Lumina Libertatii, ultimul act: Revolutia de la Timisoara, descatusarea de comunism si aerul tare al democratiei, intr-un spectacol de poveste, marca TM2021. Foto si video

TIMISOARA. Mii de oameni au venit sa vada si ultimul episod al spectacolului grandios Lumina Libertatii, pus la cale de Asociatia Timisoara Capitala Culturala a Europei 2021, care prezinta istoria orasului in cei 100 de ani de la Marea Unire si pana astazi.

Liantul celor 3 acte, derulate in trei seri, a fost un timisorean nascut in 1918.

CITESTE SI: Spectacol fabulos, plin de suspans, lumina si culoare, ce a pus in valoare una dintre cele mai frumoase piete din Timisoara. A inceput Festivalul Luminii, un eveniment marca TM2021. Foto si video 

CITESTE SI: Cladiri prabusite sub bombe, armata, durere, cucerire, ingenunchiere. Piata Libertatii din Timisoara, transformata in teatru de razboi, in cea de-a doua seara a spectacolului grandios ‘Lumina Libertatii’, marca TM2021. Foto si video

Dupa ce vineri seara au fost martori ai venirii pe lume a timisoreanului Luca, i-au leganat copilaria, adolescenta, lectiile de muzica, momentul indragostirii si al nuntii, frumoasele cladiri din cea mai veche piata a Timisoarei au fost transformate si sambata in adevarate scene pe care s-au derulat proiectii cu orasul in razboi si mai apoi cu venirea la putere a comunismului adus de trupele sovietice.

Seara de duminica a adus in fata spectatorilor din Piata Libertatii istoria mai recenta a Timisoarei, primul oras care s-a eliberat din comunism, platind un tribut de sange, in zilele Revolutiei din Decembrie ’89.

Personajul principal Luca traieste cu intensitate toate aceste momente, dar si perioada de confuzie de dupa revolta. Treptat, orasul revine la viata, incepe forfota construirii viitorului, iar cultura inspira oamenii si le cimenteaza nazuintele pentru o viata noua, in libertate.

La acest spectacol in premiera pentru Timisoara si-au dat concursul peste 100 de actori, muzicieni si dansatori.

Proiectul a fost finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale pe programul privind organizarea si desfasurarea manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 – 2018) si al Primului Razboi Mondial si de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

Potrivit Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Festivalul Luminii va avea loc anual pana in 2020. Dupa Piata Libertatii in 2018, urmeaza Piata Unirii in 2019 si Piata Victoriei in 2020.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.