Noutati :

La Multi Ani, Vasile! Sfantul Vasile cel Mare sarbatorit in prima zi a anului

1 ianuarie, 2019 - 09:26 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

Cei care au inceput petrecerea in noaptea dintre ani si poarta numele Vasile sau Vasilica pot continua distractia si in prima zi a lui 2019.

Sfantul Vasile cel Mare este considerat unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii ortodoxe, si unul dintre cei mai mari teologi crestini. El a fost episcop al Cezareii, si in acelasi timp era totodata Mitropolit al Cappadociei si Exarh al Pontului, autoritatea sa intinzandu-se intre Balcani, Mediterana, Marea Egee si pana la Eufrat. El a depus un enorm efort la organizarea bisericii si a luptat pentru drepturile clerului, totodata punand un mare accent pe temeinica pregatire canonica si spirituala a preotilor. O mare atentie a acordat paturii sarace si a celor oprimati, initiind nenumarate acte de caritate.

Ziua in care este sarbatorit Sfantul Vasile este marcata de si de ritualuri menite sa aduca noroc casei, sa dea sanatate sau sa prezica viitorul. Cele mai multe obiceiuri din ziua de Sfantul Vasile au ca scop atragerea fertilitatii si bogatiei. Astfel, se merge cu „Semanatul”, „Plugusorul”, „Sorcova” si „Vasilica”, cu urari adresate individual, fiecarui gospodar in parte.

In ziua de Sfantul Vasile, in general la sate, se practica unele obiceiuri de aflare a viitorului. Flacaii si fetele de varste apropiate, se adunau la casa unora dintre ei. In camera cu ferestrele acoperite se asezau pe masa 9 – 12 blide (farfurii) cu fundul in sus, fiecare acoperind cate un obiect considerat simbolic: oglinda, pieptene, busuioc, stiulete de porumb, spin, bani, paine, mici instrumente de lucru (cutit, cute, foarfece). Fetele isi alegeau cate un blid si in functie de ce gaseau sub el, descopereau, prin analogie cu obiectele, defectele sau calitatile viitorilor soti. Obiceiul este practicat mai mult in zona de nord a tarii.

Pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile, se zice ca e bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului. Mai mult, femeile obisnuiau sa bea si sa joace fusul si furca, pentru a creste canepa peste an.

In traditia populara se mai spune ca, asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Traditia populara spune ca de Anul Nou se innoiesc toate si de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: „Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi”.

Pentru ca familiei sa-i mearga bine tot anul si sa aiba spor, in popor exista obiceiul ca in ziua de Anul Nou sa se fiarba in oala un cap de porc, pentru ca asa cum porcul rama numai inainte, tot asa va merge si omul spre belsug.

Tot la Anul Nou, pe nemancate, fiecare om trebuie sa ia in mana unealta cu care lucreaza in timpul anului si s-o manuiasca de trei ori, pentru spor la lucru in anul ce vine.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...