La premiera filmului documentar ‘When Borders Get Indistinct’, sala cinematografului Victoria a fost plina

Timișoara. Asociația Prin Banat a organizat vineri, 24 februarie, la Cinema Victoria Timișoara, premiera filmului documentar „When Borders Get Indistinct” (regie și imagine: Mircea Sorin Albuțiu), unul din principalele evenimente organizate în cadrul proiectului Cămine în Mișcare – Moving Fireplaces, în contextul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Evenimentul, care a marcat 365 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, a adunat peste 200 de persoane, care au făcut neîncăpătoare sala cinematografului Victoria. Emoțiile au pus stăpânire pe public încă de la primele secvențe și au culminat la final când atât autorul de film Mircea Sorin Albuțiu, cât și câțiva dintre protagoniștii filmului au urcat pe scenă pentru a răspunde întrebărilor venite din public.

Filmul documentar „When Borders Get Indistinct”, filmat în vara anului 2022, în România, Serbia și Ucraina, spune două povești doar aparent distincte. Una este cea a Banatului istoric și a locuitorilor săi, care după 100 de ani, luptă să-și păstreze identitatea, iar cealaltă este o filă din istoria recentă a Ucrainei, unde războiul izbucnit în februarie 2022 și, încă departe de final, a făcut ca milioane de oameni să fie nevoiți să lase în urmă totul, pentru a-și salva viețile.

Autorul de film Mircea Sorin Albuțiu, artist în rezidență Cămine în mișcare, a ajuns în perioada 7-16 august 2022 și în Ucraina, în localitățile Bucha, Vorzel, Irpin, Borodyanka, Kiev și Aeroportul Hostomel pentru a documenta consecințele unui război nejustificat, curajul celor care au rămas să-și apere căminul, dar și pentru a aduce o lumină de speranță celor care au fost forțați să plece și acum se află departe de casă.

Proiectul Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) a apărut pe fondul crizei refugiaților din Europa din anul 2015. Acum, în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, Europa se confruntă cu o nouă criză a refugiaților pe fondul războiului din Ucraina.

Veniturile generate din vânzarea de bilete care revin Asociației Prin Banat vor fi donate integral pentru sprijin umanitar în Ucraina.

Filmul documentar „When Borders Get Indistinct” a fost realizat în cadrul proiectului cultural “Cămine în mișcare / Moving Fireplaces”, organizat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Proiect finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara. Acțiune finanțată de Consiliul Judeţean Timiş, prin programul TIM Cultura 2022. Parteneri de producție: Comunitatea Românilor din Serbia, Garana Jazz Fest, Auăleu și Wide Productions.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.