Noutati :

Legatura nestiuta dintre mall si Aeroportul Timisoara! O poveste fascinanta!

9 iulie, 2015 - 01:27 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Putini stiu ca Aeroportul din Timisoara, unul dintre cele mai importante din tara inca de cand si-a deschis portile, in urma cu 80 de ani, nu a functionat dintotdeauna in locul in care se gaseste astazi.

aeroport plan

In 1935, in baza unui ordin al ministrului de Interne, aerogara care deservea Timisoara a fost amplasata pe terenul de instructie al Garnizoanei Militare, in nordul orasului. Adica exact pe terenul pe care astazi se gaseste centrul comercial Iulius Mall Timisoara.

In 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea aeroportului provizoriu Timisoara, fara ca institutia sa aiba niciun fel de baza materiala.

Pentru inceput, aerogara a avut doar 4 butoaie de zinc si patru stingatoare de pompieri si o pompa pentru alimentat avioanele. Cladirea in care functiona aeroportul era una din scanduri si carton, cu doar patru incaperi: biroul comandantului, sala de asteptare si biroul de trafic si cel administrativ.

Un an mai tarziu, in 1936, se hotaraste construirea unui aeroport definitiv, in spatiul in care acum functioneaza aerodromul utilitar Cioca. In acelasi an incep lucrarile pentru construirea noului aeroport, unul mai mare si mai bine dotat.

aeroport schita

In 1938 constructia aeroportului de pe campia Cioca este finalizata, insa nu este racordata la retelele de electricitate si apa canal si la telefon. Abia trei ani mai tarziu, in 1941, administratia Aeroportului se muta in noua locatie. Si zborurile se desfasoara de aici, insa nu pentru mult timp, pentru ca solul din zona nu este potrivit pentru ca aeronavele sa aterizeze si sa decoleze de aici.

Astfel, aeroportul se muta iar in casa noua. Mai exact, zborurile se realizeaza, in 1942, de pe un izlaz comunal din Mosnita Noua. Aici, terenul a fost amenajat si balizat cu 27 de lampi de petrol colorate, iar in 1944 exista deja o cladire administrativa mai mare decat cele in care a functionat aeroportul pana atunci.

aeroport vechi

Intre 1952 si 1953 se construieste pista de decolare-aterizare a UM de Aviatie, iar in anii 60, pentru ca Timisoara devea un centru economic tot mai important, s-a luat decizia construirii unui aeroport civil de mari dimensiuni, pe actualul amplasament. Pista construita initial este prelungita cu 500 de metri, ajungand la 2500 de metri. Are loc inaugurarea aerogarii pentru curse interne in 1962.

La inceputul anilor ’70, Timisoara cunoaste o expansiune geografica si economica, iar transportul aerian devine o prioritate. Astfel, in 1977 incep lucrarile de extindere si modernizare ale aerogarii, care se intind pana la inceputul anilor ’80.

aeroport cladire actuala

Dupa modernizarea aeroportului, pasagerii puteau circula spre Bucuresti de 6 ori pe saptamana, iar catre Constanta existau doua zboruri saptamanale. Tot in anii ’80 au inceput si cursele externe, catre Frankfurt, Chicago si New York.

Aeroportul din Timisoara a jucat un rol important si in zilele Revolutiei din 1989. Aici au fost amplasate TAB-uri, iar autobuzele care transportau angajatii si pasagerii erau verificate atent de catre securisti. In timpul Revolutiei, pe aici trec ministri si delegati trimisi special de sotii Ceusescu, pentru a reprima Revolutia.

Revolutia a insemnat si momentul de rascruce pentru Aeroportul International Timisoara. Liberalizarea pietei a dus la inceperea operarii unor curse externe si, totodata, la o dezvoltare economica si sociala accentuata a regiunii de vest.

pista-avion-aeroport-timisoara

Incepand cu anul 1995, pista aeroportul din Timisoara intra in reparatii capitale. Iar in 2003 a fost inaugurata aerogara tranzit, astfel aeroportul devine nod aerian si leaga importante orase din Romania de Italia si Germania.

In 2002, aeroportul Timisoara ia numele pionierului aeronauticii mondiale, cel al banateanul Traian Vuia, nume pe care il pastreaza si in prezent.

traian vuia

Anul acesta, Aeroportul International ‘Traian Vuia’ din Timisoara implineste 80 de ani de functionare neintrerupa, iar momentul va fi marcat printr-un miting aviatic.

CITESTE SI: Spectacol pe cer la Timisoara: acrobatii cu avioane si parasutisti, efecte pirotehnice! Sunteti invitati la Air Show, pe Aeroportul International Timisoara!

aeroport-timisoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Atentie la fotografia care nu se potriveste in peisaj (explicati macar cititorilor la ce se refera). E vorba de imaginea cu baza pentru dirijabile (zeppeline) germane din apropierea Timisoarei din primul razboi mondial, care nu are nimic de-a face cu istoria aviatiei romane in oras. In imagine apare scris Ungaria i.e. Imperiul Austro-Ungar, pe cand subiectul articolului apare in 1935.

    • Asa sunt articolele astora de la opinia; de umplutura, nu de informare. Eu nu gust in general materialele cu povesti, dar restul sunt grozave. Va felicit pe voi de la opinia. sunteti foarte buni.