Luminile, apa si aerul se vor impleti, iar oameni, barci si biciclete vor zbura peste Bega. Inca un spectacol cum nu s-a mai facut la Timisoara. Video

TIMISOARA. Macarale, barci, vaporetto, biciclisti, acrobati, dansatori, muzicieni, pe scurt un eveniment stralucitor pe Canalul Bega la Timisoara.

Pregatirile sunt in toi pentru un spectacol cum nu a mai vazut la Timisoara, iar totul face parte din programul premergator anului in care orasul va fi Capitala Cuturala a Europei.

Artistii vor dansa pe scena, vor ”zbura” prin aer in miscari ce-ti taie respiratia, chiar deasupra apei, vor pedala la zeci de metri inaltime, iar o barca va pluti, la propriu pe valuri, dar mai ales peste ele.

Cel mai indraznet spectacol ce li se pregateste timisorenilor va fi intr-un loc mai putin obisnuit – vechiul port al orasului din zona Solventul.

Publicată de Simona L. Neumann pe Duminică, 30 Septembrie 2018

 

Ideea spectacolului grandios a aparut in anul 2015, iar apoi a fost introdusa in dosarul de candidatura a Timisoarei pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Anul asta are loc prima etapa a programului, urmand ca acesta sa se desfasoare anual, pana in 2021, apoi sa fie unul bianual. Nu vorbim, insa, de acelasi spectacol, ci de spectacole diferite, unul mai impresionant ca celalalt, toate insa vor avea o singura legatura: canalul Bega care, practic, desparte si uneste totodata un oras, e legatura istorica cea mai stransa dintre oamenii sai.

Spectacolul de anul acesta poarta numele ”Lumen”, iar sute de artisti sau simpli timioreni repeta inca din vara pentru cele trei reprezentatii din aceasta toamna. Evenimentul este programat in zilele de 5, 6 si 7 octombrie, de la orele 20.00, in golful vechiului port al orasului, in dreptul fostei fabrici Solventul. Practic, scena este amplasata pe partea cu platforma Solventul, iar spectatorii vor putea urmari reprezentatia de pe celalalt mal.

De ce Lumen? E simplu, pentru ca lumenul este unitatea de masura pentru lumina si tocmai aceasta lumina ne-a adus cel mai important titlu, cel de Capitala Culturala Europeana, sloganul Timisoarei fiind ”Lumineaza orasul prin tine”.

Bega este un program principal 2021, fiind un program se intinde pe mai multi ani. A fost scris pana in 2022 inclusiv, iar in acest an are loc prima etapa, un spectacol care se numeste Lumen si care are loc in fostul port al orasului. Incercam sa readucem in atentie o zona care nu se mai foloseste si care, credem noi, ca are potential pentru utilizari artistice si culturale. In 2019 o sa mergem in zona de cartiere dens populate, blocurile comuniste, in care vom avea interventii de tip pop-up. Vom interveni seara sau dimineata, astfel incat locuitorii sa nu vada, iar publicul de acolo va fi literalmente uimitor. Locuitorii care vor deschide fereastra, se vor intreba ce se intampla aici, la noi, in spate. Vom avea un spectacol foarte frumos. In 2020 o sa lucram pe partea de angrenare a locuitorilor in partea de comunicare, a evenimentelor care se intampla la ei in zona. Vom fi in zona de cartiere de-a lungul raului. In 2021 locuitorii orasului vor fi cei care vor trebui sa comunice cel mai mult ce se intampla la ei in oras, si mai ales cum se intampla. In 2021 se va transforma intr-un festival care cuprinde toata partea de canal din oras si in afara, e vorba de cateva localitati din Ungaria si Serbia. In Szeged si Novi Sad. Din 2021 va deveni un program bianual care va avea interventii in functie de nevoile resimtite de comunitati de-a lungul raului”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Norbert Tako, cel care a conceput spectacolul ”Lumen”.

Grandiosul spectacol ce se pregateste pe Bega este scris de timisoreni, pentru timisoreni. Muzica s-a compus strict pentru acest spectacol, iar firul narativ urmeaza povestile timisorenilor. Practic, spectacolul nu ar putea sa se desfasoare in alt loc, decat la Timisoara.

Lumen este unitatea de masura pentru lumina si noi am asimilat aceasta lumina cu lumina interioara a oamenilor, este despre oamenii care locuiesc in Timisoara. Este un spectacol pentru Timisoara, facut de oameni din Timisoara. Nu am putea sa il facem altundeva decat in portul orasului. Nu este un spectacol pe care am putea sa il mutam altundeva. E personalizat suta la suta din perspectiva asta. S-a scris muzica pentru el, firul narativ s-a creat dupa foarte multe intalniri cu persoane din multe categorii sociale, de varste diferite. Am discutat cu ei in baza unor intrebari: o amintire de la inceputul vietii, o amintire din timpul vietii si fie o amintire recenta, fie o proiectie spre viitor. Am strans aceste informatii de la persoanele cu care am vorbit si in jurul discutiilor am tesut o poveste care sa se lege si care sa reprezinte Timisoara asa cum o simtim noi”, a mai dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro Norbert Tako.

Spectacolul va rula ca un film, va avea un continut grafic personalizat cu care dansatorii si muzicienii vor interactiona. Pe scena vor urca coruri, dansatori, se va dansa pe toate nivelurile scenei, dar va exista si o fanfara militara care la un moment dat va canta hiturile anului 1989.

In spectacol sunt incluse si doua macarale, una de 80 de tone, pe malul dinspre bulevardul Dambovitei, iar pe malul dinspre bulevardul Titulescu va fi amplasata cea de-a doua macara, de 130 de tone.

De pe macaraua mica vor ”zbura” oameni, de fapt artisti bine pregatiti pentru astfel de spectacole, iar cu ajutorul celei de-a doua macarale vor ”zbura” structuri mai mari.

In acelasi timp, pe apa vor pluti ambarcatiuni, inclusiv trei vaporetto, iar pe pamant, adica pe scena, se va canta si se va dansa. Acrobatii vor ”smulge” oameni din public, apoi impreuna vor pluti in aer, deasupra canalului Bega. Va fi un moment pe cat de emotionant, pe atat de spectaculos.

Proiectoarele sunt imense, vor fi 100.000 de lumeni. Comparativ, un proiector foarte bun dintr-o sala de sedinte are aproximativ 4.000 de lumeni.

Practic spectacolul care dureaza aproximativ 40 de minute va rula ca un film full HD si va putea fi privit de pe malul celalalt al canalului Bega.

3000 de spectatori sunt asteptati sa urmareasca spectacolul in fiecare dintre cele trei seri, iar acestia sunt sfatuiti de organizatori sa incerce sa foloseasca transportul in comun, deoarece parcari nu prea sunt in zona. Accesul se va face dinspre strazile Sofocle, Vulturilor si bulevardul Dambovita. Cei mai curajosi isi vor putea lasa masinile in zona depoului de tramvaie, iar de acolo sa vina pe jos.

Mai trebuie spus ca intrarea este libera, iar spectacolul a fost creat, in mare parte, cu ajutorul unor sponsori.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da, particip şi eu la spectacol, dar când am fost ziua la repetiţii şi am trecut pe malul de vizavi, spre Dâmboviţa, am simţit că-mi crapă obrazul de ruşine când văzând ce mizerie e acolo! Iar cei din Anglia şi-au pus tot felul de proiectoare tocmai prin mizeria aia.