La Multi Ani, Maria, Marina, Marian, Mariana, Marin, Marinica! Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria Mare!

Crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an, la 15 august, Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Sarbatoarea de o mare importanta pentru otodocsi este considerata Pastele Verii.

Este ziua in care ii felicitam pe toti cei care poarta numele sfintei fecioare: Maria, Marina, Marin, Marian, Marioara, Mariuca, Marinica, Mariana si alte derivate ale numelui!

In aceasta zi se praznuieste atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Nascatoarei de Dumnezeu.

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!)

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita “navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori. Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.