Noutati :

Liberalii cer in Consiliul Judetean crearea unui Muzeu al Stiintei si Tehnologiei Informatiei din Banat

7 martie, 2011 - 04:04 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: POLITIC
2

TIMISOARA. Pentru ca in aceasta luna se implinesc 50 de ani de la construirea primului calculator din Timisoara, MECIPT- 1, consilierii judeteni ai PNL cer construirea unui muzeu dedicat stiintei si tehnologiei.

Viorel Coifan, consilier judetean al PNL Timis, a anuntat ca va face primul pas in construirea unui muzeu dedicat stiintei si tehnologiei la Timisoara si cere autoritatilor locale alocarea unui teren pentru acesta.

„Exista o serie de exponate care trebuie stranse la un loc. Avem tramvaiele vechi, exista turbina si sa nu uitam de primul calculator facut la Timisoara, MECIPT-1 care anul acesta implineste 50 de ani”, a declarat Viorel Coifan.

Consilierul judetean propune ca o fundatie, constituita din administratia locala si judeteana pe de o parte si intreprinzatori privati pe de alta parte, sa se implice in construirea Muzeului Stiintei si Tehnologiei Informatiei din Banat.

„Noul muzeu ar trebui sa fie construit din temelii. Cred ca este necesara alocarea unui hectar de teren, nu neaparat in centrul Timisoarei, ci mai departe. Mai exista o propunere ca acest muzeu sa fie construit la Universitatea de Stiinte Agricole”, a mai subliniat Coifan.

MECIPT – 1 este depozitat acum la Facultatea de Electrotehnica, iar anul acesta implineste jumatate de secol. MECIPT-1 este construit din 2.000 de tuburi, facea 50 de operatii pe secunda, avea 30 de kilometri de cabluri si 100.000 de lipituri.

MECIPT-1, adica Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara a proiectat Barajul Vidraru, mai exact s-a facut calculul de rezistenta. De asemenea, cand la inceputul anilor ’60 cupola Romexpo s-a prabusit din cauza zapezii, MECIPT-1 a fost cel care a refacut calculele de rezistenta. In anul 1962 MECIPT-1 a facut prima traducere.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In loc sa dati locuri de munca la oameni,sa prospere tara asta…voua va arde de muzee…mie-mi lipseste o scandura…la voi tot gardul.Degeaba luati salariile alea grase,ca ceva bun nu sunteti in stare sa faceti pentru cetatenii acestei tari.

  2. Traba un muzeu al tehnicii.
    Langa muzeul satului ar fi bine amplasat.