Noutati :

La Timisoara, praful din aer se masoara in… plin santier. De ce nu este mutata inca statia de masurare a calitatii aerului din Piata Libertatii!

6 decembrie, 2013 - 07:57 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Tipic romanesc. Reprezentantii Primariei Timisoara n-au reusit pana acum sa mute statia de masurare a calitatii aerului din Piata Libertatii, din cauza birocratiei. Avem pana si avizele de la Comisia Europeana, dar ministerul, reprezentat prin Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara, s-a miscat cam greu.

O recunosc atat specialistii din cadrul Primariei Timisoara, cat si reprezentantii ARPM Timisoara. Santierul a fost deschis de zile bune in Piata Libertatii, iar muncitorii de la Romprest, firma contractata de municipalitate pentru reabilitarea Zonei Cetate, sapa pur si simplu in jurul statiei. Problema nu este ca se lucreaza pe langa ea, ci mai mult ca se vor inregistra depasiri ale prafului in aer. Cu siguranta, spune seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

„In conventia privind mutarea statiei, Ministerul Mediului a fost de acord cu mutarea doar cu conditia ca Primaria sa faca toate diligentele in acest sens: de obtinere a avizelor, a certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie. Primaria a completat toate documentele pentru obtinerea certificatului de urbanism, dar trebuie semnatura titularului, adica a Agentiei pentru Protectia Mediului. Ei au stat dupa o imputernicire de la minister si in cele din urma ne-au dat semnatura. Acum avem certificatul de urbanism si probabil in 2 zile si autorizatia de constructie. Acum se completeaza toate actele, tot in numele ministerului reprezentat prin ARPM, ei trebuie sa semneze”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Bere spune ca este de asteptat sa se inregistreze depasiri ale prafului in aer, PM 10, mai ales ca statia functioneaza taman in mijlocul santierului.

„O sa avem cu siguranta depasiri ale PM10, in momentul in care statia este in santier”, a spus Bere.

Asta recunoaste si seful ARPM. „Teoretic este posibil sa avem depasiri, dar este o situatie de moment. O sa urmarit exact datele sa vedem daca se inregistreaza sau nu aceste depasiri”, ne-a spus directorul ARPM Timisoara, Mihai Danut Cepeha.

Cei de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului recunosc si ei ca problema a fost la minister. Intrebat de opiniatimisoarei.ro de ce nu este mutata inca statia si de ce functioneaza in santier, Mihai Danut Cepeha, seful ARPM Timisoara, a spus ca intr-adevar „lucrurile s-au miscat putin mai greu la minister”.

„Dar ultimul act al ministerului a fost semnat, era de fapt o imputernicire semnata de doamna ministru pentru mine, prin care eu sa solicit acest certificat de urbanism. Lucrurile, in momentul de fata, sunt in curtea Primariei. Noi nu ne opunem mutarii, nu avem niciun motiv sa ne opunem, locatia aleasa a fost aleasa in asa incat sa corespunda din punct de vedere al conditiilor”, ne-a declarat Cepeha.

Mihai Danut Cepeha a tinut sa precizeze ca acordul Ministerului Mediu exista, asa cum exista si cel venit din partea Comisiei Europene.

„Mutarea trebuie facuta cu respectarea procedurilor legale si de catre o firma autorizata, care sa o puna in functiune la parametri optimi. Agentia nu are nicio calitate, deoarece statia este proprietatea Ministerului. Primaria nu poate sa o mute din punct de vedere tehnic, ci doar asigura spatiul. O muta efectiv firma care a si mutat-o in Libertatii. Sunt necesare tot felul de avize. Primaria s-a angajat printr-un act semnat de domnul primar ca suporta cheltuielile de mutare si obtinerea tuturor avizelor. S-a solicitat certificatul de urbanism pentru noua locatie, Primaria o sa-l elibereze si in functie de ce anume va fi scris in certificat, vor fi necesare sau nu mai multe avize, respectiv Enel, Aquatim si alte societati. Agentia doar o exploateaza, face masuratorile respective. De la Comisia Europeana exista un acord de principiu, era nevoie de acest acord, numai ca acesta nu tine loc de alte avize. Eu am vorbit inclusiv cu domnul primar de mai multe ori si cu domnul director al Directiei de Mediu, lucrurile sunt demarate. Din cate stiu eu, in cateva zile o sa se procedeze la aceasta mutare”, a completat Cepeha pentru opiniatimisoarei.ro.

Pana una alta insa, masuratorile se fac din mijlocul santierului. Ramane de vazut cat mai dureaza mutarea propriu-zisa si cat se vor mai chinui muncitorii sa sape in jurul statiei de masurare a calitatii aerului. Statia va fi dusa in curtea Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, dupa cum au decis consilierii locali.

sursa foto: Facebook

CITESTE SI:

Primarul Nicolae Robu, furios pe statia de masurare a calitatii aerului din Piata Libertatii: O vom muta sau o vom ingropa

Incepe curatenia generala in Piata Libertatii: vor disparea panourile de afisaj si statia de masurare a calitatii aerului!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...