Lucrari in regim de urgenta impotriva inundatiilor in Banat. Localitatile in care oamenii sunt mai bine protejati

TIMISOARA. Vom fi mai bine protejati impotriva revarsarii apelor, anunta reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat.

CITESTE SI: Ce facem de 1 Decembrie la Timisoara: mergem la parada militara, la Targul de Craciun si la concerte. Atentie, s-au schimbat orele evenimentelor fata de alti ani! Iata intreg programul de Ziua Nationala

ABAB a finalizat sase din cele sapte lucrari de prevenire si aparare impotriva inundatiilor, realizate in regim de urgenta, cu bani de la bugetul de stat pentru a inlatura efectele celor produse in primavara.

S-a intervenit pe Barzava, Timis, Sebes si Bistra, inca din septembrie cand au venit banii de la Ministerul Apelor si Padurilor, 3,2 milioane de lei.

Pentru judetul Timis s-au alocat bani pentru trei lucrari hidrotehnice: “Punere in siguranta dig mal stang rau Barzava-amonte pod rutier Partos din comuna Banloc”; “Refacere consolidare mal rau Timis-aval de podul rutier din Parta” si ”Refacere aparare de mal rau Timis, intravilan localitatea Lugoj”. Primele doua santiere s-au incheiat, iar ultimul se va finaliza in decembrie.

Pentru judetul Caras-Severin s-au primit fonduri pentru patru lucrari hidrotehnice, toate incheiate deja: ”Regularizare rau Sebes la Caransebes”; “Regularizare parau Zlagna si parau Potoc la Caransebes”; “Regularizare parau Potoc la Caransebes”; “Refacere consolidare dig mal stang paraul Axin la confluenta cu raul Bistra din comuna Obreja”.

Lucrarile pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialistii nostri le-au identificat in cursul evaluarii starii de functionare a lucrarilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. in total, au fost consolidate diguri pe 900 metri si maluri pe 250 metri, am refacut apararea de mal pe 600 metri si am asigurat sectiunile de scurgere ale cursurilor de apa. Aceste lucrari protejeaza locuitorii din Lugoj, Partos, Parta, Caransebes si Obreja”,precizeaza Titu Bojin, directorul Apelor Banat.

In primavara acestui an in aceste zone s-au inregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor deaparare. Ulterior, specialistii ABA Banat au descoperit eroziuni ale digurilor, malurilor si colmatari ale albiilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.