Noutati :

La Timisoara se fac controale la cei care s-au debransat de la Colterm. Amenda e de peste 200 de euro!

17 octombrie, 2014 - 01:53 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
31

TIMISOARA. Amenzi mari pentru cei care s-au debransat ilegal de la sistemul centralizat de incalzire. Inspectorii Primariei Timisoara vor pleca in curand in controale si ameninta cu amenzi maxime de peste 200 de euro.

Numarul timisorenilor care s-au debransat de la Colterm a scazut anul acesta spre deosebire de sezonul trecut. Cu 25%, sustine conducerea societatii de termoficare.

„Vreau ca acest brand numit Colterm sa fie cat mai vizibil, sa incepem o campanie de constientizare a cetatenilor, cum isi pot reduce cheltuielile, astfel incat deconectarile si abuzurile de deconectari sa inceteze. Am avut undeva la 3.524 de cereri de deconetare, procentul a fost cu 25% mai mic decat anul trecut. Am avut si cereri de rebransare, atat de la societati, cat si de la persoane fizice, cam 100, anul trecut au fost 10 – 15. Autoritatea locala are obligatia de a verifica cine s-a debransat ilegal”, ne-a declarat Cristian Mircea, directorul societatii.

Potrivit acestuia, angajatii Colterm au trimis la Primaria Timisoara situatia celor care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire.

„Am solicitat primariei sa faca verificari, am trimis o situatie la primarie cu cererile de debransare pe care nu le-am aprobat. Problema se pune de ce se admite in asociatiile de proprietari asa ceva, abuzurile nu sunt facute nici de primarie, nici de Colterm, nici de FALT. Sunt cazuri ajunse in instanta, ni se cer documente care au stat la baza deconectarii. Oamenii se dau in judecata pentru fals si uz de fals, ca au semnat sau nu ca vecinii lor sa se deconecteze”, a explicat Mircea.

Seful Colterm sustine ca amenzile sunt intre 500 si 1.000 de lei pentru cei care s-au debransat ilegal, adica fie n-au avut acordul vecinilor, fie nu au avut acordul Colterm, pentru ca nu au indeplinit conditiile legale pentru debransare. Odata sanctionat, omul este obligat sa plateasca amenda si sa se rebranseze. Automat plateste si reconectarea.

Reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca aproape 1.000 de cereri de debransare au avut raspuns negativ de la societatea de termoficare.

„Solicitarile au primit raspuns negativ intrucat nu indeplineau conditiile legale, toate cererile neavizate favorabil au fost formulate de locatari din imobile unde, in evidentele Colterm, nu exista deconectari anterioare intrarii in vigoare a legislatiei care reglementeaza conditiile deconectarilor individuale definitive. Primaria Municipiului Timisoara va efectua verificari la adresele care au avut cereri de deconectare si au fost respinse”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant al municipalitatii.

In prezent, aproximativ 85.000 de apartamente mai sunt conectate la sistemul centralizat de incalzire al orasului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 31comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. veniti si pe GRADINII NR.3

 2. Adica sa dea 1000 lei amenda, apoi sa plateasca rebransarea. Asta-i plecat cu vaca.
  Logic e ca fiecare sa-si aleaga sistemul de incalzire, indiferent de parerile ANRSC, CL sau FALT.
  Daca un cetatean n-are bani sa plateasca o sa-l dea in judecata, executat silit si scos afara din propia casa. Absolut nefiresc.

 3. Adica poate sa te oblige cineva sa cumperi produse de la o firma? Cum adica debransat ilegal? Nu mai vreau sa cumpar de la ei! SI nu mai vreau sa vad tevile lor la mine in apartament! Daca vor sa le treaca pe la mine, sa plateasca chirie!

  • Niste incompetenti astia de la Colterm.Traiesc pe spatele celor care s-au debransat.

 4. Debransat ilegal adica fara sa isi fi miscat fundul la timp ca sa ia autorizatie de la Colterm.

  • Colterm pune o serie de conditii:
   – cel putin un debransat anterior in asociatie
   – acordul asociatiei
   – acordul tuturor vecinilor directi
   De unde si cum astea ? Cine decide confortul meu ?

 5. Daca se va face bransarea pe orizontala , care mai e problema ?. Fiecare apartament va fi individual !.

 6. Minciuni !!! Primaria nu amendeaza pe nimeni. Din 2011 depun reclamatii la primarie pentru ca in fiecare an numarul de debransati in loc a crescut si imi raspund in doi peri, acelasi raspuns pe care il copiaza. Raspunsul este ca daca nu imi convine ca se debranseaza lumea sa ma judec cu vecinii. Chiar domnul Robu spune; CEI CARE S-AU DEBRANSAT ILEGAL DE LA COLTERM NU VOR FI SANCTIONATI
  Au incalcat legea, insa nu vor fi sanctionati. Vorbim despre timisorenii care s-au debransat ilegal de la Colterm. Primaria si societatea de termoficare nu au bani si oameni sa faca verificari in blocuri. Cei care consuma caldura de la Colterm si sunt buni platnici, au de suferit. Vor plati mult mai multe gigacalorii.

 7. Prin adresele RE2011-2555, SC2012-8109, SC2012-8346, WW2012-831,
  WW2012-842, RE2012-3708, SC2012-25264 aţi fost informată atât dumneavoastră
  în calitate de proprietar cât şi conducerea asociaţiei de proprietari str xxxx nr.xx bl. xx asupra prevederilor legale privind deconectările, obligativitatea montării repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic, modul de repartizare a costurilor pentru încălzire,recomandările privind contactarea unei firme/societăţi/PF cu experienţă în domeniul proiectării instalaţiilor de încălzire în vederea efectuării
  inventarului conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de
  încălzire din spaţiile comune şi apartamente.
  Problematica dumneavoastră se va putea rezolva pe cale amiabilă
  ţinând cont de cele menţionate anterior, în şedinţele adunării generale a proprietarilor din cadrul condominiului în care domiciliaţi sau dacă acest lucru nu este posibil, litigiul este de competenţa instanţei de drept comun.

  La noi in bloc sunt 10 persoane care si-au taiat caloriferele fara a avea aprobarea Coltermului.

  Regulamentului cadru nr.91/2007 şi a H.C.L. 239/2009 utilizatorii de energie termică au obligaţia:
  Art. 251. – Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
  a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi nu sunt montate repartitoare de costuri;
  b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.”
  Un apartament si-a taiat 2 calorifere din 4 si este scazuta la caldura si un apartament si-a taiat caloriferele si isi tine apartamentul gol fara a avea o sursa de caldura, propietarul fiind plecat in Italia si deci nu i-se pare normal sa plateasca….
  Cand Primaria v-a veni la noi in bloc sa ii amendeze pe cei debransati ilegal, atunci o sa cred. Pana una alta cei debransati au 18 grade si isi pun procenul ca caldura cat vor. Anul trecut plateau 10% din factura desi au baia incalzita ca si abonatul Coltermului si anul asta si-au pus procentul de 19%. Platesc cat vor!!!!

 8. Potrivit art. 45 alin. (1) lit. b) din Legea nr 325/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 lei debransarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatoruluide energie termica fara respectarea dispozitiilor prezentei legi.
  In conformitate cu prevederile art.9 lit.g) din Legea serviciului public cu energie termica nr.325/2006, compartimentul energetic infintat in cadrul auroritatii administratiei publice locale, in speta in cadrul Primariei municipiului Timisoara controleaza modul de desfasurare a activitatii privind repartizarea costurilor energiei termice in condominii.

 9. Eu zic sa inchideti Coltermul si fiecare cu cosul lui de fum. Eu imi fac o teracota, acum fiecare cu cosul lui pe fatada blocului, conteaza ca stau la parter? Cei care se debranseaza au 18 grade fara sa isi dea drumul la centrala si ce sa vezi mie imi creste factura fiinca raman abonata Coltermului. Colterm furnizeaza agent termic pentru unii gratis si pentru abonatii lor ii cocoseaza cu costuri tot mai mari. Toti cei care sunt debransati la mine in bloc (10 apartamente) nu au aprobarea Coltermului, asta inseamna ca ei apar in suprafata radianta a blocului la Colterm si colterm furnizeaza agent termic si pentru apartamentele debransate. Surplusul de agent termic din instalatie nu ridica confortul termic a celor care nu s-au debransat, ci le unfla factura. Cei care s-au debransat trebuia sa faca redimensionarea si echilibrarea hidraulica cu robinetii de reglaj a coloanelor, pentru a reduce pierderiile, lucrul pe care nu il mai intereseaza sa faca, pentru ca pierderiile sunt suportate de cei care raman in retea.
  Eu ii propun domnului Director de la Colterm ; abonatul sa plateasca cat plateste unul care nu are debransati in bloc pentru un apartament iar diferenta care apare sa fie impartita celor care s-au debransat pentru ca au caldura prin coloane si pereti, iar faptul ca nu au facut redimensionatea si echilibrarea instalatiei provoaca pierderi.

  • eu cred ca prin pereti, vine si la tine caldura de la cei cu centrale, asa ca sunteti chit..

   • Cel cu centrala pleaca in concediul sau la servici isi poate inchide centrala pentru ca ce sa vezi nu ii v-a ingeta teviile avand caldura prin pereti. Cand vine acasa isi da drumul la centrala si isi ridica temperatura de la 18 grade la 21 grade, dar daca ar sta la casa ar vedea ce inseamna sa se raceasca peretii si sa incalzeasca de la 2 grade la 21 grade cat i-ar consuma centrala!
    Faptul ca pleaca lumea din sistem este in primul rand vinovat COLTERMUL care nu isi protejeaza clentii. De ce nu le da aprobare celor care pleaca si sa ii scada din suprafata radianta? pentru ca stiu ca factura lor este mai mica si sufera pierderii. De ce nu isi trimit specialisti sa faca redimensionarea instalatiei in blocuriile in care sunt debransati? Aceasta lucrare ar trebui suportata tot de cel care si-a taiat caloriferele si a modificat instalatia deci ar trebui sa suporte costul lucrarii. De ce nu isi trimit specialisti la fiecare bloc sa faca inventarul instalatiei de caldura pe bani debransatiilor?
    Raspunsul este simplu ; pentru ca Colterm stie ca cei care raman in sistem suporta pierderiile celor care se debranseaza si ii convine.
    Cel care ramane abonatul lor este furat si de vecini si de Colterm!!!!!!!!!

    • un raspuns pentru corina..eu daca am calorifere in apartament de la colterm,afla mai Corina draga. acele calorifere nu mai sunt bune de acum 100 de ani,ca tu esti de la tara si nu ai folosit caldura,ca ti-ai pus soba cu lemne,nu ai de unde sti.eu cel ce am pus centrala,nu ammodificat nici o teava,din potriva,am inbunatatito ca se duce caldura mai direct la cel de sus,sau jos,nu am modificat nici o teava.tu trebuie sami platesti ca fac caldura cu centarla mea,pentru ca coltermul tau,este jalnic.

    • Corina..daca am pus centrala,nu am modificat tevile tale,din potriva eu trebuie sati iau bani pe caldura,ca te incalzesc din banii mei.caloriferele vechi,sau rugint de 100 de ani,coltermul nu a venit sa le rapare,a spus ca este proprietatea meas,sa le repar,tevile,leam curatat pe banii mei.plus caldura merge mai direct la vecini,nu mai incurc si eu..legea ce tu ai afisato,zice,din serviciul public al primarieii,controleaza sistemul de caldura ce il aduce de la furnizor la persoanele ce au incheiat contract cu eii,daca nu fur caldura de la colterm,nu aduc modificari ce deranjeza vecinii sau asociatia de proprietari..ok sa amendeze coltermul, DNA;junge si la eii..

 10. Nu mai prostiti lumea!Nu exista nici o lege in Romania si EU care sa-ti interzica sa te debransezi de la un anumit serviciu(apa,gaz,curent,energie),si la o adica daca nu ai un contract tu personal ca persoana fizica sau firma cu cineva atunci vorba romanului poate sa-yi sufle in c…. un car de pene.Nu va mai lasati prostiti oameni buni luati legatura cu un jurist daca nu sunte-ti asa bine informati si rezolvati problema.

 11. E absurd.Colterm este pe faliment si gunoiul de director ,disperat ca isi pierde sursa de bani trece la amenintari din astea sterile.Cum iti permiti mai smardoiule sa-mi interzici mie a renunta la serviciile rahatului tau de companie unde asteptam cate 20 de minute sa vina apa calda(pe banii mei).Suntem un stat european bai comunist imputit.Cum adica?Ma obligi pe mine sa ma rebransez???Imi incalci dreptul la proprietate.Sa vedem cine e fraier sa iti plateasca amenda?E ca si cum Vodafone,Orange sau tkom ar obliga abonatii sa ramana pe viata la ei ca altfel ii amendeaza daca se muta la alt provider.Este o incalcare crasa a dreptului persoanei.Daca nu v-ati fi lacomit sa umflati pretul la Gcal si daca ati fi rezolvat problema apei calde oamenii nu ar fi plecat de la colterm.Ca nimeni nu pleaca de bine.eu am centrala,deci incalzesc peretii vecinilor si-n plus paltesc si diferenta la colterm pentru tevile comune.Sa vina numai ca o sa-i astept cu avocatul.

  • Toata lumea o da ca apa calda venea greu dar ce sa vezi nimeni nu si-a blindat apa calda, sa isi puneta un instant sau boiler pentru a va face apa calda. Nu debransarea de la apa calda ar modifica factura celor ramsai in sistem. Oamenii sunt obligati sa plece din cauza faptului ca acestei compani nu ii pasa de abonatii pe care ii are. Mie mi-a spus presedinta blocului ca in 5 ani ea imi garanteaza ca tot blocul va fi debransat de la Colterm si tiiqnd sa o cred pentru ca ce sa vezi nu patesti nimic daca te debransezi in Timisoara. Singurii care sunt pedepsiti sunt clientii care raman in sistem. Si eu asi vrea sa ma judec cu Coltermul pentru nepasarea si indiferenta de care da dovada. De ce sa platesc factura la caldura in functie de cati isi taie caloriferul? Eu vreau sa platesc cat plateste unul care nu are debransati in bloc iar dierenta care se inregistreaza pe ceasul de bransament sa fie suportat de cei care s-au debransat fiinca nu au facut redimensionarea si echilibrarea hidraulica si au caldura in contiunuare de la vecini. La noi procentul care il platesc cei debransati este pus de presedinta cenzorilor care ce sa vezi face parte din cei debransati. Anul trecut plateau 10% din caldura desi au baia incalzita ca si cel care nu s-a debransat blocul nefiind prevazut cu calorifere in baie.

   • Corina … las-o balta …

    Ce tot ii dai inainte cu aberatiile? Eu am stat la 8. Aveam 17 grade in casa pentru ca toate tevile erau colmatate iar apa calda venea dupa minim 10 minute. Am facut cerere sa vina sa curate sau sa faca ceva. Mi-au dat un raspuns din ala … ca e vina mea ca tevile sunt colmatate. Mi-a iesit mult mai ieftin sa imi pun centrala. Si ca sa vezi la jumatate din pretul care il plateam la Colterm am 23 de grade in casa. Si aia cu peretii calzi e o abureala. Chiar si deconectat, tot platesti o taxa de caldura pentru partile comune. Iar aia cu redimenesionarea si echilibrarea hidraulica … daca nu stii despre ce vorbesti … mai bine taci!

   • Apoi Corina draga esti proasta de bubui

 12. In ce baza legala amendati pe cei ce sau debransat de la caldura statului,orasului,colterm..? un exemplu,eu nu mai doresc caldura in apartament. de la nimeni,nu am bani so platesc.etc..nu deranjez vecinii,nu deranjez asociatia de proprietari,nu aduc modificari tevilor,sau structurii din proiectul din constructia blocului,nu fac nimic gresit proiectului ce coltermul il are..apartamentul este proprietate,zugravesc cum vreau,mut caloriferul unde vreau fara sa deranjez pe cineva..pe voi cu ce va deranjeaza? acum cativa ani,nu ati aprobat sa-mi pun ceas la consumul de la caldura voastra,am platit ca nebunul pierderile voastre.de ce sa acceptam serviciile pe care eu nu le doresc si nu sunt in stare sa le platesc,in ce baza ma obligati?.ne judecam si vedem cine castiga..?

 13. Doar DNA-ul va rezolva problema cu ticăloşii de la Colterm, care şi-au făcut averi pe spatele timişorenilor. pampilor, mateilor, şponorilor, aronilor, HOŢILOR, într-un cuvânt,aşteptaţi-vă la nişte vizite inopinante!

  • In ce tara traim, ca acest COLTERM sa impuna proprietarilor ce sistem de incalzire sa foloseasca ???????? Oare apartamentele proprietate personala au devenit proprietate COLTERM si ei ne hotarasc soarta. A revenit iepoca lui nea ceasca ??????????

 14. „nu exista deconectari anterioare intrarii in vigoare a legislatiei care reglementeaza conditiile deconectarilor individuale definitive. „, care lege, care conditii, cine este organul abilitat sa constate si sa amendeze, articol de 2 lei, bau bau pentru oamenii simpli. Nu mai scrieti daca nu puteti documenta clar si sa veniti cu argumente valide. Oamenii se deconecteaza ca nu sunt multumiti de serviciu nu fiindca sunt hoti, nu mai faceti insinuari absurde.

 15. Am vazut tot felul de aprecieri stupide aici! Crede careva ca eu sau altcineva aruncam 15000 de lei pe o instalatie ca sa stam in frig? Am pus centrala pentru ca de cand ii robu la primarie zilnic am lasat sa curga 40 de minute apa zice-se calda pe canal ca sa pot face un dus. De cand am pus cetrala, a scazut consumul de apa calda de la 13 mc la 0, iar cea rece a crescut de la 4 mc la 7 mc. Nu stiu cum mai rabda pamantul sleahta asta de nenorociti care vrea sa ne „invete” cum ne e mai bine! Am crezut ca am scapat de ei in 89.

 16. Veniti si pe str. Carei nr.4,sc.A,si vedeti cum s-a deconectat vecinul meu de la ap.5,caci eu din motive obiective nu i-am semnat debransarea!!!…si poate se va face o sedinta in aceasta asociatie si voi vedea si eu care este acea hotarare a adunarii in care s-a votat debransarea…sunt in aceasta asociatie din 2004…si bu s-a votat vreodata asa ceva…si nu am fost plecata nicaieri…FACETI CONTROALE!!!

 17. Ce tot o dati de gard cu caloru, eu sunt si acum legat la calor si isi bat joc de noi.Cica au dat drumul la caldura dar caloriferele sunt reci si apa pe ele e doar dezmortita.La cate grade trebuie sa fie apa in calorifere ca sa se simta si in apartamente putina caldura?,dar ei din moment ce au anuntat ca se da drumul la incalzire iti factureaza tot nu conteaza ca nu ai caldura sau apa calda.La primavara sunt primul care se debranseaza ptr.ca m-am saturat de tromboane si minciuni,ca si chestia cu incalzirea pe orizontala.Pai daca ei imi baga apa in calorifere rece ca si acum poate sa fie incalzirea si pe orizontala si pe diagonala ca eu tot nu am caldura si factura tot mare e.Unde mai pui ca esti la mana lor si cu apa calda si cei care stau la et 4, consuma mc.pana urca apa calda la robinet si iti mai baga si pierderi cu toate ca apa in apartamente e contorizata.Deci nu ii credeti ca sunt mincinosi.Auzi debransare ilegala,pai daca eu ii oblig sa cumpere de la mine cartofi dar eu le dau doar coji ei ce ar face.Domnilor de la calor si de la primarie, ati auzit de concurenta? Nu ca detineti monopolul pe piata si de cand cu centralele de apartament va-ti pierdut clienti din cauza neseriozitatii si lipsei de calitate in servicii si acum amenintati lumea ca e ilegala debransarea.Lucrati la calitate si seriozitatea serviciilor si aveti grija la preturi si atunci lumea ni mai pleaca de la voi.

 18. Cine naiba a inventat sistemul ,ca vecinii sa hotarasca la mine in apartament . Daca regia e prea mare si eu nu am banii respectivi ,platesc vecinii costul intretinerii din ap.meu ?! Sa nu ma debransez ca ei platesc ?! Pai ma debransez ca nu ma tin buzunarele ! ! ! Apoi imi pun centala in rate (ca acum se poate) ! ! !

 19. Eu toată iarna am stat în frig,deoarece tava la subsol pe retur este infundata și nici un vecin de pe palier nu a vrut s-ă pună bani sa o schimbam,acum când mam dus la ei s-ă iau semnături pentru montare centrala termica nu vor sa-mi dea este normal ca eu să p

 20. eu una m-am saturat sa platesc caldura si apa calda acestui colterm.APA CALDA CARE ESTE CALDUTA MAI TOT TIMPUL.PANA IMI AJUNGE IN APARTAMENT O LAS SA CURGA PANA MA SATUR IAR CAND M-AM SATURAT MA DUC SI O INCALZESC LA ARAGAZ.Este normal oare sa platim atat de scump si sa beneficiem de servicii sub orce critica? De incalzire nu mai zic ,suntem la cheremul lor si la bunul lor plac.este frig afara astept sa-mi dea coltermul caldura si pana atunci ,tremur de frig de ma ia naiba ,ori n-am decat sa folosesc un radiator (alti bani).Cand avem zile calduroase peste 20grade in perioadade primavara toamna COLTERMU imi da caldura de ma sufoc,ca probabil nu s-a facut planul la consumul de combustibil.M-as lipsi de acest COLTERM dar se pare ca si legea este impotriva cetateanului,unde este acea libertate de a alege ce este mai bun pt cetatean?De ce nu mai aproba COLTERMUL debransari?Pentru ca no sa mai aibe cui sa le furnizeze caldura si se va desfinta.Asta este domnilor de la COLTERM nu suntem multumiti de serviciile voastre.chiar si in acest moment azi 20 octombrie este frig in apartamente desi afara sunt 6 grade.De ce? Pentruca se fac reparati in zona DAN PALTINISAN si noi cetateni suportam o interventie de 2 zile fara caldura si apa calda,ori ei isi cer scuze .Ma opresc aici desi ar fi multe de spus .

 21. buna ziua eu am cumparat un apartament in septembrie si nu stiam de cerere pentru debransare am montata centrala iar acuma ma cert cu asociatia pentru neplatata facturilor la caldura .
  daca ajung in instanta cu asociatia am vreo sansa sa castig