Noutati :

La Multi Ani, Timisoara! La Multi Ani, timisoreni! Sarbatorim Ziua Orasului

2 august, 2020 - 11:58 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
7

TIMISOARA. Marcam in 3 August Ziua Timisoarei. Se implinesc astazi 101 de ani de la instaurarea administratiei romanesti in oras, odata cu intrarea trupelor romane in Timisoara, in 1919.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Palatul Baroc, de trei secole un simbol al puterii si al frumosului, martor al momentului istoric de la 3 August 1919. Video 

A fost momentul in care Banatul s-a unit cu Romania Mare. Armata a defilat in piata din centrul orasului care de atunci poarta numele de Piata Unirii.

Iata cum descria dr. Nicolae Iliesiu, in cartea sa “Timisoara Monografie Istorica”, ce s-a intamplat in acele zile in Timisoara:

Sambata in 2 Aug. 1919, ora 8 dimineata, intra in Timisoara 400 jandarmi romani, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. In Lugoj trupele romane intrasera in ziua de 22 Iulie 1919. Duminica in 3 Aug. 1919 trupele romane, sub comanda colonelului Economu, intra in Timisoara, in uralele nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului istoric, binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorica. Multimea insotind pe crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele Judetului subprefectul, in numele Sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar in a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc in Timisoara, venind dinspre Arad, I. Bratianu prim-ministru si Stefan Cicio Pop ministru in Consiliu Dirigent”.

Pentru a marca acest moment, Primaria Timisoara a pregatit un program special. Evenimentele au debutat joi, cu un spectacol folcloric, vineri a avut loc un concert vocal – simfonic, iar in zilele de week-end, concerte, vernisaje si teatru de papusi.

Programul complet de Ziua Timisoarei:

Luni, 3 august 2020 

Ora 9.00- Piața Petru Maior- Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu
Ora 10:30 -Piața Unirii Ceremonial militar – religios- 101 ani de la intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești în Timișoara
Ora 12.00 – Sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara, transmisa pe platforma online de videoconferinta.
Ora 18.00- Galeria Bastion, corp D, Verniajul expoziției “Ziua Timișoarei” a Asociației ,, Romul Ladea”
Ora 19.00- Piața Libertății – Premierea concursului de artă fotografică ”Timișoara Vibes”
Ora 19:15 – Festivalul ,”Blues pentru Timișoara” : Jazz a la Jais, Bega Blues Band & Cristina Bălan, Sir Blues Vali Racilă, Rareș Totu’s Midnight Sun
Ora 20.00- Piața Unirii – premierea concursului de arte vizuale ”Art United” și concerte- muzică clasică, jazz și muzică ambientală

Evenimentele vor fi transmise live si pe pagina ,”Evenimente Primăria Timisoara” și tot pe această pagină se pot înscrie cei ce doresc să participe la evenimente, în limita locurilor disponibile.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. La multi ani!

 2. Nu am uitat eroii!

 3. La multi ani !

 4. Divizia a II-a Oltenia, comandată de generalul Iancu Jitianu, acum 101 ani a adus Banatul acolo unde-i era locul!
  VIVAT!

 5. Ce sa sarbatorim? Ajungeam departe daca nu ne uneam cu restul tarii care continua sa migreze incoace si sa ne traga in jos!

  • Așa e! Acum poate ați fi luat lumină de la Beograd…

   • Cu siguranta o luam de la Viena .