Locuinta ta e sigura, daca vine un cutremur? Zece lucruri pe care trebuie sa le verifici din timp

Nimeni nu poate spune cu certitudine cand se va produce urmatorul cutremur puternic, asa ca este indicat sa ne asiguram ca locuinta in care stam e pregatita sa faca fata unui dezastru, cu reducerea la maxim a pagubelor si pericolelor care ne pandesc.

1. Verifica structura de rezistenta a casei. In cazul in care locuiesti intr-o casa veche este recomandat sa soliciti o expertiza tehnica prin care se va stabili starea structurii de rezistenta si gradul de asigurare la actiuni seismice. In cazul in care va fi nevoie, echipa de ingineri iti poate recomanda solutii tehnice pentru reabilitarea si reconsolidarea constructiei. Costurile unei expertize tehnice variaza intre 150 si 400 de euro si pot varia de la un caz la altul.

2. Trebuie sa te ingrijesti de consolidarea si ancorarea solida a cosului de fum al semineului, sobei sau centralei termice, mai ales cand acesta depaseste cu mult coama acoperisului.

3. Asigura-te de buna functionare a instalatiilor: reteaua electrica, conducta de gaze si cea de apa curenta. Incepe prin a le verifica cu minutiozitate, cautand eventuale fisuri pe care trebuie sa le remediezi imediat. In timpul unui cutremur instalatiile nesigure pot ceda provocand pagube si mai mari: incendii, explozii sau inundatii.

4. Nu uita sa ancorezi cat mai bine aragazul si boilerul electric. In timpul unui seism puternic aragazul risca sa fie efectiv smuls din perete, provocand mari scurgeri de gaze ce pot provoca explozii post-seismice, iar boilerul desprins din perete poate duce la electrocutare.

5. Fa un tur al casei, identifica piesele masive de mobilier ce risca sa se prabuseasca in timpul unui cutremur mai intens si gaseste-ti timp pentru a le fixa de perete. In aceasta categorie intra dulapurile, sifonierele si bibliotecile. Poti cauta solutii si pentru ancorarea frigiderului. Se stie ca in timpul unui seism de 5,4 grade frigiderul se poate deplasa cu pana la un metru din locul in care este amplasat. Asadar, si acesta prezinta un risc.

Mai multe AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...