Luminile ciudate ale cutremurelor. Apar pe cer inainte de seisme devastatoare. Oamenii de stiinta spun ca e un fenomen semnalat de secole

Relatari despre „lumini misterioase” surprinse pe cerul noptii cu doar cateva clipe inainte de producerea cutremurului din Maroc de acum cateva zile au readus in discutie observatii in cazul unor seisme mari care dateaza de secole, chiar din Grecia antica.

Cutremurul care a zguduit Marocul la 8 septembrie, la ora locala 23:10, a avut o magnitudine de moment de 6,8 si s-a produs la mica adancime in inima Muntilor Atlas din centrul tarii, fiind al doilea cel mai puternic seism din istoria tarii. Bilantul victimelor a ajuns la aproape 3.000 de morti, iar distrugerile sunt masive.

Inregistrari video au surprins pe cerul noptii, cu cateva momente inainte de cutremur, explozii stralucitoare de lumina, de diferite culori. Un fenomen similar ar fi fost observat si inainte de cutremurul din Turcia din februarie, care a produs zeci de mii de victime.

Astfel de fenomene i-au contrariat mult timp pe oamenii de stiinta. De altfel, inca nu exista un consens asupra cauzelor care le provoaca, dar ele sunt „cu siguranta reale”, a declarat John Derr, un geofizician care a lucrat la US Geological Survey. El este coautor al mai multor lucrari stiintifice despre „luminile cutremurelor„, prescurtate EQL.

Vederea EQL depinde de intuneric si de alti factori favorizanti„, a explicat John Derr pentru CNN. El a spus ca videoclipul din Maroc care s-a raspandit online seamana cu luminile surprinse de camere de securitate in timpul unui cutremur din 2007 din Pisco, Peru.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor de fizica la Universidad Nacional Mayor de San Marcos din Peru si la Universitatea Pontificala Catolica din Peru, care a studiat fenomenul, a declarat ca inregistrarile video realizate cu telefoanele mobile si utilizarea pe scara larga a camerelor de securitate au facilitat studierea EQL.

In urma cu 40 de ani, era imposibil„, a spus el. „Daca le vedeai, nimeni nu te-ar fi crezut”, spune cercetatorul peruan.

Luminile de la cutremure pot lua mai multe forme diferite, potrivit unui capitol despre acest fenomen, scris in colaborare cu Derr si publicat in editia din 2019 a volumului Encyclopedia of Solid Earth Geophysics. Uneori, luminile pot fi asemanatoare cu fulgerele obisnuite sau pot aparea ca o banda luminoasa in atmosfera, asemanatoare cu aurora boreala. Alteori, ele seamana cu sfere luminoase care plutesc in aer. De asemenea, pot arata ca niste flacari mici ce palpaie sau se misca de-a lungul sau in apropierea solului sau pot parea chiar ca niste flacari mai mari care ies din pamant.

O inregistrare video realizata in China cu putin timp inainte de cutremurul din Sichuan din 2008 arata nori luminosi plutind pe cer.

Pentru a intelege mai bine luminile cutremurelor, Derr si colegii sai au adunat informatii despre 65 de cutremure americane si europene asociate cu relatari demne de incredere in legatura cu aparitia unor lumini, care dateaza inca din 1600. Acestia si-au impartasit munca intr-o lucrare din 2014 publicata in revista Seismological Research Letters.

Cercetatorii au descoperit ca 80% dintre aparitiile EQL studiate au fost observate pentru cutremure cu magnitudini mai mari de 5 grade pe scara Richter.

In cele mai multe cazuri, fenomenul a fost observat cu putin timp inainte sau in timpul evenimentului seismic si a fost vizibil pana la 600 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Cutremurele, in special cele puternice, sunt cel mai probabil sa se produca de-a lungul sau in apropierea zonelor in care se intalnesc placile tectonice. Cu toate acestea, studiul din 2014 a constatat ca marea majoritate a cutremurelor precedate de fenomenele luminoase au avut loc in interiorul placilor tectonice mai degraba decat la marginile acestora.

Mai mult, fenomenele luminoase au mai multe sanse sa apara pe sau in apropierea vailor de rift, locuri in care – la un moment dat in trecut – scoarta Pamantului s-a desprins, creand o regiune joasa alungita, care se afla intre doua blocuri mai inalte de roca.

Atunci cand anumite defecte sau impuritati din cristalele din roci sunt supuse unui stres mecanic – cum ar fi in timpul acumularii de tensiuni tectonice inainte sau in timpul unui cutremur major – acestea se sparg instantaneu si genereaza electricitate. Roca este un izolator care, atunci cand este solicitat mecanic, devine un semiconductor, a explicat Friedemann Freund, colaborator al lui Derr, profesor la Universitatea San Jose si fost cercetator la Centrul de Cercetare Ames al NASA.

Sursa: news.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe bune? Asta-i noua…

  2. seamana cu luminile de la fantanile arteziene muzicale ale lui Robu de pe bega … 🙂

  3. Prin fisurarea straturilor scoarței terestre, înainte de a percepe seismul se eliberează cantități mari de gaze ce sunt cuprinse în pământ, gazele ajung în contact cu aerul și lumina formând aureole boreale prin același efect al curcubeului , chiar dacă este noapte, la înălțimi foarte mari,.