LitVest. Text-concerto Damian Draghici, Patura care citeste, lecturi in lumina farurilor de politie, la Timisoara

LitVest 2023, Festivalul Internațional de Literatură organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediție. B.J.T. propune și în acest an o (lec)tură de forță, cu toate conceptele-provocare din dotare: Pătura care citește, Lecturi aprinse, Text concerto și nu numai. Unul dintre cele mai creative festivaluri literare din lume, LitVest reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice al Timișoarei.

Pătura care citește, cunoscutul picnic urban de lectură, a deschis Festivalul. Cărțile gătite de sărbătoare au adunat în Piața Unirii cititori din toate păturile sociale. Publicul manifestărilor noastre are un rol activ, este un „acționar” al evenimentului. Nu (doar) asistă, ci realizează lectura unor texte, o săvârșește. Categoriile de participanți reprezintă un veritabil eșantion, o Românie în miniatură. Incluziunea socială este vizibilă și prin atenția acordată tinerilor din școlile rurale, care citesc alături de mari poeți ai lumii.

Joi, 21.09. 2023, de la ora 20, au fost lecturi în lumina farurilor mașinilor de poliție. În Piața Sf. Gheorghe. Ați ghicit: Lecturi aprinse, proiect care promovează lecturile în surse inedite de lumină. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, sub genericul Texte giratorii. În anii trecuți, s-a citit: în lumina farurilor de motocicletă, a torțelor, a reflectoarelor TV. În viitor… Vom trăi și vom vedea/ citi.

Text concerto, recitalul muzical cu inserturi literare din cărțile invitaților, încheie en fanfare festivalul, în seara de vineri, 22 septembrie, de la orele 22:30. În Club Heaven. Text concerto este un concept unic în peisajul artelor festivaliere, propus de B.J.T. Cu scopul de a potența atât literatura, cât și muzica. Inserturile literare, realizate de o manieră neconvențională, contrapunctează fluxul muzical. Precedentele concerte-experiment au fost: Blazzaj, în Reflektor Venue (2018), Nightlosers, în Pub Manufactura (2019), Horea Crișovan (chitară) și Florin Cvasa (cajon), afară, în Piața Unirii, interiorul fiind în lockdown, ocupat de pandemie (2020), DJ K-LU, pe scena Muzeului Satului Bănățean (2021) și Iris, în Club Heaven (2022).

Așadar, vineri, 22 septembrie 2023, ora 22:30, în clubul Heaven (str. Ripensia, nr. 40), vom avea un altfel de concert Damian Drăghici: Meditații lăutărești. Intrarea este liberă. Pentru că Festivalul e despre Libertate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. E prea devreme. Un pic mai tarziu nu se putea?

  2. Manele pe Heaven. Nu trece OPC-ul pe acolo pt. bauturi, ca se vinde apa de la robinet drept plata sau minerala. Scoala vietii este acolo, de vreti lectura. Nu stiu in ce faza se afla demolarea la ei, ca la BOSS. Sa fim sanatosi.

  3. Vrem Gheboasă !!