Lipsa curselor de pe Aeroportul International ‘Traian Vuia’, obiect al interventiei deputatului Daniel Toda in plenul Parlamentului (P)

În ultima perioadă, destinaţiile oferite de aeroportul nostru sunt tot mai puţine. Mulţi timişoreni şi bănăţeni sunt nevoiţi să stea în maşină trei ore pentru a zbura de pe Budapesta, Belgrad sau chiar Cluj. Dacă Wizz Air a suspendat unele zboruri datorită necesităţii verificării motoarelor noilor aeronave achiziţionate, alte companii aeriene nu şi-au arătat deloc interesul de a exploata noi rute comerciale de pasageri.

Din când în când, conducerea aeroportului anunţă discuţii pentru venirea aici a unor noi companii aeriene. Însă, nimic nu se concretizează. Dacă, la un moment dat, „Traian Vuia” era al doilea aeroport din ţară după numărul de pasageri, acum am căzut pe locul patru, după Cluj şi Iaşi.

Îmi veţi spune că Iaşiul adună pasageri din toată Moldova. Eu îmi amintesc doar că aeroportul din Iaşi era acum paisprezece ani precum o staţie CFR în comparaţie cu al nostru, deşi românii erau plecaţi şi atunci la muncă înstrăinatate şi trebuiau să se mai întoarcă pe acasă” a explicat deputatul REPER de Timiş, Daniel Toda.

Totuşi, aşa cum a subliniat deputatul, în luna aprilie va fi inaugurat un nou terminal pentru plecări externe şi este în curs licitaţia pentru realizarea liniei de tren care să facă legătura între Gara de Est şi aeroport. „Dacă Uniunea Europeană ne dă bani pentru a dezvolta infrastructura, din păcate, nu ne poate da şi manageri. De fapt, chiar dacă ne-ar da manageri, ar fi schimbaţi de vreun pesedist sau penelist cu influenţă fiindcă nu atribuie contractele băieţilor de la partid sau nu îi angajează prietenii” consideră Daniel Toda.

Problema aeroportului Timişoara este conducerea. Mereu schimbată, conform dorinţelor vreunui ministru al transporturilor sau a vreunui lider local al coaliţiei de guvernare. Degeaba accesăm fonduri europene dacă nu avem zboruri. Avem nevoie de un management profesionist care să poată negocia cu marile companii aeriene. Care să le ofere condiţii atractive pentru zborurile de aici. Un manager bun nu ştie doar să construiască terminale goale, trebuie să înţeleagă ce înseamnă sectorul acesta de activitate. Nu cred că timişorenii şi bănăţenii mertă să fie puşi pe drumuri trei ore şi jumătate pentru a lua avionul de la Budapesta” a subliniat deputatul Toda problema principală a aeroportului din Timişoara.

Până atunci, pentru a compensa lipsa turiştilor, ministrul Grindeanu a anunţat că va participa la inaugurarea noului terminal al aeroportului nostru.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Are perfecta dreptate domul deputat. La aeroportul Timișoara au existat investiții, sunt 2 terminale noi. Cu toate acestea este singurul aeroport din tara care nu a revenit la cifrele din 2019 după pandemie. E clar problema de management. Sa spui că la Timișoara se merge mai puțin cu avionul pentru că aici lumea e bogata e absolut ridicol. Daca la Iași lumea e săracă și merge doar la munca cu avionul, de ce au fost la Iași mai multe curse charter in 2023 decât la Tm? Iașiul cică aduna pasageri din toată Moldova, dar acuși și Suceava va depăși Timișoara că număr de pasageri, Suceava un oraș în jumătate cât Tm la 2 ore de Iași.

 2. Clujul nu îl poți depăși fiindcă are un areal mare de unde aduna pasagerii și e și singurul aeroport mare din zona. La Iași boomul de pasageri e din cauza războiului din Ucraina, când se va zbura din nou de acolo vor scădea drastic.

  • Nu e adevarat. Aeroportul din Iasi a depasit pe cel din Timisoara ca nr de curse si de pasageri dinainte de pandemie. Asta cu razboiul e pretext al managementului de la Aeroportul Timisoara. A existat o perioada scurta imediat dupa declansarea razboiului cand curse de la Chisinau s-au mutat la Iasi, dar s-a revenit intr-o luna. Din nou, nu cei care pleaca la munca in strainatate si nici cei care fug de razboi nu pleaca cu curser charter in vacanta. Sa explice asta managementul de la aeroprt in Tm, de ce au fost atat de putine curse charter in orasul mai bogat, cu mai multi oameni bogati. 2023 a fost la noi Capitala Culturala Europeana, nici in acest an macar nu s-a reusit sa se revina la valorile din 2019. Si nici macar faptul ca Budapesta si Belgrad sunt la 3 ore distanta nu e un argument foarte valid. E drept, asta cimplica lucrurile, dar pe logica asta Suceva ar trebui sa fie sugrumata da Iasi, si nu e deloc, e un aeroport (care e un fel de halta) care e in crestere continua, si care aproape ajunge la valorile Timisoarei, in conditille in care are jumatate din populatia de aici. Sa nu mia spunem ca venit mediu pe judet in Timisoara e cu vreo 2000 de lei mai mare decat la Suceava.

   • Nu mai vorbi din auzite. Iașiul a depășit Timișoara exact din 2022. Înainte de pandemie era mult sub. Verifica statisticile, e foarte ușor.

    • Gresit iar. Din semestrul al 3-lea 2019 aeroportul din Iasi a fost mereu peste cel din Timisoara. Adevarat, per total an 2019 Timisoara a fost cu 20%. Asta face si mai grava situatia de la Timisoara. Managemenul de aici in loc sa caute solutii gaseste scuze si pretexte. Citesc statistici destule, le si inteleg :).

     • Nu exista decât 2 semestre, nu 3 după cum scrii tu. Și în al doilea semestru Timișoara a avut 369000 de pasageri, Iași aproximativ 330000. Datele sunt conform INS. Iașiul a depășit Timișoara doar după izbucnirea conflictului.

 3. Întrebarea mea pentru acest deputat este el cumva fiul renumitului Toda..și deține un parc fotovoltaic pe un teren de 10ha dobândit pe când era în Usr?

 4. Asta e pe placul scarbosului ala de la Constanta. Ala care are belele cu sinodul
  Deci Teodosie Petrescu l-ar lua un pic la paula pe barba asta. Iar da aghiasma lui mic de l-ar indoi. Asa ca sa fie pe placul usrului

 5. legatura feroviara Gara de Est – Aeroport e cea mai mare imbecilitate. Va avea ZERO calatori. Gara de Est ar trebui desfiintata, e inutila.

  • Scopul ei nu e sa aibe calatori. E sa ajunga banii la cine trebuie.

 6. Asta e unu din aia slinosi si imputiti….