Noutati :

Liber la ridicarea de garaje in Timisoara? Consilierii locali au stabilit taxe mai mari pentru timisorenii cu astfel de constructii

14 mai, 2013 - 04:13 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Este oficial! Daca pana acum reprezentantii primariei spuneau ca in Timisoara nu se mai permite amenajarea garajelor, iata ca au decis acum un pret pentru licitatiile terenurilor. De asemenea, timisorenii care au astfel de constructii inchiriate de la primarie vor scoate mult mai multi bani din buzunar pentru a le folosi in continuare.

In sedinta ordinara de marti, alesii au modificat taxa de concesiune pentru terenul aferent garajelor edificate in Timisoara. Nivelul acesteia a fost stabilit la 26,10 lei/mp/an, taxa care va fi indexata cu rata inflatiei.

19 dintre alesii locali au votat pentru, iar 5 impotriva.

CITESTE SI: Garajele Timisoarei dintre blocuri, ilegale si inestetice. 20% dintre cele construite fara autorizatie au intrat in legalitate in ultimii 5 ani

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, pe domeniul public au fost edificate 5.613 garaje, fiecare cu fisa de calcul sau contracte de concesiune, pentru care timisorenii plateau pana acum putin peste 1 leu/mp/luna. Executivul primariei a decis sa mareasca taxa de concesiune, deoarece municipalitatea incasa mult mai putin raportat la preturile reale.

„Limita minima a pretului concesiunii se stabileste astfel incat sa se asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vanzare al terenului, in conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente”, se arata in proiectul de hotarare aprobat marti de alesii locali.

In Timisoara sunt insa mult mai multe garaje, peste 8.500, dupa cum opiniatimisoarei.ro a scris recent in baza unor statistici de la municipalitate. Doar putin peste 5.000 dintre ele au autorizatii de construire, restul fiind ilegale.

Pe langa faptul ca alesii au stabilit o noua taxa de concesiune, au dat mana libera timisorenilor sa ridice astfel de baterii.

„Propunem stabilirea unei noi taxe de concesiune, luandu-se in considerare pretul mediu de circulatie/mp din Timisoara pentru terenurile ocupate de garaje, respectiv 150 euro/mp, urmand ca taxa de concesiune sa fie calculata dupa modelul de calcul. Daca se va recupera in 25 de ani valoarea terenului rezulta taxa de concesiune ca fiind 6 euro/mp/an. S-a luat ca referinta valoarea de 4,35 lei pentru 1 euro si astfel rezulta ca taxa de concesiune pentru 1 mp/an este de 26,10 lei/mp/an”, se arata in hotararea aprobata de consilierii locali.

Cei care au deja fise de calcul emise vor plati aceeasi taxa ca cei care au contracte de concesiune, aceasta urmand sa fie recalculata de specialistii din primarie.

Cat despre constructia de garaje noi, reprezentantii primariei spuneau in anii trecuti ca nu mai permit amenajarea de astfel de constructii, motivand ca nu mai prea exista teren liber intre blocuri. Acum insa, alesii au aprobat deja si un pret minim de pornire a licitatiilor.

„Pentru terenul garajelor care urmeaza sa se liciteze in vederea edificarii de garaje, pretul minim de pornire a licitatiilor va fi de 26,10 lei/mp/an, care se va indexa anual cu rata inflatiei”, se mai arata in hotarare.

Cei care au platit deja pe 2013, pusi sa treaca din nou pe la ghisee

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, nu se doreste aprobarea unor noi constructii de tip garaj in oras, cu toate ca proiectul de hotarare permite asta. Cei care le au deja inchiriate de la primarie trebuie sa plateasca taxa marita chiar de anul acesta. Data scadenta este la 30 noiembrie. Asadar, cei care au platit deja concesiunea pe anul 2013 vor fi nevoiti sa mai treaca inca o data pe la ghisee pentru a achita diferenta de plata. Taxa veche era de 12,22 lei/mp/an, iar cea noua este de 26,10 lei/mp/an.

Potrivit primarului Nicolae Robu, terenurile de sub garaje care apartin municipalitatii nu vor fi scoase la vanzare. Motivul? In viitor, pe acele spatii ar putea fi amenajate spatii verzi sau parcari.

„Este o anomalie sa umplem orasul de garaje care ne impiedica sa mai facem spatii verzi si sa infrumusetam orasul. Deci e o taxa care trebuie platita in mod firesc pentru utilizarea domeniului public. Nu vrem sa vindem acel teren (n.r. de sub garaje), tocmai pentru ca, la un moment dat, probabil ca se va ajunge la alte variante de rezolvare a acestei probleme a pastrarii masinilor si locurile impanzite de garaje vor putea ajunge sa fie eliberate pentru a se face acolo spatii verzi, pentru a se asigura conditii mai bune de viata in oras”, a declarat Nicolae Robu.

Intrebat daca se doreste demolarea garajelor sau daca are vreo solutie pentru infrumusetarea acestora, edilul a raspuns ca nu s-a gandit momentan la nicio solutie.

„Nu iau in calcul neaparat (n.r. desfiintarea garajelor), eu intotdeauna sunt omul care vine cu solutii alternative. Cata vreme nu putem sa oferim cetatenilor alternative, desigur ca trebuie sa ne multumim si cu situatii care nu ne plac. Nu putem sa introducem restrictii fara a oferi alternativa. Foarte multe garaje sunt groaznic de urate. Nu am in momentul de fata o solutie, nu dispunem de fonduri ca sa alocam pentru asa ceva. Vom ajunge sa ne ocupam in timp si de garaje, astfel incat ele sa arate cu totul altfel decat arata acum. Avem alte prioritati”, a conchis Robu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Dacă facem o retrospectivă a trecutului istoric din ultimii 23 de ani, ne aducem aminte că imediat după schimbarea în bine din ’89 s-au putut face demersuri cu terenurile statului sau ale primăriei pentru a fi văndute, concesionate sau închiriate la momentul oportun. S-au ridicat garajele, s-au amenajat locaţii pentru terase, s-au reabilitat parcuri de joacă (în spatele unor grădiniţe), s-au defrişat arbori pentru eliberarea terenului. De-a lungul timpului au fost ocazii în care civismul a servit intereselui local pentru răsplata slugărniciei: racordul la gazul investiţiilor primăriei până la uşa blocului, cooperarea la reabilitarea hidroizolaţiei imobilului, acordul tacit la repartitorul de costuri, investiţiile umane în parcări ecologice, locuri de joacă SF sau fântâni publice. La toate astea un aport deosebit l-a avut cooperarea cetăţean – funcţionar public local fără vreo aluzie politică. Nuanţa colorată din cotidian a fost doar subiect de presă locală şi praf în ochi pentru fraieri.

    Fiind vorba de garaje, domnul primar a conştientizat faptul că o parte din concesiuni (cea mai mare parte) este răsplata simpatiei mogulilor din condominii faţă de nevoile civice ale puterii între campanii electorale. Vreo păsărică mai colorată i-a şoptit la ureche că ar fi mult mai bine să păstreze aceste pârghii civice şi să se abţină de la orice fel de declaraţie, până nu face recensământul sprijinului local pentru următorii ani. Îl asigur că nu trebuie să-şi facă griji pentru că transparenţa locală este total opacă şi nimeni nu sifonează vreo directivă venită pe telefonul fără fir (de la primărie). De altfel mogulii de condominiu sunt învăţaţi cu răbdarea şi ştiu să aştepte noi oportunităţi civice cum ar fi parcarea ecologică, mansardarea sau izolarea faţadei blocului.

    Iată însă că trăim acum reminiscenţele înţelegerilor istorice şi aflăm că nu se pune problema demolării garajelor şi se aprobă un articol HCL prin care “pentru terenurile pe care sunt edificate garaje, pentru care nu s-a încheiat contract de concesiune şi pentru care se achită chirie în baza fişelor de calcul emise în baza H.C.L. nr.500/25.05.2008 să se achite chirie la nivelul taxei de concesiune, stabilite prin prezenta hotărâre…” Având în vedere că onorabilii noştri aleşi nu fac nici măcar evidenţa spaţiilor verzi din oraş (vezi ultimul raport al Curţii de Conturi) şi că nu au de gând să actualizeze Registrul Local al Spaţiilor Verzi (dacă el există oare pentru că nu e informaţie de interes public), cum să ne aşteptăm să existe o evidenţa clară şi oficială a garajelor existente pe teritoriul oraşului.

    Din referatul proiectului aprobat aflăm că se doreşte recuperarea în 25 de ani a valorii terenului pe care se află garajul prin taxa de concesiune inventată. Până atunci mogulii de la bloc pot să-şi ţină murăturile la răcoare, sacii din căruţă sau să-şi închirieze locaţia întreprinzători locali. Tituşi se încearcă descurajarea construirii de noi garaje acum când nici nu mai există interes local pentru un garaj dacă se poate face parcarea antiecologică cu concesionarea locului de parcare de reşedinţă. Atenţie la planurile din umbră rămase pe pagina proiectelor de hotărâre din luna aprilie 2013 de pe portalul primăriei. Cu dedicaţie pentru modificarea contractului de concesiune cu ADP-ul, fără ANEXA actului adiţional nr 2 la contract dat uitării şi ascuns privirilor indiscrete…

  2. N-am nimic impotriva garajelor.Asta e,daca nu exista locuri de parcare isi face omu garaj pe unde apuca.Ma deranjeazainsa nesimtirea unora care desi detin garaj,isi lasa masina afara in fata blocului in care locuiesc ,ocupand astfel locuri de parcare pe care cei fara garaj efectiv au ajuns sa le vaneze.Si nu ma refer la faptul ca vine omul de la cumparaturi si-si lasa masina temporar pana duce cumparaturile in casa,pentru ca apoi sa-si bage masina in garaj.Ma refer la nesimtitii care isi lasa masina zilnic(de seara pana dimineata) afara desi au garaj.Si nici macar n-au bunul simt sa si-o parcheze IN FATA garajului lor ci se baga in locurile de parcare ramase libere.