Lovitura de teatru in scandalul Rosia Montanta! Comisia Europeana sustine ca proiectul respecta standardele UE

Potrivit Comisiei Europene, proiectul de la Rosia Montana, prin care se doreste extragerea aurului folosind cantitati mari de cianura, nu provoaca ingrijorari la Bruxelles pentru ca nu incalca niciun standard de mediu al Uniunii Europene.

Declaratia a fost facuta pentru Digi24 de catre purtatorul de cuvant al comisarului pentru mediu. Oficialul de la Bruxelles spune ca, daca legislatia europeana este aplicata corect, nici mediul si nici populatia nu vor avea de suferit.

„Pana acum nimic nu sugereaza ca a existat sau exista vreo incalcare a legislatiei UE in privinta protectiei mediului. Avem o directiva privind mineritul, avem alte directive care obliga statele membre sa faca anumite lucruri, in acest caz obligatia de a obtine avize”, a declarat Joe Hennon, purtatorul de cuvant al comisarului pentru mediu.

De asemenea, Comisia Europeana nu se opune folosirii cianurii in procesul tehnologic de extragere a aurului. „Pe termen lung, am vrea sa eliminam folosiea cianurii, dar in acest moment nu avem nicio intentie de a o interzice, pentru ca stim ca nu exista alternativa la folosirea cianurii. Asa ca interzicerea folosirii cianurii in extragerea aurului ar fi nepotrivita, ar fi o reactie exagerata”, a mai spus purtatorul de cuvant al comisarului pentru mediu.

In opinia Bruxelles-ului nu cianura este problema ci faptul ca exista surse de aur mai ieftine si mai putin exploatate. „Am vrea sa vedem mai degraba dezbaterea privind extragerea aurului prin reciclarea telefoanelor mobile si a echipamentelor electronice, pentru ca se produce mai mult aur si este si mai ieftin. Si este o solutie mai buna pentru mediu”, a mai afirmat acesta.

Sursa: digi24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. si eu spun spune:

    „Pe termen lung, am vrea sa eliminam folosiea cianurii, dar in acest moment nu avem nicio intentie de a o interzice, pentru ca stim ca nu exista alternativa la folosirea cianurii.” Sa mai astepte atunci, ca auru nu pleaca niciunde.

  2. Mariana spune:

    Asta este treaba Romaniei, si nu a Comisiei Europene! Daca nu au ajuns rapoartele date de Ministerul mediului, la presa din Romania, cum de stiu deja cei de la EU, ca sint O. K.?