Logics and shapes, provocarea lansata la Timisoara. 12 tone de andezit, otel si metal vor deveni arta contemporana, prin mainile celor mai iscusiti sculptori din noua generatie

TIMISOARA. 12 tone de piata si otel vor fi transformate in opere de arta spectaculoase, in doar cateva saptamani, in cadrul unei provocari lansate celor mai reprezentativi sculptori din noua generatie.

Logics and shapes (sculpture studio) este evenimentul in cadrul caruia si-au unit fortele artisti dintre cei mai cunoscuti, care vor modela andezitul, otelul si metalul in arta contemporana, ce va fi prezentata publicului timisorean.

Nimbert Ambrus, Catalin Badarau, Toma Libotyan, Attila Tamás, Eugeniu tibuleac, Dan Visovan sunt cei sase artisti remarcabili, majoritatea cu studii in domeniul artelor vizuale absolvite la Timisoara, ce vor crea in otel si piatra.

Catalin Badarau, doctor in Arte Plastice si Decorative al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, artist recompensat cu burse si multiple premii (intre care amintim Premiul Uniunii Artistilor Plastici), are prezente in peste 70 de expozitii personale si colective, atat in tara cat si in strainatate.

Dan Visovan este doctor in Arte Vizuale al Universitatii de Vest din Timisoara, cu 40 de expozitii colective si personale la activ, participari in zeci de tabere si simpozioane de creatie, realizatorul trofeului Bienalei de Gravura Mica si al decorului pentru doua spectacole de teatru prezentate in spatiul public in proiecte ale programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.

Eugeniu Tibuleac, absolvent de studii masterale al Facultatii de Arte si Design din Timisoara, a fost premiat pentru lucrarile sale, cu expozitii personale si de grup, invitat in simpozioane de creatie in Romania si in strainatate.

Nimbert Ambrus este la randul lui absolvent de studii masterale al Facultatii de Arte si Design din Timisoara, avand prezente in numeroase expozitii.

Tamás Attila a absolvit, de asemenea, Facultatea de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, are 10 expozitii la activ, doua premii Iuventus si o prezenta puternica in simpozioane din domeniul.

Nu in ultimul rand, cel mai tanar creativ membru al echipei, Toma Gabriel Libotyan, este licentiat in sculptura si a fost deja prezent intr-o expozitie solo si mai multe colective.

Sculptarea blocurilor de piatra si modelarea otelului au inceput zilele acestea si va continua pana in 25 iunie. Atelierul este pus la cale de Societatea de Istorie si Arheologie a Banatului cu sprijinul Constructim si Egeria.

***

Societatea de Istorie si Arheologie a Banatului, fundatia care lanseaza Logics and shapes (sculpture studio) este urmasa celei care a stat la baza infiintarii actualului Muzeu National de Istorie a Banatului din Timisoara. Reinfiintata la initiativa unor oameni de cultura din Timisoara, in anul in care orasul detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, Societatea de Istorie si Arheologie a Banatului promoveaza patrimoniul cultural, initiaza colaborari stiintifice cu institutii culturale de prestigiu, atat din strainatate cat si din România, si sustine activitatea culturala desfasurata de Muzeul National al Banatului.

La initiativa marelui om de cultura Ormós Zsigmond, prefect al comitatului Timis, si a unui grup de intelectuali, in 25 iulie 1872 s-a infiintat prima societate stiintifica din Banat (Ungaria de Sud), denumita Societatea de Istorie si Arheologie din Banat, care a avut ca scop constituirea unui muzeu istorico – arheologic in Timisoara. Primele obiecte de patrimoniu inregistrate in inventarul sau au fost depozitate initial intr-o incapere din Palatul Episcopiei Romano – Catolice de Cenad, acestea provenind din donatii, descoperiri arheologice intamplatoare, achizitii si schimb de obiecte.

Patru ani mai tarziu, in 1876, cu sprijinul prefectului Ormós, Societatea de Istorie si Arheologie din Banat a primit doua incaperi in Casa Wellauer, pe str. Lonovics (actuala str. Episcop Augustin Pacha). In 24 mai 1877 a avut loc deschiderea oficiala a muzeului Societatii pentru publicul vizitator.

In anul 1885 a fost infiintata Societatea Muzeala de Istorie si Arheologie, in urma fuziunii mai vechii Societati de Istorie si Arheologie din Banat cu Asociatia Muzeala pentru Istorie si Arheologie, ultima luand nastere in cursul anului 1882. Sase ani mai tarziu a fost finalizata constructia Palatului Muzeal (azi, sediul Bibliotecii Academiei Romane, filiala Timisoara), cladire care s-a dovedit de la inceput prea mica pentru a adaposti colectiile muzeului. Peste inca un an, in 1889, muzeul a fost redeschis pentru public, iar in 29 august 1891 a avut loc inaugurarea festiva a sa. Arta a fost inca de la inceput un punct de interes, astfel ca un an mai tarziu s-a decis constituirea unei sectii de Arta Decorativa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.