Locuri de munca in 2014. Unde vor fi cele mai multe job-uri si care sunt cele mai cautate domenii?

Sectorul IT va fi si in 2014 vedeta pe piata locurilor de munca din Romania, fiind de altfel si domeniul in care inca se inregistreaza cele mai multe pozitii vacante, potrivit estimarilor si datelor centralizate de recrutorii de forta de munca.

Asa cum stim, piata de recrutare online este una dinamica si in plina dezvoltare. Ca si anul acesta, companiile de IT vor fi cele care vor cauta candidati in continuare. In sectorul IT inca se inregistreaza cele mai multe pozitii vacante. Orasele in care se vor cauta specialisti in domeniul IT sunt Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov„, a spus Irina-Dana Alexe, customer relationship manager al portalului de locuri de munca MyJob, pentru Ziare.com.

Companiile din acest domeniu vor incerca sa gaseasca in special candidati potriviti pentru ocuparea pozitiilor de programatori IT sau dezvoltatori software.

Alaturi de IT, din perspectiva ofertei, isi mentine pozitia solida sectorul vanzarilor. „Un alt domeniu in care se vor inregistra angajari este cel al vanzarilor, avand in vedere ca toate companiile doresc sa creasca vanzarile si implicit sa atraga cat mai multi clienti„, a explicat Irina Alexe.

Pe BestJobs, locurile de munca in IT reprezinta 30% din oferta totala, in timp ce joburile in vanzari au o pondere de 22%.

Si in 2014 ne asteptam ca domeniile vedeta sa fie IT/Telecom si Vanzari, mai ales din perspectiva ofertei. Numai la ora actuala, joburile din IT reprezinta 30% din oferta de locuri de munca de pe BestJobs.ro. De asemenea, 22% din oferta actuala de joburi o reprezinta domeniul Vanzarilor„, conform datelor transmise de BestJobs Ziare.com.

De asemenea, potivit Irinei Alexe, companiile specializate in domeniul serviciilor de relatii cu clientii vor cauta in continuare candidati cunoscatori de limbi straine. Vor fi la cautare si in 2014 pozitii precum reprezentant servicii clienti, customer care, customer support, iar cele mai multe pozitii vacante in acest domeniu vor fi in Bucuresti.

Cum mai multi comercianti si-au anuntat extinderea pentru anul 2014 prin deschiderea de noi magazine, si domeniul retail va continua sa prezinte oportunitati de angajare. „Astfel, vor aparea noi oportunitati atat pentru candidatii cu studii medii, cat si pentru candidatii cu studii superioare”, sustine managerul pentru relatii cu clientii de la MyJob.

In ceea ce priveste rata disponibilizarilor, aceasta este redusa, cauzata in principal de o neadaptare a candidatilor la noile cerinte ale pietei.

Per total, anul 2014 nu se anunta foarte diferit de 2013 in ceea ce priveste piata de locuri de munca, fiind preconizata o crestere de 10-15% a numarului de locuri de munca disponibile fata de anul precedent, potrivit estimarilor MyJob.

De asemenea, pastrand tendintele din ultimii ani (si anume, cresteri de 18 – 20%), numarul de solicitari de joburi pe site va creste cu cel putin 20%.

Ce cauta candidatii? „Pozitiile cele mai cautate de candidati vor fi cele din domeniul call center, reprezentant servicii client, dar si de reprezentant vanzari„, estimeaza Irina Alexe.

Limbi straine

„Companiile vor cauta sa atraga cat mai multi cunoscatori de limba franceza, italiana, engleza, spaniola, germana, dar si limbi straine mai putin cunoscute cum ar fi poloneza, suedeza sau finlandeza”, a precizat Irina Alexe.

De asemenea, pe BestJobs, din punct de vedere al cererii, majoritatea companiilor cer limba engleza la nivel mediu sau avansat, insa multe dintre joburile de tip customer service/call center au nevoie specifice de candidati care cunosc limbi mai rare precum poloneza, olandeza, ceha sau rusa.

„Am observat, insa, si o usoara crestere a frecventei anunturilor care vizeaza limba germana”, spun reprezentantii site-ului de joburi.

Conform bazei BestJobs, 69% dintre candidati cunosc limba engleza, in timp ce limba franceza este vorba de 24% dintre candidati.

Locul trei este ocupat de spaniola, vorbita de 9,5% dintre candidati, iar, la mica distanta, se afla limba italiana, vorbita de 9% dintre cei care isi cauta un loc de munca utilizand serviciile BestJobs.

Pe langa cunoasterea la un nivel mediu-avansat a limbilor straine, sunt importante si abilitatile specifice.

De exemplu, „in domeniul vanzarilor, pe langa experienta, abilitatile de interactiune cu clientii si seriozitatea sunt elemente care vor conta pentru angajatori in procesul de recrutare. Pentru domeniul IT cerintele angajatorilor vor fi acelea de a gasi persoane cu experienta in domeniu, cursuri de specialitate, contand in continuare abilitatile candidatilor de a face fata unei piete in permanenta dezvoltare„, a detaliat Irina Alexe.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...