Noutati :

Liceul Lenau va fi renovat cu bani de la nemti. Vezi ce modificari se vor face si ce alte scoli din Timisoara vor fi reabilitate!

11 octombrie, 2011 - 02:46 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Cladirea Liceului Lenau din Piata Unirii va avea o fatada noua peste cativa ani. Liceul va fi reabilitat cu bani de la nemti. Asemenea lucrari se vor face si la Liceul C.D. Loga, dar si la Calderon.

Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei ne da 5 milioane de euro sa reabilitam aproape 250 de cladiri istorice. Primul imobil care va fi reabilitat din creditul guvernului german este cel care gazduieste Liceul Lenau de pe strada Gheorghe Lazar din Piata Unirii.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, lucrarile sunt extrem de costisitoare. „Noi avem depus o parte din proiect pe fonduri europene, iar o parte o sa incepem cu fonduri de la nemti. Am avut in vedere cele 5 fatade, cu tot cu cele din interior, reabilitarea tamplariilor si acoperisul, dar si lucrarile care prevad consolidarea. Din creditul de la ei, noi avem voie sa consumam doar 350.000 de euro pe cladire, dar de data aceasta ni s-a acceptat o derogare pana la 550.000 de euro pe cladire”, ne-a spus Aura Junie, sef Directia de Dezvoltare din cadrul municipalitatii.

Totodata, s-ar putea efectua reparatii si la scarile interioare din liceu, care au fost sculptate direct in piatra.

„Ne-am mai gandit sa includem in reabilitare scara principala a liceului pentru ca in Romania nu exista stiinta pentru reabilitarea pietrei uzate nu exista si vrem sa beneficiem de experienta germana in sensul acesta. Solutia noastra este doar inlocuirea scarilor de piatra, dar ar fi un mare pacat”, a mai spus Aura Junie.

Nu se stie inca daca aceste fonduri vor fi suficiente. Mai mult, lucrarile se vor realiza in timp ce elevii vor invata in clase, pentru ca nu se poate opri activitatea de invatamant. La inceputul lunii noiembrie, la Timisoara va veni o echipa de experti germani care sa verifice proiectul realizat de reprezentantii municipalitatii.

Lucrari la alte 2 licee

In anii urmatori, alte 2 licee din Timisoara ar putea fi renovate. Este vorba despre Liceul C.D. Loga si despre Liceul Jean Louis Calderon. Lucrurile sunt putin mai complicate insa, deoarece aceste 2 cladiri nu intra in proiectul semnat de primarie cu nemtii.

„La Loga este o situatie dramatica, o cladire facuta pe teren donat de primarie inainte de 1900, cladirea fiind inaugurata inainte de Primul Razboi Mondial si deja necesita reparatii foarte mari. Intre timp s-au facut adaugiri, chiar noi am reparat cu ani in urma sala de sport si sala festiva, insa corpul principal de la bulevard necesita reparatii. S-ar putea ca la anul, daca nu reusim pe fonduri europene, sa incepem cu fonduri de la bugetul local”, ne-a declarat primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Cat despre cladirea in care invata elevii de la Calderon, aici municipalitatea a primit bani de la Consulatul Italian pentru lucrari de renovare.

„La Liceul Calderon am primit o suma destul de mica, dar am primit-o, din partea Consulatului Italian, cu destinatie de reabilitare partiala, mai ales a interioarelor. Si acolo o sa trebuiasca sa gasim o alternativa, daca nu reusim sa intram pe fonduri europene”, a explicat Ciuhandu.

Cum se folosesc banii de la nemti!

Valoarea proiectului semnat cu Guvernul German este de 5 milioane de euro, dar valoarea reala este mult mai mare, explica Aura Junie, „pentru ca utilizarea fondurilor se face in mod revolving”.

Asta inseamna, de exemplu, ca se incep lucrarile la 2 cladiri si in luna urmatoare finalizarii acestora, proprietarii trebuie sa plateasca rata privind contravaloarea, impartita la 10 ani. Aceasta rata deja poate fi folosita pentru reabilitarea altei cladiri. E foarte greu de calculat care este suma finala, pentru ca depinde foarte mult de rapiditatea cu care banii se reinvestesc.

Reprezentantii Primariei Timisoara au estimat ca, intr-o utilizare medie, se pot face, pe o perioada de 30 de ani, intre 180 si 250 de cladiri. In Timisoara exista 14.000 de cladiri istorice, din care 1.000 ar necesita lucrari urgente de renovare.

Foto: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...