Opinia Timisoarei

La Multi Ani, Banat frumos! Cat de mare a fost odata si cum e impartit astazi

TIMISOARA. 21 iulie 1718 este ziua de nastere a Banatului modern si marcheaza momentul istoric al iscalirii Tratatului de la Passarowitz ce punea capat razboiului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic. Documentul consfintea trecerea Banatului Timisoarei, a Serbiei de Nord, a nordului Bosniei si a Olteniei in subordinea Casei de Habsburg, iar aceste meleaguri aveau a cunoasca o inflorire fara seaman.

Ziua de 21 iulie 1718 este considerata una dintre cele mai importante pentru istoria Banatului.
in urma cu 300 ani s-a semnat Tratatul de la Passarowitz, intre Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana si Imperiul Otoman. in urma Tratatului de la Passarowitz, Banatul si alte teritorii stapanite de otomani sunt incorporate Casei de Habsburg. Este, practic, momentul de (re)nastere a Banatului, care a devenit din nou o provincie europeana si crestina, iar masurile luate de noua administratie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflata in degringolada.
21 iulie 1718 a fost momentul care a dus la aparitia unei noi “tari de Coroana”, numita Banatul Timisoarei, Banatul timisan ori, simplu, Banat.
In perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese impotriva Venetiei si in luptele purtate in Grecia, dar au fost infranti la Petrovaradin, in 1716, de catre trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia.
Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a incheiat razboiul dintre Imperiul Otoman, pe de-o parte, si Imperiul Habsburgic si Republica Venetiana, de cealalta parte.
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timisoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei si Oltenia in favoarea Casei de Habsburg. Belgradul si Oltenia au fost obtinute ulterior inapoi de Imperiul Otoman in 1739 prin Tratatul de la Belgrad.”, a notat timisoreanul Corneliu N. Vaida pe Facebook.

Teritoriul istoric al Banatului este, astazi, impartit astfel:

Romania
– Judetul Timis
– Judetul Caras-Severin, fara localitatile Bucova, Cornisoru, Boutarii de jos si Boutarii de sus si Preveciori.
– Judetul Arad, doar partea de la sud de Mures (cartierele Aradul Nou, Muresel, Sannicolau Mic si Subcetate, orasul Lipova, comunele Bata, Birchis, Fantanele, Felnac, Frumuseni, sagu, Secusigiu, sistarovat, Ususau, Vinga, Zabrani si Zadareni si satele Lalasint, Belotint, Chelmac, Caprioara si Valea Mare.
– Judetul Mehedinti, numai vestul judetului: Baia Noua, Dubova, Eibenthal, Eselnita, Orsova si Svinita. Alte cateva sate din zona au disparut sub apele lacului de acumulare Portile de Fier.
– Judetul Hunedoara, numai localitatile Salciva si Pojoga[19].
Serbia
– Voivodina, cu partea banateana situata la est de Tisa si impartita in:
Districtul Banatul de Nord (sarba Severni Banat, Северно-Банатски округ) (fara comunele Ada, Senta si Kanjiza , situate la vest de raul Tisa);
Districtul Banatul Central (sarba Srednji Banat, Средње-Банатски округ);
Districtul Banatul de Sud (sarba Južni Banat, Јужно-Банатски округ);
– Serbia centrala: o mica parte a Banatului, situata la vest de Pančevo si de raul Timis (cea mai mare parte a comunei Palilula, cunoscuta sub denumirea de „Pančevački Rit”) a fost atasata zonei metropolitane Belgrad.
Ungaria
– coltul sud-estic al comitatului Csongrád, situat la sud de Mures si la est de Tisa

FOTO: Fantasticul Banat si Timisoara Tour Guide

Exit mobile version