La multi ani Vasile, la multi ani Vasilica! 1 ianuarie este ziua Sfantului Vasile cel Mare

Aproximativ 600.000 de romani isi aniverseaza onomastica de sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, Arhiepiscop al Cezareei,  in prima zi a Anului Nou. Odata cu aceasta sarbatoare, romanii continua petrecerile de iarna.

Din cei 608.701 de romani aniversati la sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, 518.861 sunt barbati, iar 89.840 sunt femei.

Statisticile de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date arata ca majoritatea romanilor care il au ca patron spiritual pe Sfantul Vasile, respectiv 497.552 de persoane poarta numele de Vasile, alti 20.138 Vasilica, iar 433 Sile.

De asemenea, 409 poarta numele Sica, 232 de persoane raspund la numele Silica si alti 97 – Vasi si Vasilache.

Numele Sfantului Vasile unul dintre cei mai importanti Sfinti Parinti ai Bisericii crestine, este purtat si de 89.840 de femei, dintre acestea 86.180 purtand numele Vasilica, 2082 – Vasilca , alte 970 – Sica si 608 – Vasila.

S-a nascut la anul 330, in Capadocia, intr-o familie vestita pentru nobletea, bogatia materiala si spirituala si credinta ei cu totul deosebita. Temelia educatiei sale este pusa de tatal sau, Vasile, profesor de retorica la Neocezareea in Pont, fiu al Sf. Macrina cea Batrana, si elev al Sf. Grigorie Facatorul de Minuni. Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi alaturi de el.

A incercat sa curme schismele si ereziile din intregul Rasarit crestin, prin cuvantari unite cu actiuni, prin tratate polemice, prin legaturi practice cu toti, cautand pe unii, trimitand pe altii.

El creeaza un complex de asistenta sociala langa Cezareea, supranumit Vasiliada, pe care Sf. Grigorie il asaza mai presus de cele sapte minuni ale lumii, in materie de credinta.

Mostenirea literara a Sf. Vasile este deosebit de vasta, marturie fiind cele patru volume din editia Migne (39-42), iar gandirea sa inglobeaza o mare varietate de idei si probleme, vitale si folositoare pentru invatatura dogmatica a Bisericii, pentru viata religios-morala a crestinilor si, nu in ultimul rand, pentru activitatea sociala a Bisericii. Primul dintre „Cei trei mari dascali ai lumii crestine si ierarhi”, el insumeaza adevarata perenitate a Bisericii privita din pespectiva slujirii preotesti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.