat”, iar activitatea industriei prelucratoare a fost suspendata. Afectate au fost si companiile de asigurari, care au de platit daune in valoare de 25 de miliarde de dolari.

Constructorii auto si alti producatori industriali si-au inchis uzinele, iar guvernul si opozitia politica au suplimentat bugetul de stat pentru a putea raspunde efectelor calamitatilor. Dezastrul din Japonia a „inghetat” exporturile pentru multe produse fabricate in aceasta tara. Reducerea exporturilor japoneze a dus la cresterea preturilor telefoanelor mobile si computerelor, ale caror componente provin din Japonia.

Japonia produce aproximativ jumatate din componentele folosite in fabricarea calculatoarelor, televizoarelor si telefoanelor mobile. Pretul acestora a crescut dupa ce zeci de fabrici japoneze au fost inchise. Astfel, marile companii internationale au fost afectate atat de scumpirea componentelor, cat si de scaderea abrupta la bursa a valorii actiunilor. De exemplu, Apple a pierdut 22 de miliarde de euro in 2 zile.

In prezent, 35% din companiile care le fabrica sunt inchise. Cum niponii detin secretul industriei, nu vor sa le dea altora posibilitatea sa faca aceleasi produse. Potrivit specialistilor, situatia va reveni la normal abia in toamna. Si pretul petrolului a fost in scadere, dupa ce cererea de titei din Japonia, al 3-lea mare consumator de petrol, a scazut. Analistii au estimat ca titeiul se va scumpi dupa repornirea industriei japoneze, ceea ce s-a si intamplat. Printre companiile care au oprit fabricile in urma dezastrului din Tara Soarelui Rasare, s-au numarat Panasonic, Canon, Nikon si Sony.

Pagubele din regiunile japoneze afectate de cutremur depasesc 235 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Credit Suisse. Potrivit sursei citate, „Tara Lacrimilor” are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a-si recupera pierderile.

Cel mai grav cutremur care a zguduit arhipelagul de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, s-a soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti, potrivit unui bilant provizoriu al politiei nipone. Cutremurul a avut replici cu magnitudini de pana la 7,4 grade si valuri tsunami de peste 14 metri inaltime. Pe 11 martie, valurile tsunami au distrus reteaua de alimentare electrica si au intrerupt circuitele de racire de la centrala nucleara de la Fukushima Daiichi, provocand inceputul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmata de explozii si emanatii radioactive.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.