Noutati :

Licitatie de 30 de milioane de euro pentru salvarea Colterm, prin (re)tehnologizare. Primaria Timisoara vrea sa reabiliteze 30 km de conducte cu bani europeni

6 februarie, 2020 - 10:38 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
10

TIMISOARA. Retehnologizarea companiei de termoficare a Timisoarei intra intr-o noua etapa. Desi plina de datorii, ce insumeaza zeci de milioane de euro, Colterm nu e lasata sa moara, Primaria sustinand in repetate randuri ca va gasi solutii pentru retehnologizarea paguboasei societati.

CITESTE SI: O noua parcare promisa in nordul orasului. Cartierul din Timisoara in care o parte din soferi nu isi vor mai lasa masinile in noroaie sau pe trotuare 

De-a lungul timpului a crescut subventia pentru caldura, dupa scumpirea gigacaloriei si i-a tot acoperit datoriile istorice, a luat credit, s-a pus chezas pentru un altul si a cumparat certificatele verzi fara de care Colterm ar fi pus demult lacatul pe poarta.

Joi, Primaria Timisoara a lansat o licitatie pentru retehnologizare la compania de termoficare.

Municipalitatea vrea sa incredinteze „Proiectarea si executia de reabilitare a reţelei de termoficare pentru proiectul “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, iar documentatia a fost postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Suma estimata este de 116.803.606 lei fara TVA, adica 28.957.560 euro cu TVA.

Este vorba de bani europeni, pentru care in vara anului trecut a fost iscalit contractul de finantare de catre fostul ministru al Fondurilor Europene, iar proiectul se va derula prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM si ar trebui sa sporeasca eficienta energetica a Colterm.

Contractul de lucrari e impartit in 2 loturi.

Primul prevede proiectarea si executia reabilitarii a 9,067 km de retea termica primara, iar cel de-al doilea, reabilitarea a 20,095 km traseu de retea termica secundara.

Termenul de realizare a investitiei este de 24 luni, din care 3 luni proiectare si 21 de luni executie, la care se adauga perioada de Notificare a Defectelor de minim 36 luni de la data emiterii Procesului Verbal de Receptie la terminarea lucrarilor.

Firmele interesate sa participe trebuie sa faca dovada ca au personal specializat si sa arate lucrarile similare executate in ultimii 5 ani.

Termenul pana la care companiile interesate sa prea contractul isi pot depune ofertele este 17 martie.

In 2010, administratia Ciuhandu reusea sa obtina 72 de milioane de euro pentru tehnologizarea Colterm.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Daca traim in economie de piata, de ce subventionati Gigacaloria, ce e cu atata ajutoare sociale? sa plateasca cetateanul (abonat la CET) integral ca si cel care plateste gazul la centrala…altfel faliment, nu e nici o problema.

  • in caz ca nu cunosti, pretul actual la gaz este unul reglementat de ANRE si va fi liberalizat treptat, probabil pana la 1 aprilie 2021.

   • si tu la fel nu cunosti ca si pretul gazului cumparat de Colterm e reglementat ,plus pretul reglementat a avut perioade cand era mai mare decat pe piata libera,aica bursa de la Viena

    • Eu doar am zis ca nu ar mai trebui subventionata deloc populatia abonata la CET, nu filosofam despre gaz. Simplu, platesti cat ai consumat. Altfel e discriminare fata de ceilalti.

 2. Colterm are vreo 70 de km de retea primara su vreo 270 de km de retea secundara,,,,,din care reabilitati doar vreo 14 km …deci o nimica toata ….problema e ca aceasta gaura neagra nu este viabila din punct de vedere economic ,este o sugativa abonata la bani din taxe si impozite ,trebuie regandita din temelii sau inchisa

 3. Dupa ce ati furat cu coltermul vostru zeci de milioane de euro, acum o noua hotie se pregateste:la ce ajuta frectia asta la un mort!?
  Ca sa va mai umpleti voi inca bine de tot buzunarele proprii!!!

 4. Jos robu, jos colterm!

 5. Subscriu , jos robu, jos colterm , cu banii îngropați în această,, gaură neagră ,, de 30 de ani , se cumpărau centrale de scara sau de bloc pentru toata România, si inca mai rămîneau bani , cei răspunzători trebuie trași la răspundere pe,cale legală, de la început pînă acum , de la primari la directori simpla toți funcționarii răspunzători.

 6. Sarpe nu iti ajunge cat ati furat din buzunarul Timisorenilor? Nu va e rusine hotilor? Cand aud de voi mi se face dor de Ceausescu.

 7. Problema cu incalzirea „individuala” este legata de poluare, si de aici vine „graba” care trebuia de mult abordata (vezi si certificatele verzi); ca de, ne dam „verzi” dar nu prea le facem ci doar vorbim. In rest, cine cand si cat fura, este o alta problema „traditionala” (Victor Socaciu)