Lectia germana in pandemie de coronavirus. Rata mortalitatii e de 1,4% la aproape 100.000 de infectati, pentru ca se testeaza masiv. La Timisoara se fac in jur de 1000 de teste pe zi

Germania este una dintre tarile lovite puternic de pandemia de coronavirus, fiind deja 92.000 de cazuri de infectare. Dar procentul cazurilor fatale este remarcabil de mic comparativ cu situatia din multe tari din Europa. Cotidianul The New York Times a facut o analiza a ratei scazute a mortalitatii in Germania.

CITESTE SI: Tunelul dezinfectant, inventia unor tineri care ii ajuta pe medici in lupta impotriva coronavirusului. Foto si video 

Conform worldmeters sunt peste 96.000 de cazuri de coronavirus confirmate in Germania, insa sunt doar 1.444 de decese, o rata a mortalitatii de 1,4%, comparativ cu 12% in Italia, 10% in Spania, Franta si Marea Britanie, 4% in China si 2,5% in SUA. Chiar si Coreea de Sud, un model de reducere a varfului epidemic, are o rata a mortalitatii mai mare, 1,7%.

Totul tine de modul in care Germania combate epidemia. Varsta medie a persoanelor infectate este mai mica in Germania decat in ale tari. Multi dintre primii pacienti au luat virusul din statiunile de schi din Austria si Italia, fiind persoane relativ tinere si sanatoase.

Pe masura ce infectiile s-au raspandit, au fost afectate persoane mai in varsta, iar rata deceselor, care era de 0,2% acum doua saptamani, a crescut. Insa varsta medie a celor infectati ramane relativ redusa, fiind de 49 de ani, fata de 62,5 ani in Franta si 62 de ani in Italia.

O explicatie pentru rata scazuta a mortalitatii este numarul mare de teste efecuate in Germania. Sunt depistate mai multe persoane asimptomatice ori cu simptome usoare, astfel ca este in crestere numarul imbolnavirilor, dar nu si al deceselor.

Dar exista si factori medicali semnificativi care contribuie la mentinerea la un nivel redus a ratei deceselor in aceasta tara. Principalii factori sunt testarea extinsa, tratamentele aplicate in etapele incipiente, numarul mare de locuri la terapie intensiva si un sistem guvernamental credibil, care faciliteaza respectarea recomandarilor de distantare sociala, observa New York Times.

„In Germania avem atat de putine decese in acest moment comparativ cu numarul persoanelor infectate pentru ca sunt efectuate extrem de multe diagnosticari in laborator”, explica dr. Christian Drosten, seful sectiei de Virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.

Pana in prezent, Germania a efectuat in medie circa 500.000 de teste de coronavirus pe saptamana, mult mai multe decat orice alta tara europeana.

CITESTE SI: Imagini din locul in care se da verdictul pentru coronavirus, laboratorul din Spitalul de Boli Infectioase Timisoara. Cum se fac testarile pentru COVID 19 si cine sunt cele doua eroine care lucreaza non stop. Video 

In plus, personalul medical, care prezinta riscuri mari de a lua virusul, este testat cu regularitate.

Germania are un sistem medical public solid. Spre exemplu, inainte de pandemie, Spitalul Universitar Giessen, spre exemplu, avea 173 de locuri la terapie intensiva.

Si apoi mai sunt asa-numitele taxiuri corona: medici in costume de protectie care se deplaseaza pe strazile orasului Heidelberg pentru a verifica starea pacientilor aflati la domiciliu.

Mai multe AICI.

In timp ce nemtii testeaza masiv, la Timisoara, cele 7 aparate puse acum in functiune abia pot face in jur de 1000 de teste pe zi.

In plus, primarul Nicolae Robu crede ca verificarea cu teste rapide a populatiei nu ar fi eficienta. Detalii mai jos!

CITESTE SI: Vede doar partea goala a paharului. Nicolae Robu despre o posibila testare masiva de coronavirus a populatiei la Timisoara: Ma tem sa nu facem mai mult rau decat bine 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu stiti despre ce vorbiti! Raportarile deceselor in Germania se face pe alte criterii decat in celelalte tari. De exemplu, un pacient cu diabet zaharat si infectat cu coronavirus, decedat, este raportat ca mort din cauza diabetului zaharat. E o informatie publica, ori nu va documentati deloc ori sunteti rau intentionati. Nu trebuie decat sa vorbiti cu un medic sau asistenta de acolo si veti afla ca mor pe capete. Doar ca ei sunt foarte calmi, nu panicheaza lumea. Doar intr o saptamana au murit 200 batrani intr un azil. Si e un mic, foarte mic exemplu, pentru a intelege cat e de grava situatia si acolo.

  2. comparatia cu germania este deplasata, sincer la noi nu ca nu se vrea, nu putem

  3. Primul deces, venit din Franta, cancer forma terminala (concret sa moara acasa) il raportam ca mort de corona. Virusul
    grabeste sfarsitul celor cu comorbiditati exact ca nozocomialele din spitalele romanesti. Ne trebuie palmares sa stam cu mana intinsa la UE la pomana de final. Regretabil este ca este politica de stat

  4. Lectia germana, da da, asa-i! Doar 1,4%.

    Ah, si VW a inventat diesel nepoluant.

    Danke!

  5. Procentele astea nu spun nimic de fapt. Evident ca daca maresti baza de raportare incluzandu-i si pe cei asimptomatici sau cu simptome usoare vei obtine o rata a mortalitatii mai mica. Asta nu inseamna ca sistemul lor e mai bun sau mai rau, pur si simplu nu ai ce sa compari.
    O masuratoare mai buna ar fi numarul de morti la suta de mii de locuitori, atunci Romania ar avea 0.76 decese la suta de mii si Germania 1.72. Deci stam de fapt mai bine.

  6. Germania are 86 milioane locuitori, Romania20.

  7. Lecția Germana este SA MINTI, așa cum fac ei cu orice

    • Amico Friz- mare dreptate ai!

  8. Pai daca au vo 1000 de morti declarati …(ca in realitate cine stie…ca si teutonii o stiu pe asta cu spalarea si infrumusetarea datelor…doar nu credeti ca ar fi inventie romaneasca) atunci cum fasole stau astia minunaaaat, tzara de vis …cand la asa un sistem de sanatate …cu zeci de mii de Aparate de Respirat fata de 1 mie si ceva ale noastre (tzara colonie …de nivel african…la care ne-au redus printre altele si cu precadere Nemtii) si au de 6-7 ori mai multi morti decat noi??? Nici noi nu declaram …da nici teutonii…Astia mai sunt si tzara ca a umplut lumea de masinute, utilaje si utilajute …da’ n-au o fabrica de masti…se bat cu americanii pe aeroport in Bangkok pe masti…ayayayayaaaaay…in ce Europa am intrat …da culmea noi de la astia asteptam izbavirea…medicala, economica, sociala…