Laborator de analize de 1 milion de euro, la Spitalul Judetean Timisoara. Pare desprins din filmele SF si nu incurca probele pacientilor

TIMISOARA. Imaginea asistentei care plimba intr-o cutie, intre laboratoare, cateva eprubete cu probe necesare analizelor a devenit istorie la Spitalul Judetean din Timisoara. Aici functioneaza acum un laborator desprins parca din filmele science fiction, cu line automata care transporta eprubetele de la un computer la altul si cu o zona speciala de stocare a materialelor prelucrate.

Laboratorul este adapostit intr-o cladire renovata din temelii, fosta cantina a Spitalului Judetean. O banda speciala de transport leaga unele de altele aparatele care pot efectua, in total, in jur de 400 de analize.

Practic, eprubetele cu probele recoltate de la pacienti nu mai sunt atinse de nimeni, din momentul in care au intrat in circuitul laboratorului. Dupa ce sunt prelucrate, sunt stocate intr-un spatiu special, in care sunt conservate un anumit numar de zile, astfel incat sa poata fi utilizate oricand, inclusiv ca probe juridice, in cazul in care asta se dovedeste necesar.

Investitia in acest laborator se ridica la peste 6 milioane de lei, fiind facuta din fondurile Ministerului Sanatatii . Noul laborator de analize de la Spitalul Judetean este singurul de acest fel din tara.

„Este vorba despre o linia automata de laborator care include cinci analizoare, trei de biochimie si doua de imunologie. Sunt unitati care au o foarte mare performanta ca si capacitate de lucru. Linia poate sa efectueze peste 4000 de probe pe ora si, ca diversitate de investigatii, biochimia poate sa utilizeze peste 100 de parametrii iar imunologie, peste 300 de parametrii”,  a explicat Florin Birsasteanu, directorul Spitalului Judetean din Timisoara.

Incinta este foarte spatioasa, pentru a putea adposti o linie de circa 15 metri lungime, ale carei aparate pot realiza toate fazele analizelor biologice, biochimice si imunologice.

Laboratorul este impartit in zona de preparare a probelor, cea in care se efectueaza analizele propriu zise si in cea de stocare a lor. Standardele tehnice sunt foarte inalte, numai amenajarea spatiului costand in jur de 40.000 de euro.

Pe de alta parte, laboratorul ar putea aduce bani seriosi Spitalului Judetean.

„Am inceput deja sa facem contracte pentru a putea sustine activitatea curenta, pentru ca implica niste resurse. Aceasta unitate are capacitatea de a efectua analize pentru intreg judetul Timis, iar daca vom dezvolta o retea de aducere a acestor probe vom putea reduce si costurile laboratoarelor care nu au un dever atat de mare.  Prin incarcarea acestui laborator am putea sa scoatem la capacitate maxima probe la jumatate din pretul uzual al analizelor din piata. Unitatea are potential de a deveni un centru de profit al Spitalului Judetean”, a precizat directorul spitalului, Florin Birsasteanu.

O alta performanta deosebita a noului laborator o constituie modul de gestionare a deseurilor. Resturile probelor sunt compactate sub folie, asemena unor tablete, iar astfel posibila contaminare a mediului este practic exclusa.

Odata cu punerea in functiune a noului laborator bolnavii vor putea beneficia de analize extrem de exacte – orice eroare umana fiind exclusa – intr-un timp mult mai scurt decat pana acum si, in plus, chiar si mai ieftine.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Care este corelarea efortului financiar al pacientului cu noile prevederi ale asigurarilor de sanatate?
    Doar ceva mai „ieftin” decat la particular? OK dar sa o spunem de la inceput.
    Altfel, in fata-i vopsit gardul, in spate leopardul.

  2. Pe ce bani s-au facut? Pacientii de cancer sint lasati sa moara, nu exista bani de medicamente, toate etajele spitalului sint atit de murdare , ti-e scirba sa te apropii de multe lucruri, iar la subsol , ceva din Filmele S.F.! Ma intreb ? Pe ce bani? Unde sint prioritatile?

    • Intrebati-l pe dl. dr. Birsasteanu. Dupa dansul nu este nevoie de centru de oncologie in timisoara (aceasta parte a tarii)