Noutati :

Lui Laszlo Tokes i-a fost retras ordinul ‘Steaua Romaniei’ de catre presedintele Iohannis

4 martie, 2016 - 10:35 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
4

Presedintele Klaus Iohannis a decis sa-i retraga Ordinul „Steaua Romaniei” lui Laszlo Tokes.

Dupa parerea mea trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. Cel care acorda o distinctie vrea sa-i recunoasca un merit. Cel care primeste, accepta, trebuie sa recunoasca Romania si Constitutia Romaniei. Avand in vedere toate caestea am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei dl. Laszlo Tokes”, a anuntat Iohannis.

Magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis definitiv, pe 26 februarie, retragerea decoratiei „Steaua Romaniei” in ceea ce il priveste pe europarlamentarul Laszlo Tokes, judecatorii confirmand astfel decizia luata de Consiliul National al Ordinului National „Steaua Romaniei”.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca „nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman „extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”.

La randul sau, premierul la acea vreme, Victor Ponta, a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National „Steaua Romaniei”.

In 29 august 2013, europarlamentarul PSD Corina Cretu, membra a Ordinului National „Steaua Romaniei”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” acordat lui Laszlo Tokes in decembrie 2009, ea invocand „fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei”.

In noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Intrebat daca ii va retrage Ordinul „Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul „Steaua Romaniei” lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (…) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. in instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in noua ani de mandat„, spunea Basescu.

In 15 decembrie 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

Europarlamentarul Corina Cretu a facut, in 24 ianuarie, un apel la presedintele Traian Basescu sa nu mai prelungeasca decizia legata de retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” lui Tokes Laszlo, in conditiile in care Consiliul de Onoare al ordinului a publicat motivarea deciziei de retragere in 9 ianuarie.

Aceasta afirma ca ea a fost cea care a initiat retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” lui Tokes, pentru ca a considerat ca nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distinctii ale statului roman „sa dezvolte propuneri care ataca sistematic fundatia statului roman”.

Presedintele Traian Basescu declara pe 9 februarie ca asteapta decizia instantei inainte de a lua decizia retragerii decoratiei lui Laszlo Tokes.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cea mai mare rusine a poporului roman din toate timpurile. Hura democratia originala

  2. Cum-necum, Revolutia Româna s-aprins de la lumânările enoriaşilor frumosului tânar pastor maghiar. In decembrie 1989, Tőkés László era cel mai puternic disident român, Occidentul fiind sensibil nu numai la anticeausism sau distrugerea satelor, ci si la chestiunea minoritatilor sau la apararea libertatii religioase. Agitându-se azi, isi face singur rau, precum Vadim. Mai bine ar fi incurajati istoricii RO sa opuna ceva, chiar în postromânism la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940!

  3. mare jigoidie e basescu asta…acum propune unirea cu Moldova

  4. …si tokes asta,alta jigoidie…