Laura Codruta Kovesi devine procuror-sef european. PE si Consiliul UE au ajuns la un acord

Echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns, marti seara, la un acord in privinţa numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.

Echipele de negociere ale Parlamentului si Consiliului au ajuns la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kövesi in fruntea noului Parchet European. Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Juan Fernando López Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, a tinut sa o laude pe Kovesi si a precizat ca aceasta va deveni una dintre femeile lider ale UE: „Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”.

Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kövesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj”, a declarat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier.

Acordul asupra numirii lui Kovesi ca procuror-sef trebuie formalizat acum de catre Parlament si Consiliu.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism. Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant”, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. dedicatie pentru TELDRUM

    • ar trebui sa fie ilegal sa fii atata de prost