Lipsa de transparenta din Consiliul Local, monitorizata de Timisoara Civica. Nicolae Robu: ‘Sper ca nu urmaresc sa franeze mersul lucrurilor’

TIMISOARA. Nu se respecta Legea transparentei decizionale. O spun cei care fac parte din grupul Timisoara Civica, dupa ce, in ultima luna, au luat la analizat, proiect cu proiect, toate hotararile de consiliu local ce au fost supuse votului, anul acesta.

„Avem analizate un numar de 171 de hotarari de Consiliu Local, de la inceputul anului pana in 3 aprilie. Din acestea, cu cel putin 30 de zile înainte, asa cum cere legea, au fost publicate doar noua. Niciuna nu contine nota de fundamentare, doar 117 contin expuneri de motive. Cu studiu de impact sunt zero. Textul complet al hotararii il au doar 135. Termenele limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite propuneri nu le au niciunul”, a spus activistul civic Cristi Brancovan.

Cei de la Timisoara Civica spun ca nu doresc sub nicio forma un conflict cu autoritatile locale, ci din contra, demersul lor are ca scop monitorizarea transparentei decizionale si colaborarea cu Consiliul Local Timisoara.

„Scopul nostru este de mai lunga durata, pana in 2020, vrem sa fie si la nivel national. Vrem sa monitorizam inclusiv alegerile, sa facem actiuni de civism, de educatie civica. Monitorizam si evaluam daca se respecta transparenta decizionala. In principiu, ne dorim un dialog mai strans intre cetateni si autoritati. O sa avem, pe langa monitorizare, un raport lunar cu toate proiectele de HCL si detaliat daca se respecta sau nu normele legale. Vom incerca sa atragem in dezbatere si ONG-urile de profil. Noi ne dorim sa avem o colaborare cu Primăria si Consiliul Local. Scopul nu este sa existe un conflict sau sa atacam o persoana sau un partid, este un proiect apartinic, echidistant, vrem sa continuam mobilizarea sociala, civica si de dialog intre cetateni si institutiile statului”, a spus Sergiu Spatan, de la Timisoara Civica.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu, care a primit si el rezultatele monitorizarii facute de Timisoara Civica, spune ca se teme ca si acesta este un demers facut pentru „obstructionarea si franarea” activitatii primariei.

„Noi cred ca am facut lucruri bune pentru Timisoara si facem in continuare. Nu o sa stam 30 de zile aiurea cu lucruri care nu necesita asa ceva numai sa tinem orasul pe loc. Acolo unde se impune sa facem dezbateri publice, sa mergem cu o alta viteza, desigur ca o facem. Dar trebuie sa intelegem spiritul legilor si sa actionam ca atare. Daca cineva are interes sa mearga lucrurile mai prost in Timisoara, daca cineva este nemultumit ca se fac prea multe, noi nu marsam in fata unor incercari de franare a activitatii primariei. Cateodata sunt probleme, este adevarat si eu chiar le-am dat aprobare imediat celor din grupul Timisoara Civica si le-am si scris ca eu consider ca implicarea lor va fi de ajutor pentru mine, ca sef al Executivului, insa sper ca ei sunt de buna credinta si nu urmaresc sa obstructioneze sau sa franeze mersul lucrurilor, ci dimpotriva, vor fi vigilenti si vor semnala acolo unde se impune sa fie dezbateri publice si poate aparatul primariei nu a considerat ca este cazul”, a spus primarul Nicolae Robu.

Mai mult, edilul se plange de birocratie si spune ca legea e prost facuta.

„Asa cum se respecta in toata tara, in toata administratia publica locala, asa respecta si Primaria Timisoara. Este aberant, nu cred ca mai gasim pe planeta vreun loc in care sa fie tinute proiectele, indiferent de continutul lor, 30 de zile, interval in care nu le citeste nimeni, nu e nimeni preocupat de ele, atata tot ca si-au facut damblalele niste organizatii care au luat bani ca sa promoveze transparenta si au promovat-o in multe privinte de o maniera extrem de paguboasa. Sunt proiecte care necesita sa stea 30 de zile, sunt proiecte care trebuie sa fie supuse dezbaterii publice, dar a pretinde ca orice proiect de hotarare de consiliu local trebuie sa stea 30 de zile este deja deplasat. Dupa cum deplasat este si ca pentru absolut orice lucru trebuie sa se ia decizii in consiliul local. O administratie publica functionala ar lasa mai multe lucruri la dispozitia Executivului, tocmai pentru eficienta sporita”, a adaugat edilul.

Iata aici care sunt rezultatele analizei hotararilor de consiliu local din perioada ianuarie- aprilie 2018, realizata de Organizatia Timisoara Civica. De asemenea, aici puteti consulta raportul cu privire la horararile de consiliu adoptate in sedinta ordinara de marti, 22 mai 2018.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri