Le usureaza viata. Schimbare importanta in privinta procurii pentru scoaterea din tara a copiilor. Ce nu mai trebuie sa prezinte la frontiera, in Aeroportul Timisoara, multi dintre parinti

TIMISOARA. S-au simplificat conditiile de calatorie ale unor minori, atunci cand sunt scosi din Romania. Parintii sau tutorii nu vor mai fi nevoiti sa prezinte procura notariala la controlul de frontiera, in Aeroportul International „Traian Vuia” din Timisoara, dar si la celelalte vami. Aceasta insa numai daca minorul este cetatean roman si are domiciliul stabil in tara de destinatie.

Astfel, potrivit noii legi, declaratia celuilalt parinte, declaratia ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate la iesirea din Romania, nu este necesara atunci cand minorul, cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in tara de destinatie se deplaseaza insotit, in aceasta tara.

Daca minorul respectiv calatoreste in alta tara decat cea in care isi are domiciliul sau resedinta, insotit de catre un parinte sau un alt insotitor major, este necesara declaratia care sa cuprinda acordul parintelui / parintilor / reprezentantului legal cu privire la calatoria minorului.

In cazul in care minorul se deplaseaza in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale, sunt necesare si suficiente documentele emise de institutia organizatoare, din care sa rezulte perioada si statul ori statele in care se vor desfasura studiile sau concursurile oficiale, insotite, dupa caz, de traduceri legalizate, fara a mai fi necesara avizarea documentelor in cauza de catre o autoritate administrativa in domeniu.

Dovada domiciliului minorului in tara de destinatie se face cu documentele prevazute la art. 29 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 94/2006, cu alt document de calatorie al minorului sau cu documentul de identitate al minorului, in care este mentionat domiciliul, iar dovada resedintei minorului se face cu documente emise de autoritatile statului de resedinta, care atesta ca minorul are stabilita resedinta in acel stat.

In cazul in care destinatia calatoriei nu poate fi dovedita prin bilete de calatorie emise de companii transportatoare pentru intregul parcurs al calatoriei, insotitorul minorului completeaza olograf o declaratie pe proprie raspundere in fata organelor politiei de frontiera, din care sa rezulte ca tara de destinatie a calatoriei este cea de resedinta/domiciliu a/al minorului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...