Liber la retetele electronice! Medicii din Timisoara prescriu deja retete online. Vezi cum functioneaza sistemul!

TIMISOARA. Peste 250 de medici de familie din Timisoara si alti cativa zeci de medici din judetul Timis, dar si medicii specialisti prescriptori de retete au inceput, de luni, sa completeze retetele medicale pacientilor lor in sistem electronic.

Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, doctorul Viviana Bogolea a tastat prima reteta online din Timisoara, cu care pacientul asigurat se poate duce direct la farmacie. Medicii si farmacistii timisoreni au fost deja instruiti cum trebuie sa lucreze cu noul sistem electronic.

Practic, bolnavul merge la medicul care poate prescrie, ridica un formular tipizat prin inscriptionarea unui cod de bare, iar apoi merge la farmacie, unde farmacistul elibereaza medicamentele dupa ce citeste codul de bare.

„Nu va mai introduce toate datele cu mana, urmand sa returneze hartia pacientului respectiv daca nu vor fi eliberate toate medicamentele care exista in prescriptia medicala. Urmeaza ca in partea a doua a proiectului sa apara si cardul de sanatate, speram ca spre final de an. Acesta va stoca datele, iar pacientul nu va mai merge cu acea hartie in mana”, a explicat pentru www.opiniatimisoarei.ro Cristian Careba, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis.

Medicii timisoreni spun ca sistemul este asteptat de multa vreme si ca ei erau pregatiti, fiind primii din tara care au folosit un program electronic de eliberare a retetelor.

„Noi oricum lucram online. Suntem pregatiti, numai ca suntem si medici care avem probleme cu sistemul, nu se poate conecta programul la server. Avem semnatura electronica, ne-am cumparat imprimante cu laser, suntem cu totii pregatiti sa eliberam retetele medicale electronic. Din punctul meu de vedere, reteta electronica online este asteptata, noi am fost primii din tara care am lucrat online. Speram ca sistemul va reusi sa preia in timp usor toate retetele, sa nu ne tinem pacientii in asteptare”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro doctorul Elisabeta Spataru, medic de familie.

Pana la sfarsitul anului, ambele sisteme vor merge in paralel, pentru ca medicii si farmacistii, dar si pacientii sa nu intampine probleme in eliberarea si cumpararea medicamentelor.

„Sistemul este functional de luni. Noi ne ocupam de partea de informare si indrumare a medicilor. Singurele probleme au fost la doi doctori. In prima zi, doamna doctor Bogolea a facut prima prescriptie electronica si functioneaza. E posibil sa apara probleme, dar ele vor fi rezolvate cu specialistii din cadrul CJAS. Daca problema ii depaseste, se transmite la Bucuresti”, ne-a mai spus seful CJAS Timis, Cristian Careba.

Reprezentantii CJAS au pus la dispozitia medicilor prescriptori o adresa de e-mail la care sa poata semnala problemele: [email protected]. In Timisoara exista peste 250 de medici de familie, in timp ce in intreg judetul, inclusiv in Timisoara si Lugoj, exista peste 440 de medici, ne-au dezvaluit sefii Patronatului Medicilor de Familie Timis. Reprezentantii Casei de Asigurari considera ca, odata cu introducerea noului sistem, in timp, se vor elimina cele mai multe prescriptii abuzive, inclusiv fraudele din sistem.

„Am infiintat o comisie la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate, care poate fi contactata la numerele de telefon 0736203660, 0736203662, 0736203666, afisate si pe site-ul Casei. Membrii comisiei vor raspunde la orice problema sesizata de medicii prescriptori. Am luat aceasta decizie pentru a veni in ajutorul medicilor, in eventualitatea aparitiei unor probleme”, a mai spus Careba.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.