Noutati :

Leacul pentru cancer ar putea fi gasit la Timisoara. Cel mai modern centru de cercetare si diagnostic din estul Europei si-a deschis portile. GALERII FOTO!

23 octombrie, 2015 - 02:24 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
2

TIMISOARA. Dupa ani intregi de amanari, OncoGen, centrul de terapii genetice si celulare, a fost inaugurat la Timisoara. Cladirea nou-nouta, situata langa Spitalul Judetean, va gazdui zeci de cercetatori hotarati sa gaseasca leacul cancerului si sa dezvolte metode avansate de diagnostic si terapie a acestei boli.

„Avem studii asupra noilor terapii in cancer, am inceput cu celula, pentru ca aceasta este noua tendinta, sa utilizezi celulele sistemului imunitar, pentru a le directiona in posibilitatea de a trata cancerul prin activarea sistemului imunitar prin celelulele stem si prin invatarea acestor celule sa ajute la tratament, deci o alta cale decat chimio si radio terapia. O directie foarte importanta va fi si cea de dezvoltare a imunoterapiei”, a spus Carmen Bunu Panaitescu, unul dintre cercetatorii care va activa in cadrul centrului de la Timisoara.

OncoGen este singurul centru de acest tip din tara, dar si din estul Europei. Aici se va promova cercetarea cu potential aplicabil in domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obtinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculara.

In cadrul centrului se va merge pe patru directii de cercetare. Biologia celulelor tumorale, medicina regenerativa, studiul celulelor stem adulte, sanatatea si factorii de mediu si imunoterapiile sunt domeniile in care se va face cercetare in cel mai modern centru din estul Europei.

„E unic pentru ca ne-am dus in Germania si am copiat tot ce am vazut acolo. Avem ultima generatie de facilitati de cercetare si microproductie, pe care o au si in Germania. Infrastructura de microproductie este de ultima generatie. Sunt ultimul model in materie de microproductie si productie experimentala de medicamente si vaccinuri si celule stem. N-am vrut sa inventam apa calda, am copiat pur si simplu un institut de cercetari din Germania, de la Ulm, care avea aceeasi structura ca si noi”, a declarat profesorul Virgil Paunescu, managerul de proiect OncoGen.

OncoGen va avea, pentru inceput, un nucleu de 25 de cercetatori, dintre care 15 vor fi incadrati pe posturi nou create. Insa, alaturi de cercetatorii experimentati, vor lucra si masteranzii, doctoranzii sau post-doctoranzii.

„Sunt mandru ca fac parte din aceasta echipa, pentru ca ziua de astazi imi arata ca drumul pe care mergem este cel corect. Este unul dintre cele mai mari proiecte pe care Timisoara le-a avut dupa Revolutie„, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Constructia Centrului OncoGen a inceput in 2010, iar lucrarea a fost finantata din fonduri europene. In total, suma alocata constructiei s-a ridicat la peste 54 de milioane de lei.

In cadrul centrului va functiona o mini-fabrica de medicamente, vor exista sali de conferinte si pentru documentare, dar si laboratoare in care se vor face cercetari fundamentale, experimente sau diagnostic avansat in cancer pentru realizarea terapiilor personalizate.

FOTO: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Felicitări pentru inițiativă.DUMNEZEU să fie întotdeauna cu voi.

  2. Mā bucur enorm ,in sfârsit bolnavi mai se pot gandi la o sperantă slavă dumnezeului