Opinia Timisoarei

Lectia germana in pandemie de coronavirus. Rata mortalitatii e de 1,4% la aproape 100.000 de infectati, pentru ca se testeaza masiv. La Timisoara se fac in jur de 1000 de teste pe zi

Germania este una dintre tarile lovite puternic de pandemia de coronavirus, fiind deja 92.000 de cazuri de infectare. Dar procentul cazurilor fatale este remarcabil de mic comparativ cu situatia din multe tari din Europa. Cotidianul The New York Times a facut o analiza a ratei scazute a mortalitatii in Germania.

CITESTE SI: Tunelul dezinfectant, inventia unor tineri care ii ajuta pe medici in lupta impotriva coronavirusului. Foto si video 

Conform worldmeters sunt peste 96.000 de cazuri de coronavirus confirmate in Germania, insa sunt doar 1.444 de decese, o rata a mortalitatii de 1,4%, comparativ cu 12% in Italia, 10% in Spania, Franta si Marea Britanie, 4% in China si 2,5% in SUA. Chiar si Coreea de Sud, un model de reducere a varfului epidemic, are o rata a mortalitatii mai mare, 1,7%.

Totul tine de modul in care Germania combate epidemia. Varsta medie a persoanelor infectate este mai mica in Germania decat in ale tari. Multi dintre primii pacienti au luat virusul din statiunile de schi din Austria si Italia, fiind persoane relativ tinere si sanatoase.

Pe masura ce infectiile s-au raspandit, au fost afectate persoane mai in varsta, iar rata deceselor, care era de 0,2% acum doua saptamani, a crescut. Insa varsta medie a celor infectati ramane relativ redusa, fiind de 49 de ani, fata de 62,5 ani in Franta si 62 de ani in Italia.

O explicatie pentru rata scazuta a mortalitatii este numarul mare de teste efecuate in Germania. Sunt depistate mai multe persoane asimptomatice ori cu simptome usoare, astfel ca este in crestere numarul imbolnavirilor, dar nu si al deceselor.

Dar exista si factori medicali semnificativi care contribuie la mentinerea la un nivel redus a ratei deceselor in aceasta tara. Principalii factori sunt testarea extinsa, tratamentele aplicate in etapele incipiente, numarul mare de locuri la terapie intensiva si un sistem guvernamental credibil, care faciliteaza respectarea recomandarilor de distantare sociala, observa New York Times.

„In Germania avem atat de putine decese in acest moment comparativ cu numarul persoanelor infectate pentru ca sunt efectuate extrem de multe diagnosticari in laborator”, explica dr. Christian Drosten, seful sectiei de Virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.

Pana in prezent, Germania a efectuat in medie circa 500.000 de teste de coronavirus pe saptamana, mult mai multe decat orice alta tara europeana.

CITESTE SI: Imagini din locul in care se da verdictul pentru coronavirus, laboratorul din Spitalul de Boli Infectioase Timisoara. Cum se fac testarile pentru COVID 19 si cine sunt cele doua eroine care lucreaza non stop. Video 

In plus, personalul medical, care prezinta riscuri mari de a lua virusul, este testat cu regularitate.

Germania are un sistem medical public solid. Spre exemplu, inainte de pandemie, Spitalul Universitar Giessen, spre exemplu, avea 173 de locuri la terapie intensiva.

Si apoi mai sunt asa-numitele taxiuri corona: medici in costume de protectie care se deplaseaza pe strazile orasului Heidelberg pentru a verifica starea pacientilor aflati la domiciliu.

Mai multe AICI.

In timp ce nemtii testeaza masiv, la Timisoara, cele 7 aparate puse acum in functiune abia pot face in jur de 1000 de teste pe zi.

In plus, primarul Nicolae Robu crede ca verificarea cu teste rapide a populatiei nu ar fi eficienta. Detalii mai jos!

CITESTE SI: Vede doar partea goala a paharului. Nicolae Robu despre o posibila testare masiva de coronavirus a populatiei la Timisoara: Ma tem sa nu facem mai mult rau decat bine 

Exit mobile version