Noutati :

Luna Copiilor este aniversata cu o expozitie in premiera, ‘JOC SI JOACA’, in perioada 22 iunie – 3 iulie, la Shopping City Timisoara

21 iunie, 2022 - 02:30 PM
Autor: Redactie      
Categorie: life
0

Expoziția „Joc și Joacă”, imaginată de Asociația ESCU, sărbătorește Ziua Internaţională a Copilului cu o prezentare unică de peste 1500 de jocuri și jucării rare, de colecţie, care arată evoluția felului în care a arătat și s-a simțit copilăria din ultimul secol, organizată în premieră anul acesta la Timișoara, în cadrul centrului comercial Shopping City (perioada 22 iunie-3 iulie). Vizitarea acestei expoziții este gratuită.

Organizatorii și curatorii acestei expoziții tematice vă invită să descoperiți un univers plin cu amintiri din copilărie, creat special pentru vizitatori de toate vârstele, unde cei mici pot explora jocuri și jucării emblematice de odinioară, care au fost produse de atelierele și fabricile din țară, dar și din alte părți ale Europei, iar părinții și bunicii au ocazia de a regăsi o parte din preocupările distractive din copilăria lor, totul prezentat într-un decor creativ și fantezist. Unele invenții sunt pur și simplu făcute să reziste testului timpului. Este și cazul acestor jucării, care au apărut de secole, au fost perfecționate și modernizate și încă fac deliciul oricărui copil sau nostalgic.

  • Dintre secțiunile expoziționale cele mai interesante amintim de: Jucării dintr-un trecut îndepărtat”, „Jocuri și Jucării Made in RO”, „Păpușele, plușuri și bebei”, „Mașinuțe, roboței și trăznăi”, „Jocuri de societate și de creativitate”, „Cele mai iubite jucării”și „Povești Românești pe Bandă Desenată”.

  • Vor fi prezentate jocuri vechi românești și străine unice, peste 1500 de obiecte emblematice de colecție, din spectrul copilăriei de la 1900 și până în anii 2000, din zone variate ale lumii (România, Germania, Austria, China, Polonia, Republica Cehă, precum și alte țări din spațiul ex-sovietic) și fabricate din toate tipurile de materiale (lemn, metal, bachelită, cauciuc, plastic, hârtie și carton etc.) și după toate ideile creative ale unor inventatori, unele fiind chiar manufacturate.

  • Vor fi prezentate principalele jocuri fabricate de către cooperativele și atelierele din România: Întreprinderea 9 Mai din Lugoj, Cooperativa Tehno-Metalica Bucureşti, Fabrica de Mase plastice MAP Oradea, Cooperativa Meșteșugărească Arta Lemnului, Fabrica Steaua Roșie din Râșnov, Agatex Timişoara, Metaloglobus, Întreprinderea Poligrafică Banat și altele.

Expoziția are la bază colecții personale unice, fiind pentru prima dată când o parte din aceste jocuri, jucării și ilustrații sunt expuse publicului. Sunt prezentate piese grupate tematic și cronologic– animale, arme, automobile, figurine, jucării electronice, jucării muzicale, jucării tradiţionale, păpuşi, roboţi, trenuleţe-tramvaie, rachete şi nave spaţiale și așa mai departe, totul imaginat într-un decor fantezist, cu butaforii creative, expoziția cuprinzând și o selecție de benzi desenate cu povești românești, create de ilustratori contemporani.

Ideea expoziției a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de astăzi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar a bunicilor lor prin jocuri și jucării interactive, creativ-educative, jocuri în aer liber sau de interior, jocuri care au scopul de a stârni imaginația, dar și printr-o serie de panouri informative și fotografii legate de istoria jocurilor sau tipuri de jocuri din diferite zone ale lumii.

Așadar… „dintre mii de jucării” organizatorii au selectat pentru dumneavoastră piese din colecțiile mai vechi și mai noi, care vor putea fi descoperite cu prilejul acestei expoziții cu spirit de joacă ce cuprinde un întreg patrimoniu cultural.

Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și InstagramAsociația ESCU – și pe www.asociatiaescu.ro si https://shoppingcitytm.ro.

***

Despre Asociația ESCU:

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatial public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 – 2021, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice și O scurtă istorie a amorului în România și Muzeul Generației Millennials, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce și multe altele.

Despre Shopping City Timișoara

Despre Shopping City Timișoara

SHOPPING CITY TIMIȘOARA situat pe Calea Şagului nr. 100, deține o suprafaţă închiriabilă de 72.000 metri pătraţi și pune la dispoziția clienților săi 2.700 de locuri de parcare. Acesta găzduiește branduri de prestigiu internațional precum Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, H&M, Peek & Cloppenburg, Reserved, Cropp, House, Sinsay, C&A, New Yorker, LC Waikiki, CCC, Orsay, Sport Vision, Hervis, Kenvelo, Lee Cooper, Time Out, Humanic, Office Shoes, Deichmann, Sephora, Douglas, Tom Tailor, Suvari, Teilor, Pizza Hut, Starbucks, alături de branduri românești apreciate la nivel național.

Carrefour a deschis în Timişoara primul şi singurul hipermarket din zona de vest a ţării. Magazinul se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp. 

În luna octombrie a anului 2021, Shopping City Timișoara a lansat SPOT, o aplicație mobilă ce recompensează utilizatorii cu puncte de loialitate pentru fiecare sesiune de cumpărături, oferindu-le astfel access la oferte și beneficii exclusive, în funcție de statutul atins în program. Aplicația mobilă de recompensare a clienților loiali este disponibilă în toate cele 15 centre comerciale ale grupului NEPI Rockcastle din România. Înrolarea în program este gratuită. Aplicația SPOT este gratuită și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...