Licitatie anulata. Cei nici 10 km lipsa din Autostrada Lugoj – Deva mai asteapta. Oferta turcilor pentru contractul de 300 de milioane de euro, descalificata

TIMISOARA. Oferta tehnica depusa pentru proiectarea si executia sectiunii E si finalizarea sectiunii D ale lotului 2 din autostrada Lugoj – Deva, adica bucata de nici 10 kilometri ramasa in aer pe traseu, este neconforma.

Singura oferta, a asocierii condusa de turcii de la Mapa, a fost descalificata si va fi reluata procedura, la nici o luna de la momentul in care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere  a anuntat ca procedura merge mai departe.

CITESTE SI: Segmentul de sosea aproape gata ce completeaza Centura Mica din jurul Timisoarei. Mai trebuie modernizat doar un pod. Video cu traseul

CNAIR anunta ca va relua licitatia pentru contractul de ”Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul major de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D” deoarece oferta tehnica depusa de ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. (Turcia) este neconforma.

„In urma derularii procesului de evaluare, CNAIR a constatat faptul ca propunerea tehnica depusa de catre asocierea turca este neconforma, in baza prevederilor legale aplicabile in domeniul achizitiilor publice.

Intrucat singura oferta depusa in cadrul procedurii de atribuire a fost respinsa, CNAIR in calitate de Autoritatea Contractanta a anulat procedura de atribuire, in conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice:

(1) Autoritatea contractanta are obligatia de a anula procedura de atribuire a contractului de achizitie publica/acordului-cadru in urmatoarele cazuri:

a) daca nu a fost depusa nicio oferta/solicitare de participare sau daca nu a fost depusa nicio oferta admisibila;

In regim de urgenta, CNAIR va face toate demersurile necesare pentru reluarea rapida a noii proceduri de atribuire pentru acest contract”, transmit reprezentantii CNAIR.

***

Va reamintim, in ianuarie, licitatia pentru segmentul lipsa din Autostrada Vestului a fost deblocata de Curtea de Apel Bucuresti care s-a pronuntat in privinta contestatiei depusa de una dintre firme, Aktor, la preselectia facuta de CNAIR anul trecut.

Judecatorii au respins plangerea, astfel ca procedura a mers mai departe, iar Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii din Romania a fixat pentru 14 februarie termenul limita pentru redepunerea ofertelor pentru cele 6 firme ramase in cursa: Mapa, Alsim Alarko, Kolin, Strabag, Pizzarotti si Terna.

La noul termen limita, o singura asociere a redepus oferta, astfel ca aceasta a intrat intr-o noua evaluare tehnica si financiara. Este vorba de  turcii de la MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S., a caror oferta a fost declarata drept neconforma astazi.

Asadar, semnarea contractului pentru finalizarea Autostrazii Timisoara – Lugoj – Deva – Sibiu mai asteapta mult si bine.

Tronsonul de autostrada dintre localitatile Margina (Timis) si Holdea (Hunedoara), parte din Lotul 2 al Autostrazii A1 Lugoj – Deva (contract reziliat), are o lungime de putin peste 9 kilometri si costa peste 300 de milioane de euro, cu termen de realizare 38 de luni, din care 10 pentru proiectare si 28 pentru executie.

Finantarea este asigurata prin PNRR, termenul limita de receptie fiind 2026.

Valoarea estimata a contractului este de 1.363.135.841,00 Lei fara TVA, adica aproape 325 de milioane de euro cu TVA.

Traseul are o lungime de 9.13 km, din care 2,13 km de tunel.

Cei putin peste 9 kilometri ar trebui sa fie gata in 3 ani.

Termenul de finalizare prevazut este 10 luni proiectare și 28 de luni executie conform factorilor de evaluare din Documentatia de Atribuire. Obiectul contractului il reprezinta proiectarea, executia și finalizarea lucrarilor pentru obiectivul major de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Sectiunea E și finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri in cadrul Sectiunii E2 in contexul evitarii problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicatii majore asupra mediului.

Lungimea celor doua tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m.

Istoria ‘Rusinii nationale’ – Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva, ramas nefinalizat intre Margina si Holdea

In anul 2013, in timp ce drumurile se aflau in subordinea lui Dan Sova (PSD), CNADNR (n.r. – actuala CNAIR) a contractat lucrarile la Lotul 2 al autostrazii A1 Lugoj–Deva cu Asocierea Salini Impregilo -Secol Spa pentru suma de 562 milioane de lei fara TVA, finantarea urmand sa fie asigurata in proportie de 85% din fonduri europene.
In acelasi an, Agentia de Protectie a Mediului a aprobat un acord de mediu, care impune modificarea proiectului initial prin realizarea unor tuneluri, in locul unor sapaturi uriase care practic ar fi despicat muntele.

Compania de drumuri a solicitat constructorului in 2015 sa elaboreze un proiect tehnic de executie a tunelurilor, dar in 2017 s-a razgandit, nu a acceptat sa mai plateasca proiectul, ba chiar a facut pasi prin care sa incerce sa renunte cu totul la ideea de tuneluri. In paranteza fie spus, tunelurile reprezentau si singura varianta prin care se puteau accesa fonduri europene pentru proiect, executivul de la Bruxelles nefiind de acord sa finanteze nicio solutie care ar fi mutilat cadrul natural.

In primavara anului 2017, in timp ce in fruntea transporturilor era Razvan Cuc (PSD), CNAIR a reziliat partial contractul pentru lotul 2, pe portiunea de circa 9 km ce cuprinde zona de tuneluri din lotul 2. A fost o decizie extrem de proasta, cum avea sa se dovedeasca 3 ani mai tarziu.

Salini Impregilo a castigat in 2020 procesul privind rezilierea abuziva a contractului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, care a obligat statul roman sa repuna in contract constructorul si totodata sa plateasca despagubiri de 232 milioane de lei, plus alte cateva milioane drept cheltuieli de judecata.

Intre timp, in 2019 a fost reluata licitatia pentru gasirea unui constructor si mai apoi blocata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Cetatean spune:

  După porcăria cu rezilierea contractului inițial făcută de dl.cuc,care e tare,nu răspunde nimănui.acum e alta mizerie!
  Ce conducători de tara!

 2. jon spune:

  opa, nu se mai lauda mizerabilul de grindeanu cu ce realizari face el ca ministru al transporturilor
  banuiesc ca nu s-au inteles la spaga

 3. Tarapapuravoda spune:

  o mai freaca cu licitatii inca 10 ani si dupa aia ne miram ca iara trec anii si nu avem nimic

 4. Timisoara2020 spune:

  Cel mai mare esec al Romaniei este aceasta portiune de autostrada , o rusine pentru toti cei care au fost prim-ministri si ministri ai transportului timp de 10 ani. Mai ales cand il vezi pe Grindeanu ca a aparut ca supererou si gata anul acesta se va finaliza si aceasta portiune , hopa ca nu mai spune nimic si a intrat intr o liniste deplina. Avem cei mai incompetenti conducatori din toata Europa si nu numai .

 5. N2 spune:

  Ati votat PSD si PNL, asta primiti! Stati saraci și prosti ca asta meritati. Natie de idioti!

 6. Ultima solutie spune:

  Viaduct de 12 ,+ 2 + 2 km , made in China realizat in 2 ani sau devierea traseului. Ptr 300 milioane de Euro (se exclud spagile) problema este rezolvataü.
  Vei cum au lucrat croatii cu vreo 15 ani in urmă!

 7. GG spune:

  A găsit partidul firma care sa dea parandaratul ?!