La Timisoara, arta urbana transmite un mesaj la HIV Street Art. Campania se desfasoara pe strada pietonala Marasesti

Arta urbana a fost aleasa drept instrument de transmitere a mesajului legat de HIV pentru ca, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil si de impact. In plus, arta urbana, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, pana la teatrul de strada se identifica practic cu publicul tinta.

HIV STREET ART se adreseazã atat tinerilor expusi la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, si-au facut tatuaje sau au avut de curand boli cu transmitere sexuala (BTS), cat si tuturor celorlalti tineri care trebuie sa ia decizii in cunostinta de cauza.

HIV STREET ART este, de fapt, o poveste!  Povestea unei tinere infectate cu HIV! Aceasta poveste este transpusa, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri amplasate pe strada pietonala Marasesti, care ilustreaza etapele vietii tinerei, de la comportamentul de risc, la testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea si autoizolarea, si pana la acceptarea bolii si a tratamentului care o vor duce catre o viata normala, cu o familie fericita si cu copii sanatosi.

Panourile se  vor afla, pe perioada campaniei, pe strada pietonala Marasesti, langa Hotel Timisoara. Cele 5 panouri de graffiti cu scene din viata tinerei vor fi expuse, urmand ca al saselea panou sa fie creat prin contributia tuturor celor interesati, fiecare participant putand sa isi exprime gandurile folosind arta grafitti.

Tot in cadrul campaniei, organizatorii si voluntarii vor distribui flyere, prezervative, si vor avea loc momente scurte de street dance.

Mesajele campaniei sunt legate de: recunoasterea comportamentelor la risc, testarea, in cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, si a tratamentului, viata merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viata normala, pot sa-si intemeieze o familie, sa aiba copii sanatosi.

Conform unui  studiu realizat in 2012,  peste jumatate din bolanvii de SIDA din Romania sunt tineri. Astfel, din peste 11.000 de persoane infectate, aproape 7.000 au varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar majoritatea s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. In evidenta Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes”  – care are arondate judetele Timis, Hunedoara, Arad si Caras Severin – se afla in jur de 800 de pacienti dintre care peste 700 urmeaza deja tratamentul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.