Noutati :

La pomana da, la lucru ba! Ce motiv au gasit timisorenii care primesc ajutoare sociale sa scape de munca in folosul comunitatii?

23 ianuarie, 2014 - 09:44 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Primesc bani de la stat, dar nu misca un deget pentru orasul in care locuiesc. Multi dintre timisorenii care beneficiaza de ajutor social conform Legii privind venitul minim garantat au gasit un motiv sa scape de munca in folosul comunitatii.

Timisoara are in acest moment 216 beneficiari de ajutor social. Acestia capata luna de luna intre 42 si 401 lei, dar nu toti fac ceva pentru acesti bani.

Din peste 200 de persoane, doar 81 au fost obligate anul trecut de autoritatile locale sa presteze munca in folosul comunitatii, pana in luna decembrie 2013.

Doar 50 dintre ei au iesit intr-adevar pe teren, 33 la curatenie in parcuri impreuna cu muncitorii Horticultura si 17 in piete, supervizati de cei de la Piete S.A, ne-au spus reprezentantii Primariei Timisoara.

Practic, au maturat aleile din parcuri, au adunat hartia si sticlele de plastic, crengile, frunzele si alte deseuri si au maturat zapada, iar in piete au maturat si spalat pe jos si au adunat resturile lasate de comercianti.

Scutire medicala pana si pentru munca in folosul comunitatii

„Din cei ramasi pana la 81, 22 de beneficiari au fost scutiti medical. Pentru ceilalti 9 care nu au efectuat munca in folosul comunitatii a fost suspendat ajutorul social”, au declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara.

Potrivit legii, numarul de ore pentru munca in folosul comunitatii se stabileste dupa o grila, in functie de marimea ajutorului social. Copiii sunt scutiti. Nu primesc ajutor cei care au proprietati pe numele lor, case sau terenuri  sau alte bunuri ce ar putea fi valorificate.

Conform legii, cel mai mic ajutor social este de 10 lei. In Timisoara, cea mai mica suma primita de un beneficiar, lunar, este insa de 42 de lei, in timp ce cel mai mare ajutor social este de 401 lei.

Legea spune ca cel mai mare ajutor ce se poate acorda este de 527 lei, pentru 5 persoane. In cazul mai multor membri intr-o familie, pentru fiecare se adauga cate 36 de lei. Se scade din suma daca exista venituri din alocatii sau indemnizatii pentru deportati si alte situatii.

Obligati de instanta sa munceasca pentru comunitate

Si timisorenii certati cu legea pot presta munca in folosul comunitatii, in loc sa-si exercite pedeapsa data de autoritati. Politia Locala este cea care pune in aplicare mandatele de executare emise de instanta prin care se decide prestarea muncii pentru comunitate pentru timisorenii care nu si-au achitat sanctiunile. Doar 12 dintre cei care au incalcat legea au lucrat efectiv pentru oras in anul 2013.

„Din cele 155 de mandate emise pentru prestarea de munca in folosul comunitatii de catre instanta, un numar de 12 persoane au executat efectiv anul trecut diverse activitati in cuantum de 948 de ore, in special la SC Horticultura SA pe linie de intreținere spatii verzi, in locatii precum Parcul Rozelor, la SC Piete SA pe linie de salubrizare piete, spre exemplu in Piata Badea Cartan, si la RATT, tot pe linie de salubrizare mijloace de transport”, au spus, pentru opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Biroului de Comunicare din cadrul Politiei Locale.

Mare parte din cei obligati sa lucreze in folosul comunitatii nu au fost gasiti acasa. Altii aveau domicilii declarate la anumite adrese, dar nu locuisera niciodata acolo, pe cand altii au fost plecati in strainatate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Rusinos…scutire luata pe spaga…de ce nu primesc scutire medicala si atunci cand incaseaza ajutoarele sociale…probabil exista si cazuri reale si cinstite, insa majoritatea sunt minciuni.

  2. Romanul …)) prost ,rupt in cur si cu pretentii degeaba ne tot batem cu caramida in piept ca nu e chiar asa …